Het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Tijdelijke klimaatinstallatie voor Het Noordbrabants Museum

In 2016 reisden tientallen curatoren van internationale musea met topstukken van schilder Jheronimus Bosch naar Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Daar werd van februari tot en met mei van dat jaar de tentoonstelling 'Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie' gehouden; de grootste overzichtstentoonstelling ooit van deze meesterschilder. Speciaal voor deze tentoonstelling bezochten meer dan 400.000 mensen het museum. En dat stelde zo zijn eisen aan het binnenklimaat van de toonzalen.

Kuijpers kreeg de opdracht om het museum op zaalniveau gereed te maken voor zo’n vijfhonderd bezoekers per uur. Deze aantallen bezoekers vereisen een optimaal afgestemde klimaatregeling omdat zowel de binnentemperatuur als de luchtvochtigheid hard stijgen bij zo’n grote toeloop. De buitenlandse musea die hun topstukken uitleenden, deden dat dan ook alleen op voorwaarde dat Het Noordbrabants Museum de klimaatomstandigheden te allen tijde kon garanderen.

Gloednieuw, maar wel tijdelijk

Omdat de bestaande installatie van het museum daarvoor niet de vereiste capaciteit had, trof Kuijpers maatregelen. Doel: onder alle omstandigheden de ideale temperatuur (twintig graden Celsius) en de perfecte relatieve luchtvochtigheid (vijftig procent) behalen. De actie die Kuijpers ondernam, bestond uit het optimaliseren van de bestaande klimaatinstallatie en het ontwikkelen van een extra luchtbehandelingsinstallatie met warmtepomp. Deze gloednieuwe installatie was tijdelijk: voor de duur van de expositie.

Klimaateisen gehaald

Het werktuigbouwkundige hoogstandje klaarde Kuijpers in drie maanden tijd, samen met partners Rensen Regeltechniek en ERIB van de Wassenberg Luchtkanalen. De tijdelijke installatie zorgde ervoor dat de klimaateisen werden gehaald, de topstukken in uitstekende conditie bleven en talrijke bezoekers ze naar hartenlust hebben kunnen bewonderen. Na afloop van de tentoonstelling is de tijdelijke installatie ontmanteld; om verspilling en afval tegen te gaan, bracht Kuijpers zoveel mogelijk materialen terug in de kringloop. Een deel van de installatie is door het museum verkocht voor hergebruik elders.

Op weg naar een labelsprong

Het verwijderen van de tijdelijke installatie betekende voor Kuijpers geen afscheid van Het Noordbrabants Museum. Specialisten van Kuijpers houden zich momenteel bezig met het onderhoud van het bestaande klimaatbeheersingssysteem en de sprinklerinstallatie. Daarnaast maakt Kuijpers sinds 2018 deel uit van een werkgroep die zich richt op de verduurzaming van het museumgebouw. “Doel is om een labelsprong te bereiken”, vertelt Jeroen Kroot, hoofd Kuijpers Kortlopende Projecten. “Wij praten daarover mee, zodat het museum slimme keuzes kan maken om zowel energiezuinig te zijn als te blijven voldoen aan de strenge klimaateisen die in musea gelden.”

Hoofd Kortlopende Projecten
Jeroen Kroot
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties