Medewerker van Kuijpers

Utiliteit

Thermografisch onderzoek

Wat is thermografisch onderzoek?

Thermografisch onderzoek is de techniek om – voor ons oog – onzichtbare straling zichtbaar te maken. Alle objecten en materialen met een minimale temperatuur van -273°C zenden infraroodstraling uit. Deze straling is met het blote oog niet waar te nemen, daarom worden er infraroodcamera’s gebruikt. Bij een thermografische inspectie meten en registreren we de straling contactloos via het infraroodbeeld. Deze techniek noemen we thermografie en is een van de meest gebruikte inspectiemiddelen met toepassingen in de bouw, elektrotechnische installaties, werktuigbouwkundige installaties, maar ook daar waar het gaat om onderzoek en ontwikkeling van componenten en objecten.

Toepassing van thermografisch onderzoek

Thermografisch onderzoek is breed inzetbaar en met de inzichten kunnen de gebouws- en industriële processen sterk verbeterd worden. Hieronder vind je een paar concrete voorbeelden over hoe het onderzoek belangrijke inzichten kan bieden.

  • Elektrische installaties: Constateer oververhitting, losse verbindingen en andere problemen die kunnen leiden tot storingen of brandgevaar.
  • Machineonderhoud: Ontdek sporen van wrijving, slijtage en andere defecten. Gebruik deze inzichten om onderhoud tijdig in te plannen en stilstand te voorkomen.
  • Gebouwinspecties: Gebruik thermografisch onderzoek om isolatiegebreken, luchtlekken en vochtproblemen te ontdekken. Dit is cruciaal voor het waarborgen van de integriteit van het gebouw.
  • Productieprocessen: Monitor de temperatuur en warmteverdeling tijdens het productieproces. Hiermee borg je de kwaliteit en optimaliseer je het gehele proces.

Waarom een thermografische inspectie?

Vanuit verzekeraars wordt veelal de eis gesteld om regelmatig inspecties uit te voeren op potentiële bedrijfsrisico’s. Een van deze inspecties is bijvoorbeeld de SCIOS Scope 10 inspectie, waarbij het brandgevaar van elektrische installaties wordt gecontroleerd. Een thermografisch onderzoek is hier erg geschikt voor, omdat het direct brandgevaar kan aantonen.

Keuringen en inspecties worden binnen het bedrijfsleven doorgaans ervaren als een noodzakelijk kwaad; niets is echter minder waar. De thermografische inspectie heeft zich inmiddels bewezen als een van de meest kostenbesparende technieken waar het gaat om het oplossen van temperatuur-technische problemen in de breedste zin van het woord en daar waar het toepassingen in de wereld van industrie, utiliteit en bouw betreft.

De voordelen van thermografie op een rij:

  • Inspectie vindt plaats tijdens bedrijf, dus er ontstaat geen onnodig productieverlies.
  • De meting gebeurt contactloos en neemt weinig tijd in beslag.
  • Alles wordt op foto vastgelegd waardoor je over duidelijk bewijs beschikt.
  • De onderzoekskosten zijn relatief laag vergeleken met andere inspectiemethoden.

Meer weten over thermografie of thermografisch onderzoek laten verrichten? Neem gerust contact op!

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details