Historie

100 jaar techniek door generaties, voor generaties

In 1921 begon Piet Kuijpers als zelfstandig ondernemer vanuit zijn loopbaan als smid. Ongetwijfeld realiseerde hij zich toen niet dat zijn onderneming uit zou groeien tot een landelijk opererend familiebedrijf, met inmiddels de vierde generatie aan het roer. Nu – honderd jaar later – vieren we ons 100-jarig jubileum, met inmiddels ruim 1300 medewerkers.

Familie Piet Kuijpers


100 jaar Kuijpers

1921 Piet Kuijpers start als zelfstandig lasser en installateur in Schijndel.
1927 Verhuizing naar Helmond, waar Piet zijn eenmanszaak – de firma P.G. Kuijpers – voortzet.
1934 Zonen Jan, Toon en Wim komen in de zaak
1939 Grondlegger Piet Kuijpers overlijdt; zijn zoons Jan, Toon en Wim nemen de leiding over.
1948 Aanschaf allereerste bedrijfsauto, een Peugeot bestelwagen.
1960 Zoon Jan overlijdt.
1965 Zoon Toon overlijdt.
1966 Zoon Wim overlijdt. Diens kinderen – Piet en Wim jr. – gaan in het familiebedrijf aan de slag.
1972 Wim Kuypers jr. neemt de leiding in het bedrijf
2004 Met Wims zoon Bas gaat de vierde generatie Kuypers aan de slag in het familiebedrijf.
2008 Wim Kuypers jr. gaat met pensioen en blijft betrokken als commissaris.
2008 Ton Stuifzand neemt de leiding over als algemeen directeur
2009 Aukje Kuypers, dochter van Wim, gaat werken in het familiebedrijf.
2013 Aukje volgt Ton Stuifzand op en wordt benoemd tot voorzitter van het directieteam
2018 Aukje Kuypers wordt Zakenvrouw van het Jaar. Inmiddels heeft Kuijpers landelijke dekking.
2021 Kuijpers viert 100-jarig jubileum

Ons verhaal

Piet Kuijpers werkte - voordat hij voor zichzelf begon – als technicus in loondienst bij De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel, destijds een pensionaat, nu een Hotel en Conferentiecentrum en opdrachtgever van Kuijpers. Piet was betrokken bij de aanleg van centrale verwarming, nieuwe wasruimtes en elektrische verlichting. In zijn tijd bij De Ruwenberg droomde hij van twee dingen: hij wilde voor zichzelf beginnen en hij wilde terug naar “zijn” Helmond. In 1921 begon hij in Schijndel voor zichzelf. In 1927 vestigde hij zich met zijn gezin in Helmond en werd ook de tweede droom werkelijkheid.

Vier generaties
Piet Kuijpers had drie zonen – Jan, Toon en Wim – die allemaal in het bedrijf werkten. Wim had zes zonen, door een foutieve inschrijving van de dienstdoende ambtenaar destijds dragen er drie de naam Kuypers en drie de naam Kuijpers. Van de zes broers hebben er vier in het bedrijf gewerkt. Wim Kuypers jr. is een van hen. Wim was algemeen directeur van 1972 tot 2008 en is momenteel commissaris. Dochter Aukje Kuypers is sinds 2013 algemeen directeur en zoon Bas is verantwoordelijk voor business development.

Oud Kuijpers personeel

Techniek was, is en blijft de basis
In de 20e eeuw volgden technische ontwikkelingen elkaar snel op: de komst van centrale verwarming, elektrische verlichting en luchtbehandeling bijvoorbeeld. Kuijpers maakte zich de technieken eigen. Algemeen directeur Aukje Kuypers: “Ondernemerschap zit in ons DNA. Telkens stellen we ons de vraag hoe we bij maatschappelijke ontwikkelingen van betekenis kunnen zijn, met onze kennis van techniek. Dat deed mijn overgrootvader Piet in 1921, en dat doen we nu nog steeds.”

Ondernemerschap zit in ons DNA. Telkens stellen we ons de vraag hoe we bij maatschappelijke ontwikkelingen van betekenis kunnen zijn.

Innovatie en ondernemerschap
Piet Kuijpers legde in zijn tijd – misschien wel onbewust – de basis voor wat 100 jaar later nog steeds het fundament van het bedrijf vormt. Hij opereerde namelijk multidisciplinair. Aukje Kuypers: “Oorspronkelijk hield hij zich bezig met werktuigbouwkundige werkzaamheden. In de jaren dertig, de crisisjaren van de vorige eeuw, besloot de overheid te gaan werken met ‘erkend installateurs’. Alleen bevoegde bedrijven mochten elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren. De vraag naar elektriciteit groeide: hier lagen kansen voor het bedrijf! Mijn overgrootvader liet zich omscholen en werd multidisciplinair erkend installateur. Dat zijn we nu nog steeds. Daarnaast hebben we inmiddels ook bouw als expertise in huis. Ik vraag me weleens af of hij dat ooit zo heeft kunnen bedenken.”

Knipoog naar het verleden
Tegenwoordig is Kuijpers volledig thuis in duurzame energieoplossingen, in de vorige eeuw profiteerde het bedrijf juist van de grote vraag naar gasgestookte ketels. Wim Kuypers, kleinzoon van oprichter Petrus Gerardus, ging in 1966 in het familiebedrijf aan de slag en was algemeen directeur van 1972 tot 2008. Hij weet nog hoe het bedrijf in de jaren ’70 insprong op de oliecrises en de grote vraag naar gasgestookte cv-installaties. “We besloten twee mobiele werkplaatsen, type Citroën HY, rond te laten rijden om in hoog tempo overal gasketels in de huizen te plaatsen. Dat was toentertijd uiterst innovatief.”

In het jubileumjaar 2021 speelt deze “historische” mobiele werkplaats een prominente rol. Aukje Kuypers: “Het hele jaar staat voor ons in het teken van vieren en verbinden. Zowel met onze eigen mensen als met onze relaties. Dat kan door corona niet altijd in de vorm zoals we gehoopt hadden, met bijvoorbeeld een groot personeelsfeest of relatie-event. Dan ga je op zoek naar wat wél mogelijk is. Een van de dingen die we bedacht hebben – met een knipoog naar onze historie – is het ombouwen van een ‘oude Citroën HY’ tot rijdende studio. Deze speciale Kuijpers Studio gaat elke dag op pad, naar onze bouwlocaties, kantoren, bij mensen thuis, of speciale gelegenheden bij klanten. We faciliteren ontmoetingen, maken radio, nemen vlogs op, zorgen voor een hapje en drankje: we vieren samen ons jubileum.” Voor relaties organiseert de technisch dienstverlener een serie online kennis-events waarin maatschappelijke onderwerpen - zoals de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed of de ontwikkelingen in de life sciences ten behoeve van een gezonder Nederland - centraal staan.

Al vier generaties werken we in de installatietechniek. Samen zetten we ons in voor een betere wereld.

Klaar voor de toekomst

Kuijpers lanceerde in 2020 een nieuwe meerjarenstrategie, met als ambitie ‘een betere wereld doorgeven aan de volgende generatie’. Aan de hand van verschillende thema’s werkt het bedrijf de komende jaren aan het invullen van deze ambitie. Aukje Kuypers zegt hierover: “We geloven dat hoogwaardige techniek en integraal samenwerken de oplossing bieden voor hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezond en veilig leven en werken, de energietransitie en circulaire oplossingen. Wij willen als aanjager de gebouwde omgeving versneld gezond en toekomstbestendig maken.”

Terugkijkend zegt Aukje Kuypers: “Al vier generaties werken we in de installatietechniek. Samen zetten we ons in voor een betere wereld. Voor onze mensen, voor onze klanten, voor generaties. Ondertussen draait het behalve om kennis van techniek, vooral ook om partnerschap en meedenken met de klant: de menselijke maat. Onze mensen maken samen de toekomst. Ons thema voor dit mooie jaar is dan ook niet voor niets ‘Techniek door generaties. Voor generaties.’”