Referentie overzicht
Utiliteit

Aardgasloos logistiek centrum Würth Nederland

Würth en Kuijpers lijken veel op elkaar. Het zijn allebei familiebedrijven met een vrouw aan het roer. Beide organisaties waarderen langdurige relaties én hebben duurzaamheid als topprioriteit. Kuijpers heeft de installaties van Würth in ’s-Hertogenbosch al jaren in onderhoud. Als onderdeel van het bouwteam droeg Kuijpers daarnaast in 2023 bij aan de realisatie van een nieuw – aardgasloos – logistiek centrum.

Groenere en duurzamere operatie van het logistiek centrum door energie-efficiëntie. Optimaal ontwerp van bodemenergiesysteem met warmtepomp. Besparing op gas: €50.000 door gebruik bodemenergie

Duurzaamheid Safety & security Service & exploitatie

Kuijpers werkte in dit project nauw samen met adviseur Sweegers en de Bruijn en architectenbureau De Twee Snoeken. En met Würth zelf natuurlijk. In het vernieuwde logistiek centrum wordt aardgasvrij verwarmd en gekoeld met een modulair bodemenergiesysteem en warmtepomp.

Energieneutraal in 2030

Moritz Schwarz (directeur Würth Nederland): “Würth realiseert alleen nog nieuwbouw als deze aardgasloos en duurzaam is. We willen energieneutraal zijn in 2030. Een stevige ambitie, die alleen mogelijk is door niet naar de eerstvolgende kwartaalcijfers maar naar toekomstbestendige langetermijninvesteringen te kijken.”

In het oorspronkelijke plan stond een conventionele warmte-koudeopslaginstallatie. Uiteindelijk zette Kuijpers zijn modulaire energieopwekkingsinstallatie ‘Next’ in. Die realiseert Kuijpers prefab. Dit is prettig in zowel de realisatie- als de beheerfase: de installatie is in één keer op locatie geplaatst, wat overlastgevoelig werk voorkomt. Würth kon in bedrijf blijven. Door het onderhoudsvriendelijke ontwerp is het beheer eenvoudiger, veiliger én zijn de kosten lager.

Pieter van Hout (Kuijpers): “We hebben het nu zo gemaakt dat de overige bouwdelen en het hoofdkantoor eenvoudig verder verduurzaamd kunnen worden, de installaties zijn klaar voor deze uitbreiding. Verduurzamen hoeft niet in één keer.”

Werken in bouwteamverband

Moritz is enthousiast over de projectaanpak. “Bij de uitbreiding in ‘s-Hertogenbosch werkte ik zelf voor de eerste keer in bouwteamverband. Ik ben Duits, dat kennen we in Duitsland (en ook in andere landen waar ik werkte) niet. Typisch Nederlands: nauwe samenwerking, veel overleg, goede communicatie. Deze werkwijze is een voorbeeld voor de rest van de wereld, waarbij meestal één hoofdaannemer verantwoordelijk is en alles regelt. Collega’s in andere landen tonen inmiddels interesse.”

Het logistiek centrum van Würth is een van de modernste in Nederland. Dat bracht natuurlijk uitdagingen met zich mee. Moritz: “we maken gebruik van techniek die door de overheid nog niet gereguleerd is. Zo moeten we de sprinklers bijvoorbeeld misschien nog aanpassen. Agile werkt nog niet zo goed in de bouw. Bijvoorbeeld vanwege de traditionele cultuur en lange doorlooptijden. Je moet flexibel zijn en goed kunnen samenwerken. Dat heb ik bij Kuijpers gevonden.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Pieter.

Pieter van Hout Directeur Projecten Zuid

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details