Referentie overzicht
Life sciences

Apotheek Haagse Ziekenhuizen, Den Haag

Apotheek Haagse Ziekenhuizen (AHZ) bereidt medicijnen voor diverse zorginstellingen in de regio Den Haag. Besmetting van bestanddelen door bacteriën, stof of vezels is er vanzelfsprekend uit den boze. Geavanceerde techniek in de apotheek moet alle risico’s daarop elimineren. Daarom koos AHZ bij de bouw van haar nieuwe cleanroom voor een technisch dienstverlener als hoofdaannemer: Kuijpers.

Voldoet aan eisen Good Manufacturing Practices (GMP)

Controlled Environments Utiliteit

Volgens Paul Joosten, directeur van Kuijpers Specialistische Oplossingen B.V., gebeurt het steeds vaker dat bedrijven, bij wie de techniek bepalend is voor de functionaliteit van het gebouw, de verantwoordelijkheid voor nieuw- of verbouw bij een technisch dienstverlener leggen. Dit gebeurde ook bij Apotheek Haagse Ziekenhuizen Den Haag. “De techniek bepaalt hoe mensen daar straks werken, hoe processen in een gebouw verlopen. Daarmee wil ik niet zeggen dat bouwkundige zaken niet belangrijk zijn. Sterker nog, ook daar heb je in dergelijke omgevingen specialisten voor nodig.”

Overtuigd

Eerder droeg Kuijpers al het hoofdaannemerschap van projecten bij het Erasmus MC en ASML. Een bedrijfsbezoek aan het Erasmus MC overtuigde AHZ van Kuijpers’ expertise en aanpak. In 2016 startte de onderneming met de voorbereidingen van het project. In 2017 ging de nieuwbouw van de Haagse cleanroom van start, pal naast het bestaande gebouw van de apotheek.

Cleanroombouwer Brecon nam het bouwkundige deel van dit project voor zijn rekening. Kuijpers werkt vaker samen met Brecon, onder meer in de alliantie ‘Professional Partners for Cleanrooms’.

Installeren en programmeren

Bij Apotheek Haagse Ziekenhuizen Den Haag kwam er in totaal 2.300 vierkante meter aan vloeroppervlak bij, verdeeld over vier bouwlagen. Alle techniek is ondergebracht op één verdieping, waar nu onder meer installaties staan voor geavanceerde luchttechniek die ruimtes continu ‘doorspoelt’. Ook de klimaatsystemen en systemen voor medische gassen zoals stikstof en zuurstof zijn hier geïnstalleerd.

Verder ontwikkelde Kuijpers voor AHZ gassluizen met een reinigingssysteem op basis van waterstofperoxidedamp (VHP). De sluizen zijn aan de binnenzijde volledig afgewerkt met RVS en voorzien van gasdichte deuren. Deze kunnen bediend worden met door Kuijpers geprogrammeerde touchpanelen, gebaseerd op software die Kuijpers eveneens in eigen beheer ontwikkelde.

Strenge eisen aan kwaliteit

Het project was omgeven door strenge wetten en regels. Zo moest worden aangetoond dat de installaties voldoen aan de GMP-eisen. Deze ‘Good Manufacturing Practices’ vormen een kwaliteitsborgingssysteem voor de farmaceutische industrie. Ook in het ontwerp, de engineering en de uitvoering kwam alles nauw, zoals dat gebruikelijk is bij de bouw van cleanrooms. Elk detail was belangrijk, alles moest op elkaar zijn afgestemd, getest en in één keer goed zijn.

‘Een maatje groter’

Voor projectmanager William Dirks van Kuijpers was het project bij AHZ bekend terrein. Hij was eerder betrokken bij de bouw van diverse grote ziekenhuizen met daarin operatiekamers en laboratoria. “Vergelijkbare projecten met dezelfde strenge eisen aan hygiëne. AHZ was een maatje groter. Maar dat heeft het succes niet in de weg gestaan. Eind december 2017 konden we de cleanroom na een prima verloop nagenoeg restpuntloos opleveren.”

”We hadden er een tevreden klant bij. Wat wil je nog meer?” 

Wiliam Dirks, projectmanager

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Paul.

Paul Joosten Marktdirecteur Life Sciences & Hightech

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details