Arjen Ronner en Nic Heijnis

Safety

Brandmeldinstallatie

Bij brand telt elke seconde. Des te sneller een beginnende brand ontdekt, gemeld en vervolgens geblust wordt, des te kleiner is de kans op schade aan personen, spullen en het pand zelf. Een goede brandmeldinstallatie als onderdeel van je brandbeveiliging is dan ook onmisbaar. Een brandmeldinstallatie is een verzamelnaam voor diverse systemen die een beginnende brand helpen te constateren. Denk hierbij aan rookmelders, hittedetectoren en handbrandmelders die kunnen worden aangesloten op je ontruimingsinstallatie.

Het belang van een brandmeldinstallatie

De brandmeldinstallatie, afgekort BMI, heeft als doel om vroegtijdig een brand te signaleren en te melden om mensen, spullen en het pand te beschermen wanneer onverhoopt brand uitbreekt. Door de brand zo vroeg mogelijk te detecteren kunnen de aanwezige personen tijdig vluchten en kan de schade beperkt worden.

Naast het signaleren van brand kan de brandmeldinstallatie ook signalen sturen naar andere installaties. Bijvoorbeeld naar de ontruimingsinstallatie die een ontruimingsalarm activeert om mensen te evacueren, deuren worden automatisch opengezet of er wordt een blussysteem zoals een sprinkler-, watermist– of schuimblusinstallatie geactiveerd.
Verderop deze pagina lees je een meer gedetailleerde uitleg van de componenten en werking van een brandmeldinstallatie.

Is een brandmeldinstallatie verplicht?

In het Bouwbesluit staat beschreven in welke situatie een brandmeldinstallatie verplicht is. Of dit zo is, hangt af van je specifieke situatie. Dit is namelijk afhankelijk van de gebruiksfunctie van je gebouw en enkele andere kenmerken. Denk hierbij aan het aantal m2 vloeroppervlak, de hoogte van de hoogste gebruiksvloer en de mate van zelfredzaamheid van de aanwezigen in jouw gebouw. Zo is een brandmeldinstallatie bijvoorbeeld verplicht in een zorginstelling en gebouwen met een celfunctie. Ook in utiliteit- en industriële gebouwen vanaf een bepaald aantal m2 vloeroppervlakte is een brandinstallatie verplicht. Onze specialisten adviseren je graag zodat je voldoet aan de regels en vereisten volgens het Bouwbesluit.

Waar moet een brandmeldinstallatie aan voldoen?

Een brandmeldinstallatie moet voldoen aan bepaalde NEN-normen, die elk specifieke eisen en richtlijnen bevatten voor de installatie, het onderhoud en het beheer:

NEN 2535: Richtlijnen voor het ontwerp en de uitvoering van brandmeldinstallaties, met focus op detectorplaatsing en alarmzones.

NEN 2654-1: Normen voor beheer, controle en onderhoud van brandmeldinstallaties, waarborgend dat deze altijd correct functioneren.

Bij Kuijpers zorgen we ervoor dat brandmeldinstallaties niet alleen aan deze NEN-normen voldoen bij de initiële installatie, maar ook gedurende hun gehele levensduur. 

Waar bestaat een brandmeldinstallatie uit en hoe werken ze?

Een brandmeldinstallatie bestaat uit verschillende componenten die je gebouw voorzien van vroegtijdige branddetetectie. Zo plaatsen we melders om de eerste brandverschijnselen zoals rook, hitte of vlammen te detecteren. Naast deze automatische melders plaatsen we ook handbrandmelders, dit zijn handmatige brandmeldpunten waarmee gebruikers een alarm kunnen activeren bij het opmerken van een brand. 

De signalen van deze brandmelders worden vervolgens doorgestuurd naar de brandmeldcentrale. Deze centrale bepaalt of er sprake is van een alarm en zet dit door naar andere installaties zoals een ontruimingssysteem, een externe meldkamer en het gebouwbeheersysteem. Hierbij wordt ook melding gemaakt van de specifieke locatie van de mogelijke brand.

Wanneer de brand wordt ontdekt, worden de alarmeringssystemen ingeschakeld. Hierbij kan je denken aan geluidssignalen (sirenes), visuele signalen (flitslichten) en spraakmelders die de aanwezigen in het gebouw voorzien van instructies. 

Tegelijkertijd worden ook de blussystemen geactiveerd, bestaande uit sprinklers, watermisten/of schuimsystemen. Hiermee worden de beginnende vlammen zo veel mogelijk onder controle gehouden, waarna de brandweer het werk overneemt.

In sommige gevallen moet er ook bekabeling aan worden gelegd. Dit met als reden de verschillende systemen met elkaar te laten communiceren en te voorzien van stroomvoorziening. Wanneer de stroom in het gebouw uitvalt, zit de brandmeldinstallatie ook aangesloten op een noodstroomvoorziening. Zo weet je dat je altijd op de brandmeldinstallatie kunt vertrouwen!

Service en onderhoud

Het is van groot belang aandacht te besteden aan onderhoud en beheer van de brandmeldinstallatie, deze moet het namelijk altijd doen! Kuijpers voert alle wettelijk verplichte werkzaamheden uit met betrekking tot onderhoud en beheer, zowel preventief als correctief! 

Erkend branddetectiebedrijf

Kuijpers is een CCV erkend branddetectiebedrijf voor het ontwerp, installatie en onderhoud van gecertificeerde brandmeldinstallaties. Kortom; met de oplossingen van Kuijpers houd je het hoofd koel. Benieuwd hoe we kunnen helpen? Neem direct contact met ons op!

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Neem gerust contact op met Harold.

Harold Wijbrandts Directeur safety & security