TERUGBLIK | Kuijpers Talks #4 | Datacenters

21 september 2021

Groei Nederlandse datacenters onstuitbaar

Datacenters vervullen een enorme maatschappelijke en groeiende behoefte. Tijd om te informeren én mythes door te prikken in deze vierde editie van Kuijpers Talks, waarin zowel de groei, maatschappelijke impact, verduurzaming als regionalisering van datacenters aan bod komen.

Kijk hier de uitzending terug.

Voor de vierde editie van Kuijpers Talks zijn algemeen directeur Aukje Kuypers en dagvoorzitter Patrick Nederkoorn neergestreken in de Hermitage Amsterdam. Dit keer staan datacenters centraal: industriële gebouwen waar bedrijfskritische ICT-apparatuur als servers worden ondergebracht, met als doel om die te allen tijde te laten draaien en zo connectiviteit te garanderen.

Twintig jaar geleden had Alexandra Schless, CEO bij NorthC Datacenters, niet gedacht dat de maatschappij zo afhankelijk zou worden van data en internet. “Destijds was er een plek nodig waar verschillende netwerken bijeen kwamen zodat het internetverkeer uitgewisseld kon worden. In Amsterdam ontstond een connectiviteitshub en in die tijd maakten vooral grote telecommunicatiebedrijven gebruik van datacenters. Maar vandaag de dag is bijna iedere organisatie afhankelijk van data en vormen datacenters de fundering van onze digitale transformatie.”

Inmiddels beschikt NorthC over tien datacenters in verschillende regio’s. En volgens Marco Jungbeker, Directeur Projectenbedrijf bij Kuijpers, is de groei van het aantal datacenters in Nederland onstuitbaar. “We weten nu nog niet wat de toekomst brengt, maar dat digitalisatie verdergaat is zeker. Met het huidige aantal datacenters zijn we dus nog niet klaar voor de toekomst.” Toch word er over die toekomst wel degelijk goed nagedacht, weten Marco en Alexandra. Daarbij staat verduurzamen hoog op de agenda. Zo wil Alexandra over tien jaar volledig CO2-neutraal opereren. “En ook klanten vragen naar ons beleid ten aanzien van energie- en waterverbruik”, licht ze toe. “Als datacenter moet je daar een goede strategie voor hebben.”

Eenzijdig beeld

Hoewel de groei van het aantal datacenters in Nederland onhoudbaar is, hebben ze tegelijkertijd het imago van grootverbruiker van energie en water. “De afgelopen twee jaar is in de media een eenzijdig beeld geschetst”, vindt Eline Stuivenwold, sr. beleidsmedewerker bij Dutch Data Center Association. “Met als meest hardnekkige mythe dat datacenters 'energieslurpers' zijn. Natuurlijk klopt het dat datacenters energie verbruiken, al draaien ze op dit moment wel voor 88 procent op groene stroom. Maar het is vooral belangrijk vanuit welk perspectief je ernaar kijkt: zonder datacenters zou elk bedrijf een eigen serverruimte hebben en zouden we gezamenlijk veel meer energie verbruiken.”

Tweede leven voor restwarmte

Volgens Rik Vos, oprichter en directeur van DVTadvies, moeten we niet vergeten dat datacenters al twintig jaar bezig zijn met verduurzamen. “Wat niet wegneemt dat we continu kijken of het proces nog efficiënter kan.” Dat beaamt Eline, die verwijst naar het Climate Neutral Data Centre Pact. “Daarmee zetten datacenters in op 100 procent CO2-vrije energie in 2030 en lopen ze voor op de doelstellingen uit het Klimaatakkoord.” De meerjarenafspraak is dat de datacenterbranche jaarlijks 2 procent verduurzaamt. Restwarmte vormt daarbij volgens Rik een interessant gegeven. “Stroom voor IT-apparatuur wordt omgezet naar warmte. Twintig jaar geleden zagen we dat als afval, nu als grondstof. De volgende stap is om die warmte te hergebruiken, bijvoorbeeld als energiebron voor warmtenetten.”

Belang van regionalisering

Een logische vraag is natuurlijk waarom we eigenlijk zoveel datacenters in Nederland willen hebben? “Door ons goede digitale ecosysteem zijn we een hele belangrijke haven geworden in Europa”, licht Eline toe. “Daarmee hebben we echt een digitale koploperspositie. Die toegangshaven wil je hebben, omdat er een heel systeem omheen zit van bedrijvigheid en activiteiten die goed zijn voor Nederland.”

Toch is het volgens Martin Prins, kwartiermaker als het gaat om datacenters in de regio Rotterdam/Den Haag, cruciaal om binnen Nederland te regionaliseren. “Je kunt geen industrie meer bedenken die niet afhankelijk is van datacenters en je moet er niet aan denken dat er iets fout gaat. Daarom moet je die combinatie van data en connectiviteit zo clusteren dat je een vangnetstrategie hebt.” De tien datacenters van NorthC zijn daarom volgens Alexandra ook verbonden. “Maar ook de toename van data speelt een grote rol in de keuze voor regionalisering”, vult ze aan. “Het wordt kostbaarder om data te transporteren naar een centrale locatie om het daar te verwerken. Dus regionale datacenters vormen een eerste hub om verwerking dichter bij de eindgebruiker te brengen.” De vraag of je als regio datacenters nodig hebt, is volgens Martin dan ook vergelijkbaar met de vraag of je regio wel snelwegen nodig heeft. “Met een boemeltrein of paard en wagen kom je ook vooruit, maar het helpt je regio niet. Voor het vestigingsklimaat van bedrijven is de digitale snelweg tegenwoordig net zo belangrijk als de fysieke weg.”

Kuijpers Talks gemist?

Bekijk hier de editie van Kuijpers Talks over datacenters


Kuijpers Talks is een serie inspirerende, maatschappelijk relevante kennisevents die aansluiten op de ambitie om een betere wereld door te geven aan volgende generaties. Geïnspireerd en behoefte aan meer informatie over datacenters? Neem contact op met Marco Jungbeker via info@kuijpers.nl

Ook nieuwsgierig naar de andere edities van Kuijpers Talks?

Kuijpers Talks is een serie inspirerende, maatschappelijk relevante kennisevents die aansluiten op de ambitie om een betere wereld door te geven aan volgende generaties. Ter ere van het jubileumjaar – in 2021 viert de organisatie zijn 100-jarig bestaan – brengt Kuijpers daarom vakmensen uit de hele keten samen om dieper in te gaan op maatschappelijke onderwerpen die er toe doen.

Bekijk hier:

- Kuijpers Talks editie Verduurzaming Maatschappelijk vastgoed

- Kuijpers Talks editie Verduurzamen Musea en Cultureel Erfgoed

- Kuijpers Talks editie Life Sciences

Ga terug