Cleanroom in Roosendaal

Controlled environments

Cleanroom

Met controlled environments als focusgebied mag Kuijpers zich aantoonbaar expert noemen in het adviseren over en het ontwerpen, bouwen en onderhouden van kritische onderzoeks- en productieomgevingen. Wij ondersteunen je dan ook graag in jouw uitdaging: Het beheersen van contaminatie in geclassificeerde schone ruimtes, bijvoorbeeld door middel van een cleanroom.

Wat is een cleanroom?

Een cleanroom is een werk-, proces- of productieomgeving met een zeer hoge luchtzuiverheid die ontworpen is om vervuiling – contaminatie – van producten of processen te voorkomen. Contaminatie is in de lucht aanwezige verontreiniging zoals stofdeeltjes, vezels of chemische dampen. In een cleanroom moet deze contaminatie volgens de geldende NEN-EN-ISO 14644 – 1 norm worden beperkt tot gespecifieerde grenzen. Hoewel de omgeving waarin de cleanroom zich bevindt sterk kan variëren; van laboratorium tot operatiekamer of Centrale Sterilisatie Afdeling, is de doelstelling steeds identiek: er mag onder geen beding een mogelijke verontreiniging de ruimte in of uit.

Cleanroom bouwen?
Kuijpers ondersteunt van ontwerp tot inrichting of validatie

Omdat we multidisciplinair werken, kun je ons benaderen voor één discipline – bijvoorbeeld luchtbehandeling in een cleanroom – maar ook voor de totale faciliteit, inclusief vergunningen en procesapparatuur. In het laatste geval heb je het voordeel van één aanspreekpunt voor het totale proces en nemen we de verantwoordelijkheid voor de gehele facility lifecycle, waarbij we eveneens mede zorg dragen voor de validatie van cleanrooms. Omdat cleanrooms en geclassificeerde ruimtes daarbij aan strenge eisen moeten voldoen ondersteunen wij je daarbij dus ook in het compliant zijn met de geldende wet- en regelgeving. Meer weten over onze werkwijze? Lees meer over ons volledige controlled environments proces!

Cleanroom klasse
Welke normen gelden voor mij?

De ISO 14644-1 norm voor cleanrooms definieert een aantal ISO-klassen: ISO klasse 1 tot en met ISO klasse 9. De ISO klasse geeft de maximale concentratie stofdeeltjes aan die in een cleanroom in de lucht mag zitten. Welke ISO klasse voor jou van toepassing is hangt hierbij af van een aantal factoren zoals het (werk)proces dat plaatsvindt, hoe kiem- en stofarm de ruimte moet zijn en de geldende wet- en regelgeving. We denken dan ook over alles na: van detaillering en materiaalgebruik tot armaturen en ventilatie. De lucht en de ruimte moeten immers zo zuiver mogelijk worden gehouden.

Benieuwd naar wat Kuijpers voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie! Benieuwd naar onze ervaringen in cleanrooms? Bekijk bijvoorbeeld deze referentie waar we in korte bouwtijd acht ruimtes creëerden, variërende in ISO klasse 6, 7 en 8!

Whitepaper cleanroom

Cleanroomtechniek. Luchtbehandeling afstemmen op het proces.

De vraag naar cleanrooms blijft groot. Zeker binnen de markten life sciences en hightech. Maar de normen en eisen zijn niet voor elke cleanroom gelijk. Omdat met name luchtbehandeling ervoor zorgt dat cleanrooms een grootverbruiker van energie zijn, is het van belang hier kritisch naar te kijken. Kuijpers realiseert al jaren gecontroleerde ruimten op het hoogste kwaliteitsniveau. We  ervaren dat men cleanrooms nog vaak bouwt op basis van aannames en over-specificatie. Op basis van onze ervaring zoomen wij bewuster in op factoren die van invloed zijn op de luchtreinheid in de ruimte. Het beter afstemmen van luchtbehandeling op het daadwerkelijke proces betekent een besparing op energiekosten en initiële investeringskosten.

Lees meer
White paper

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details