Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Alles onder controle bij De Haagse Hogeschool

Achter de schermen van De Haagse Hogeschool houdt Kuijpers mensen en apparatuur veilig met geavanceerde beveiligingssystemen. “We zijn verantwoordelijk voor het videomanagementsysteem, het securitymanagementsysteem en het inbraakdetectiesysteem”, somt Kuijpers-projectleider Sander Goedhart op. Zo is het aan ‘De Haagse’ veilig studeren zonder verstoringen.

met onze beveiligingsoplossingen houden we mensen en apparatuur veilig en voorkomen we verstoring van het onderwijs.

Safety & security Service & exploitatie

De Haagse Hogeschool – of: De Haagse – vormt met zo’n 25.000 studenten een kleine mini-samenleving. Naast college- en klaslokalen zijn er op de vijf vestigingen in Den Haag, Delft en Zoetermeer ook restaurants, sportfaciliteiten, bibliotheken en werkplekken te vinden. “Buiten het zicht zorgen we ervoor dat alles op rolletjes verloopt voor studenten en medewerkers”, vertelt Evert Treur. Hij is specialist Elektrotechniek bij de hogeschool. “Dat betekent dat ze veilig kunnen studeren en werken. Wij houden ondertussen alles onder controle.”

AI helpt bij veiligheid

De Haagse neemt daarvoor Kuijpers in de arm, al sinds 2009. Evert: “Onlangs nog hebben we het contract voor enkele jaren verlengd. Dat geeft maar aan dat we heel tevreden zijn.” Dat komt mede door de vaste gezichten die er namens Kuijpers over de vloer komen, met Sander als projectleider voorop. “Vijftien jaar geleden – ik was toen zelf nog hulpmonteur – deden we hier vooral onderhoudswerkzaamheden”, schetst hij.

“In de jaren die volgden, zijn we de beveiligingssystemen steeds meer gaan uitbreiden met allerlei geavanceerde functies. Neem artificial intelligence. Die passen we toe op het videomanagementsysteem voor het herkennen van bewegingspatronen en personendetectie. Beveiligers van De Haagse kijken live met alle beelden mee. Gezichtsherkenning hoort hier overigens nadrukkelijk níet bij. Dat is vanwege de privacywetgeving uitgesloten. We zitten daar bovenop, met een privacy officer die dit toetst.”

Mensen en apparatuur beschermen

Het palet aan veiligheidssystemen maakt van De Haagse een veilige studeer- en werkplek waar onbevoegden geen toegang toe hebben. Sander: “Zo beschermen we ook apparatuur tegen diefstal. Dat is niet alleen belangrijk om grote financiële schade te voorkomen. Het helpt ook studievertraging te voorkomen. Want op een onderwijsinstelling is die gevolgschade een groot risico. Stel dat er laptops worden gestolen, dan bestaat er een kans dat studenten bijvoorbeeld geen tentamens kunnen maken. Zulke verstoringen wil je gewoon niet hebben.” Volgens Evert is het prettig om hierbij op advies van Kuijpers te varen. “Sander en zijn collega’s kennen onze hogeschool. Die weten ook dat het hier geen optie is om laptops in grote kluizen te bewaren. Studenten moeten ze er gemakkelijk bij kunnen pakken als ze college of een tentamen hebben.” Kuijpers trof daarom zichtbare en onzichtbare maatregelen waardoor de laptops ‘voor het grijpen liggen’ voor studenten, maar niet kunnen worden meegenomen door onbevoegde personen.

BORG-erkend servicebedrijf

Voor Evert is het van grote toegevoegde waarde dat Kuijpers hem en het team Beveiliging over de best passende beveiligingsoplossingen adviseert. “En hoe deze zich verhouden tot de geldende wet- en regelgeving. Die is namelijk erg uitgebreid en gedetailleerd. Maar zij houden deze keurig bij. Dat zorgt bij ons voor vertrouwen. Bovendien is Kuijpers een BORG-erkend servicebedrijf.

Dat betekent dat ze ook een beveiligingsplan opstellen en de maatregelen uit dat plan implementeren. Completer kun je het niet hebben.” Ook kennis delen hoort er volgens Sander bij. “Wij schuiven regelmatig aan bij de beveiligingsoverleggen van De Haagse om te bespreken wat er speelt of aandacht nodig heeft.”

Doorontwikkeling troef

Ondertussen ontwikkelt Kuijpers de beveiligingstoepassingen dóór. “Daar profiteert de hogeschool van mee”, aldus Sander. “Zo schreven we software om achteraf snel ‘in’ camerabeelden te zoeken naar een specifieke gebeurtenis. Handig voor het analyseren van een incident. En zelfs voor forensische opsporing. Je hoeft dan geen uren aan beelden te bekijken, je zoekt op basis van steekwoorden.” Ook ontwikkelde Kuijpers een toegangscontrolesysteem dat bevoegden en onbevoegden van elkaar weet te onderscheiden als ze een ruimte willen betreden. “Daar zijn beveiligers in een meldkamer natuurlijk erg mee geholpen. In het geval van De Haagse Hogeschool hebben we alle systemen ook nog eens met elkaar gekoppeld. Zo houdt het team Beveiliging op alle vijf de locaties optimaal zicht op wie er binnenkomt, waar mensen naartoe gaan en of ze bevoegd zijn. Stel dat er ergens een nooddeur opengaat die standaard gesloten moet blijven. Dan gaat er niet alleen een alarm af, ook de dichtstbijzijnde camera draait automatisch de kant van de nooddeur op. In de meldkamer kunnen beveiligers meekijken en meteen actie ondernemen. In combinatie met AI levert dit een hoge mate van preventie op.”

Sander beseft dat zulke oplossingen voor sommigen aandoen alsof ze deel uitmaken van een spionagethriller of actiefilm. “The Bourne Identity, James Bond, dat genre ja”, lacht hij. “Maar het is echt dagelijkse praktijk nu. Uiteraard wel binnen de grenzen van de wet. Daar zorgen we voor. Altijd.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Sander.