Referentie overzicht
Life sciences

Apotheek Prinses Máxima Centrum, Utrecht

Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie bundelt zorg en research voor kinderen met kanker op het allerhoogste niveau in één topcentrum. Het Prinses Máxima Centrum is het grootste kinderkankercentrum van Europa. Kuijpers droeg zorg voor de realisatie van de cleanroom van de apotheek van het ziekenhuis.

Ontwerp en realisatie in 4 maanden

Controlled Environments Utiliteit

De apotheek Prinses Máxima Centrum Utrecht is tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis van UMC Utrecht gebouwd. Het oorspronkelijke idee van het centrum was om gebruik te maken van de apotheekvoorzieningen van het UMC. Medio 2017 werd echter besloten een eigen apotheek te realiseren. Na een kwalitatieve selectie kwam Professional Partners for Cleanrooms (PP4C) als gegadigde uit de bus. In deze strategische alliantie van cleanroombouwers nam Kuijpers de coördinatie en de installaties voor zijn rekening en partner Brecon Cleanroom Systems de cleanroom-afbouw. Daarmee was de opdracht voor Kuijpers helder: ontwerp en bouw een nieuwe bereidingsapotheek binnen de muren van het kinderoncologiecentrum en zorg dat deze binnen vier maanden – in april 2018 – klaar en gevalideerd is.

Naadloze koppelingen

De expertise van Kuijpers Controlled Environments in het realiseren van kritische productieomgevingen zoals cleanrooms en (bereidings)apotheken leidde tot een vlot verloop van het project. Kuijpers werkte voor de realisatie samen met de ziekenhuisapotheker en het ziekenhuis, een consultant van RTA Medical, cleanroompartner Brecon en bouwer MedicomZes (gespecialiseerd in projecten in de gezondheidszorg).

Kuijpers’ takenpakket bestond uit de aanleg van alle benodigde werktuigbouwkundige installaties en elektrotechnische installaties, waaronder voorzieningen voor luchtbehandeling, klimaat, ventilatie en verlichting. Verder droeg Kuijpers zorg voor de gebouwautomatisering inclusief monitoringsinstallatie en koppelde het de apotheekinstallaties naadloos met de hoofdinstallaties van het ziekenhuis. 

Uniek in Europa

De cleanroom van de apotheek bestaat uit drie delen: in één deel worden niet-risicovolle parenteralia (te injecteren geneesmiddelen) toedieningsgereed gemaakt conform de GMP-z-richtlijn. In een ander deel van de cleanroom worden cytostatica (geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van kanker) en andere risicovolle parenteralia klaargemaakt. 

Deze ruimtes beschikken over separate luchtafzuiging en ventilatie. Het derde deel is uniek: hier zijn twee zogenoemde RIVA-robots geplaatst. Deze maken volledig geautomatiseerd geneesmiddelen gereed voor toediening en leveren deze – ook geautomatiseerd – aansluitend af in geëtiketteerde spuiten, flesjes of infuuszakken. Omdat de robots veel warmte produceren, heeft Kuijpers de koelcapaciteit in dit deel van de cleanroom aanzienlijk vergroot. 

Hoge eisen aan kwaliteit

Alle systemen in de cleanroom voldoen aan de GMP (Good Manufacturing Practices)-richtlijnen, het kwaliteitsborgingssysteem van de farmaceutische industrie. In de apotheek gaat het om een reeks aan GMP-classificaties: van GMP-D in de (algemene) kleedruimtes tot en met GMP-A in de ruimtes waar parenteralia toedieningsgereed worden gemaakt. Hoge eisen dus, wat logisch is in het licht van de expertise van het Prinses Máxima Centrum: het verlenen van hoog complexe zorg aan kinderen met kanker. Erik Rijpkema, projectleider Kuijpers Controlled Environments: “Om aan de GMP-richtlijnen te voldoen, moeten systemen tot in detail tegemoet komen aan de ontwerpspecificaties en vakkundig zijn geïnstalleerd. Dat controleren en verifiëren – commissioning – loopt bij Kuijpers altijd als een rode draad door cleanroomprojecten, ook hier. Door de ruimtecondities continu te monitoren, werkten we toe naar een optimaal eindresultaat.”

Kordaat handelen

De combinatie van én hoge eisen én een hoge tijdsdruk gaf alle betrokkenen vleugels. Erik: “We hadden met z’n allen één doel voor ogen: binnen de uiterst strakke planning een hightech VTGM-afdeling ‘afleveren’. Dat zorgde tijdens bouwvergaderingen voor een scherpe maar plezierige focus van praktisch werken en kordaat knopen doorhakken.” Die doortastendheid resulteerde in april 2018 – slechts vier maanden na de start – in de opening van de cleanroom door de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Erik.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details