Ventileren tegen corona #3: Gezond en veilig op kantoor met You Want To Be OK

27 augustus 2020

Het coronavirus zet de wereld op z’n kop. Internationaal proberen landen, bedrijven, inwoners de draad op te pakken, zo goed en zo kwaad als dat kan. Want het virus is er nog. En dus is advies van harte welkom om onder de gegeven omstandigheden gezond en veilig aan het werk te gaan. In Nederland werd in juni 2020 het initiatief You Want To Be OK gelanceerd, een consortium waarvan Kuijpers deel uitmaakt. Samen met vier andere specialisten adviseren we in het gezond en veilig maken van kantoorgebouwen, zodat medewerkers er met vertrouwen weer aan de slag kunnen. Collega Alex Hesling vertelt er in dit artikel graag meer over.

We kijken naar de COVID-19 richtlijnen, maar bijvoorbeeld óók naar duurzaamheid.

In You Want To Be OK werkt Kuijpers samen met YNNO, WPA, bGrid en Officelynq. Samen bieden we de kantorenmarkt een totaalconcept met één aanpak voor een toekomstbestendig kantoor, inclusief adviezen en implementatie.

COVID-19-proof én duurzaam

“We kijken naar de COVID-19 richtlijnen, maar bijvoorbeeld óók naar duurzaamheid”, vertelt Alex Hesling, directeur Kuijpers Lifecycle Partners. “Het verduurzamen van gebouwen is enkele jaren geleden al ingezet. En met reden. Die gaan we nu niet terzijde schuiven. We nemen ‘verduurzaming’ dus mee, al is het logisch dat de behoefte aan ‘veiligheid’ momenteel de boventoon voert in de vragen die we krijgen.”

In combinatie met thuiswerken

Het idee voor You Want To Be OK ontstond in de vroege dagen van de intelligente lockdown. Veel mensen werkten thuis, kantoren stonden leeg. “Maar er zou natuurlijk een moment komen dat mensen ze weer deels in gebruik gingen nemen. ‘Hoe ga je dat veilig doen?’ was – en is – de grote vraag. Met You Want To Be OK geven we klanten advies over technische aanpassingen, maar bijvoorbeeld ook over de faciliteiten die nodig zijn om mensen deels op kantoor, deels thuis te laten werken. Want het ziet ernaar uit dat thuiswerken voorlopig de norm blijft.” Het kabinet hoeft hiervoor geen zieltjes te winnen: thuiswerken bevalt, en uit een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteit blijkt dat veel mensen dit ook na de coronacrisis willen blijven doen.

Toekomstbestendig aanpassen

Dit betekent níet dat ze helemaal niet meer naar kantoor komen. “Ze denken er alleen over om daar minder vaak naartoe te gaan. Dat heeft impact op hoe kantoren nu worden ingericht. Daarom zeggen we bijvoorbeeld: ‘Als je nu toch naar een nieuwe, veilige inrichting van je kantoor gaat, doe dit dan vanuit de gedachte dat veel van je mensen thuis aan de slag zijn en blijven. Daarmee bouw je aan een toekomstbestendig kantoor. Eentje waarin nieuwe concepten voor werken, vergaderen, elkaar ontmoeten het licht zien. Ook dat is duurzaamheid. Wij kunnen helpen daar vorm aan te geven.”

Tijdelijke NEN-norm

Met het oog op de lokale corona-brandhaarden die nog steeds in het hele land ontvlammen, zorgt You Want To Be OK voortvarend voor praktische veiligheidsmaatregelen die organisaties snel kunnen treffen. “We hanteren in al onze adviezen en implementaties de tijdelijke NEN-norm voor kantoorwerkplekken. Deze is nieuw en in het kader van COVID-19 in het leven geroepen. De norm geeft onder meer richtlijnen voor genoeg frisse lucht en ventilatie, aanpassingen in IT-voorzieningen en werkplekinrichting. We berekenen bijvoorbeeld per ruimte hoeveel ventilatie er nodig is bij een x-aantal mensen. De resultaten kunnen daarna leiden tot het aanpassen van instellingen in het gebouwbeheersysteem.” Andere concrete acties die gebouweigenaren naar aanleiding van de You Want To Be OK-analyses kunnen verwachten: (aanpassingen in) het toegangsbeleid, bestickering op de vloeren, verplaatsing van kantoormeubilair voor een anderhalvemeter-inrichting en afspraken over het aantal werkplekken en thuiswerken.

Volg You Want To Be OK nu ook op Linkedin

De intelligente comeback-oplossingen van Kuijpers

Gebouweigenaren die een beroep doen op You Want To Be OK kunnen rekenen op Kuijpers’ expertise in gebouwinstallaties. Dit is wat we doen:

  • het analyseren van de ventilatie-inrichting en de mogelijkheden tot uitbreiding
  • het analyseren en eventueel aanpassen van de instellingen van het gebouwbeheersysteem zodat er ongunstige omstandigheden ontstaan voor COVID-19
  • het analyseren en controleren van het warmteterugwinningssystemen en de luchtbehandeling
  • het automatiseren van handbediening zoals schakelaars en toiletspoelingen
  • het aanpassen van de installaties na een herinrichting

De andere partners in het consortium (YNNO, WPA, bGrid, Officelynq) buigen zich over:

  • de automatisering (voor inzicht in benodigde voorzieningen, technologie en oplossingen om het werken te faciliteren, thuis en op kantoor)
  • de kantoorinrichting (zodat die voldoet aan wettelijke eisen en richtlijnen van onder meer RIVM)
  • werkplekoplossingen voor effectief samenwerken

Ga terug