Referentie overzicht
Life sciences

Bereidingsapotheek Catharina Ziekenhuis, Eindhoven

In november 2021 is de nieuwe bereidingsapotheek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven officieel in bedrijf genomen. Kuijpers realiseerde dit project als partner van PP4C (Professional Partners for Cleanrooms) samen met bouwkundig aannemer Cornelissen en Brecon Group.

Kuijpers verantwoordelijk voor kwalificatieproces conform GMP

Controlled Environments Industrie Utiliteit

Het nieuwe ‘state of the art’ gebouw bestaat uit drie verdiepingen en is volledig gericht op de productie van geneesmiddelen. De cleanroom beslaat 700 vierkante meter en er is een laboratorium met een vloeroppervlakte van 200 vierkante meter.

Dankzij de logische flow van processen in het gebouw is de productie van geneesmiddelen verdrievoudigd. Daarnaast heeft de techniek een andere plek gekregen, waardoor het toekomstig onderhoud van de cleanrooms efficiënter en dus goedkoper zal verlopen. Vanwege de coronapandemie is er versneld een voorlopige cleanroom ingericht met twee nieuwe machines die kant-en-klare steriele spuiten helpen produceren – een uitkomst voor het eigen IC-personeel en dat van andere ziekenhuizen.

De ziekenhuisapotheek van het Catharina Ziekenhuis behoort qua omvang tot de top 5 in ons land; in totaal maken nog zo’n tien ziekenhuizen geneesmiddelen in eigen huis, vele zijn gestopt vanwege de strenger wordende regelgeving. De huidige setting bleek te klein en bovendien waren er richting de toekomst aanpassingen noodzakelijk. “Het is strategisch van belang om de ziekenhuisapotheek te behouden, omdat we anders sommige operaties niet meer zouden kunnen uitvoeren. Zo leveren we bijvoorbeeld veel geneesmiddelen voor oncologie en het vaatcentrum. Daarom is besloten een nieuwe faciliteit te bouwen”, verklaart ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel.

“Het is geweldig om zo’n traject samen van begin tot eind op te pakken, volledig integraal. Dat is onze kracht.”

Samen met onze PP4CE partners zijn we verantwoordelijk voor de bouw, installatietechniek en luchtbehandeling, de cleanroom en laboratoria, de inrichting en de afwerking van de cleanroom vloeren, de automatische schuifdeuren en uiteraard de correcte reiniging voorafgaand aan de uitvoerige kwalificatie.

Kuijpers was bovendien verantwoordelijk voor het gehele kwalificatieproces, tot en met IQ/OQ gereed, conform GMP. Als expert op het gebied van ultra-schone, stabiele omgevingen van uiteenlopende aard is Kuijpers eveneens specialist op het gebied van bereidingsapotheken

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Paul.

Paul Joosten Directeur Life Sciences & Hightech

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details