Cleanroom in Roosendaal

Controlled environments

Bereidingsapotheek

Als expert op het gebied van ultra-schone, stabiele omgevingen van uiteenlopende aard is Kuijpers eveneens specialist op het gebied van bereidingsapotheken. In een bereidingsapotheek worden geneesmiddelen ontwikkelt, bereid en klaargemaakt voor gebruik. Dit gebeurt onder volgens zeer strikte procedures waarbij de doelstelling duidelijk is: er mag onder geen beding een mogelijke verontreiniging de ruimte in of uit. Vandaar dat de productie plaatsvindt in cleanrooms die moeten voldoen aan de geldende ISO en GMP normen. Kuijpers heeft ruime ervaring met het ontwerpen en bouwen van cleanrooms voor bereidingsapotheken.

Cleanroom voor ziekenhuisapotheek

Al een aantal maal droeg Kuijpers zorg voor de realisatie van een cleanroom voor de bereidingsapotheek van een ziekenhuis. Zo ook voor het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Deze bereidingsapotheek bestaat uit drie delen: in één deel worden niet-risicovolle parenteralia toedieningsgereed gemaakt conform de GMP-z-richtlijn. In een ander deel worden de risicovolle parenteralia klaargemaakt. Hierbij beschikken de ruimtes over separate luchtafzuiging en ventilatie. Het derde deel is uniek: hier zijn twee zogenoemde RIVA-robots geplaatst. Deze maken volledig geautomatiseerd geneesmiddelen gereed voor toediening en leveren deze – ook geautomatiseerd – aansluitend af in geëtiketteerde spuiten, flesjes of infuuszakken.

Efficiënt proces

Onze expertise in het realiseren van kritische productieomgevingen zorgt ervoor dat we de bouw van een bereidingsapotheek vlot en efficiënt kunnen laten verlopen. Blijk hiervan is de realisatie van een cleanroom als onderdeel van de nieuwe ziekenhuisapotheek voor het Catharina ziekenhuis. Deze werd tijdens de coronacrisis in slechts drie weken gebouwd. Dankzij de logische flow van processen in het gebouw zal de productie van geneesmiddelen worden verdrievoudigd.

Bijzonder aan dit project is dat de ruimte modulair gebouwd is. In dezelfde ruimte kan het ziekenhuis vandaag ampullen, morgen infusen en de dag erna spuiten maken; een kwestie van de ene aan- en de andere inkoppelen. Voordeel hiervan is dat dure machines niet stil staan en er nog maar een derde van alle luchtbehandelings- en andere hightech voorzieningen nodig is.

GMP Cleanroom

Het is niet enkel ontwerpen en bouwen wat de klok slaat. Zo zijn we vaak ook verantwoordelijk voor het gehele kwalificatieproces, tot en met IQ/OQ gereed, conform GMP (Good Manufacturing Practices) richtlijnen – het kwaliteitsborgingssysteem van de farmaceutische industrie. Om aan de GMP-richtlijnen te voldoen, moeten systemen tot in detail tegemoet komen aan de ontwerpspecificaties en vakkundig zijn geïnstalleerd. Dat controleren en verifiëren – commissioning – loopt bij Kuijpers altijd als een rode draad door dit soort projecten. Een mooi voorbeeld hiervan is de bereidingsapotheek van ADD Apotheek in Roosendaal waar tientallen medewerkers volgens de geldende eisen en GMP-richtlijnen medicijnen bereiden voor patiënten in de thuissituatie.

PP4CE

Naast het ontwerpen, bouwen en valideren kunnen we u ook helpen bij de apotheek inrichting. Kuijpers maakt namelijk deel uit van PP4CE, een samenwerkingsverband tussen een aantal gerenommeerde bedrijven die een belangrijke rol spelen bij het ontwerpen, bouwen en inrichten van bereidingsapotheken. Benieuwd hoe we u van dienst kunnen zijn? Neem contact met ons of bezoek de website van PP4CE.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details