Watermist

Safety

Watermist

Als er onverhoopt brand uitbreekt is prioriteit nummer één uiteraard om snel grip te krijgen op de beginnende brandhaard om snelle verspreiding te voorkomen. Daarnaast wil je waterschade natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. In dat geval is het gebruik van watermist een goede oplossing.

Werking van een watermistsysteem

Een watermistsysteem heeft in veel opzichten overeenkomsten met de sprinklerinstallatie. Maar er zijn er ook belangrijke verschillen. Waar een sprinklerinstallatie gebruik maakt van grove waterdruppels worden bij de watermistinstallatie onder grote druk juist zeer kleine microscopische waterdruppels gegenereerd.

Deze kleine waterdruppels hebben een verkoelende werking op de brand en verdrijven tevens zuurstof. En zonder zuurstof immers geen brand!

De voordelen van een watermistinstallatie

Het gebruik van watermist biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere blussystemen. Zo verbruikt een watermistinstallatie relatief weinig water bij de bestrijding van een brand, wat weer een aantal voordelen op zich biedt. Zo is er geen apart waterreservoir nodig voor het blussysteem maar kan de watermistinstallatie in veel gevallen worden aangesloten op de drinkwaterleiding. Daarnaast is door het lage waterverbruik de kans op waterschade vele malen lager waardoor de bedrijfsprocessen ook weer snel kunnen worden hervat. Daarnaast is de installatie van een watermistsysteem over het algemeen vlot gerealiseerd. Doordat er minder water nodig is zijn de leidingen dunner waardoor de watervoorziening en het leidingwerk kleiner kan worden uitgevoerd. 

Langere vluchttijd

Naast het lage watergebruik brengt watermist nog een ander belangrijk voordeel met zich mee. Doordat watermist de ruimte waarin de brand zich bevindt snel verkoeld biedt het een relatief lange vluchttijd voor eventueel aanwezigen in het gebouw. Watermistinstallaties zijn dan ook uitermate geschikt in omgevingen waar kwetsbare personen aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij penitentiaire inrichtingen en de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan verzorgingstehuizen en ziekenhuizen.

Watermistinstallatie als gelijkwaardige oplossing

Volgens het Bouwbesluit 2012 moeten grote ruimtes in panden worden opgedeeld in brandwerende compartimenten, hetgeen niet altijd praktische en gewenst is en tevens een kostbare investering kan zijn. Een watermistinstallatie is, evenals de sprinklerinstallatie, een zogenoemde ‘gelijkwaardige oplossing’. Hierdoor heb je minder brandwerende compartimenteringen nodig wat resulteert in kostenbesparing.

Benieuwd wat voor jou de beste oplossing is?

Of je nu op zoek bent naar ontwerp, realisatie of juist onderhoud van een watermistinstallatie, bij Kuijpers ben je aan het juiste adres. Onze specialisten beoordelen samen wat de beste oplossing is, bijvoorbeeld bij de keuze voor het juiste type watermistinstallatie. Zo kunnen wij zowel HI-FOG hoge druk als Econaqua lage druk watermistsystemen leveren, afhankelijk van wat het best passend is in de situatie. Benieuwd hoe we kunnen helpen? Neem dan direct contact met ons op!

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Neem gerust contact op met Harold.

Harold Wijbrandts Directeur safety & security

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details