Sprinklerinstallaties

Safety

Sprinklerinstallaties

Ben je op zoek naar een betrouwbaar brandblussysteem met een lange levensduur dat snel en accuraat een brand kan bestrijden? Dan zijn sprinklers mogelijk een interessante oplossing. De sprinklerinstallatie staat namelijk bekend om zijn vermogen om op een doeltreffende manier gebouwen en haar gebruikers te beschermen tegen brandrisico’s.

Wat is een sprinklerinstallatie?

Een sprinklerinstallatie is een volledig automatisch brandblussysteem dat een beginnende brand snel en effectief bestrijdt en controleert, en dus zonder tussenkomst van mensen automatisch wordt geactiveerd.

Sprinklers beschermen zowel je pand en bedrijfsprocessen tegen de gevolgen van brand maar zorgen ook dat gebruikers van het pand deze tijdig en veilig kunnen verlaten mocht er onverhoopt brand uitbreken. 

Hoe werkt een sprinklerinstallatie?

Een sprinklersysteem bestaat uit sprinklerkoppen, sprinklerleidingen gekoppeld aan een watervoorziening en alarmkleppen. Sprinklers reageren niet op rook, maar juist op de hitte van een brand. Wanneer op een bepaalde plek de omgevingswarmte te hoog wordt zal de sprinklerkop worden geopend en slechts plaatselijk geactiveerd worden. Het voordeel van een sprinkler is dus dat deze enkel sproeit op de plekken waar ook daadwerkelijk brand is, waardoor de gevolgen van een brand worden geminimaliseerd.

Waar worden sprinklers toegepast?

Sprinklers worden op tal van plekken toegepast, van industriële omgevingen tot kantoren, of zorginstellingen. Afhankelijk van de situatie en de omstandigheden binnen het pand kan gekozen worden voor verschillende sprinklersystemen. Zo kan in bijvoorbeeld een kantoorpand gebruik worden gemaakt van een zogenoemde nat sprinklersysteem terwijl in industriële omgevingen een delugesysteem gebruikt kan worden. Dit is een ‘alternatief’ sprinklersysteem dat gebruik maakt van open sprinklers, zonder hittegevoelig element, die door een branddetectiesysteem wordt aangestuurd. Onze specialisten adviseren je graag welk type sprinkler voor jouw situatie het meest geschikt is.

Sprinklerinstallatie: wettelijke verplichting

Het Bouwbesluit 2012 en enkele andere normen schrijven voor dat bouwwerken, zowel nieuwbouw als bestaande bouw, verplicht zijn bepaalde maatregelen te nemen ten aanzien van de brandveiligheid. Zo is het bijvoorbeeld verplicht dat grote ruimtes worden opgedeeld in brandwerende compartimenten. Dit is niet altijd handig voor de bedrijfsprocessen. Daarom mag op basis van de gelijkwaardigheidsregel hiervan worden afgeweken als het alternatief minstens gelijkwaardige bescherming biedt. De sprinklerinstallatie is zo’n gelijkwaardige oplossing waardoor minder brandwerende wanden nodig zijn. Hierdoor borg je dus de brandveiligheid zonder dat dit de bedrijfsprocessen hindert.

Van realisatie tot onderhoud

Kuijpers is een gecertificeerd branddetectiebedrijf en erkend sprinklerinstallateur. Je kunt bij ons terecht voor validatie, realisatie en certificering van sprinklerinstallaties, zodat je aan alle eisen voldoet. Daarnaast zijn wij experts in het onderhouden van het sprinklersysteem. Meer weten? Neem gerust eens contact met ons op!

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Neem gerust contact op met Harold.

Harold Wijbrandts Directeur safety & security

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details