Referentie overzicht
Utiliteit

‘BREEAM Outstanding’-nieuwbouw voor Lavans, Helmond

Het Helmondse familiebedrijf Lavans is al bijna honderd jaar expert in bedrijfskleding en vloer- en sanitaire hygiëne. Elke dag staan tweehonderd Lavans-medewerkers persoonlijk voor klanten klaar om producten te leveren, te wassen en te repareren. De behoefte aan meer ruimte leidde in 2018 tot de bouw van een nieuw, duurzaam pand van 4.000 vierkante meter. De BREEAM Outstanding-criteria waren hierbij leidend. Kuijpers was verantwoordelijk voor alle werktuigbouwkundige voorzieningen en bouwde tevens Lavans’ allereerste cleanroomwasserij.

BREEAM Outstanding

Duurzaamheid Projectmanagement Utiliteit

De nieuwbouw van Lavans is gerealiseerd in een bouwteam waarvan Kuijpers vanaf de start onderdeel was. Bijzonder aan het project was het duurzaamheidsniveau. “We hebben een directie met een zeer groen hart”, vertelt Danny van den Berkmortel, coördinator technische zaken bij Lavans. “Dat leidde tot de beslissing om hier nieuwbouw neer te zetten die op duurzaamheidsgebied extreem goed presteert.” Het doel was om het BREEAM Outstanding-keurmerk in de wacht te slepen. Dat lukte: het totale gebouw heeft nu het hoogst haalbare BREEAM-duurzaamheidsniveau.

Duurzame installaties

Belangrijke voorwaarde voor de bouwteampartners was dat ze uit de voeten konden met het certificeringsproces. Danny: “Er gelden in zulke trajecten allerlei aanvullende eisen die naast het ‘normale’ bouwen ook nog moeten gebeuren. Zo moet elke partij zijn processtappen op de juiste wijze kunnen vastleggen voor de nodige bewijslast. Dus daar hebben we bij het samenstellen van het team goed naar gekeken.”

Kuijpers-projectleider Martijn van Gerven: “Onze taak was om te zorgen voor gebouwgebonden installaties met een hoge duurzaamheidsgraad. We hebben hier onder meer een luchtwarmtepomp en een luchtbehandelingskast met warmteterugwinning geplaatst. Verder ontwierpen we een slim gebouwbeheersysteem om het water- en energieverbruik te meten en droegen we bij aan de realisatie van een hemelwater-opvanginstallatie. Ook de complete sprinklerinstallatie en de procesinstallatie zijn van onze hand.”

Danny van den Berkmortel

Kuijpers realiseerde de high-carefaciliteit en cleanroomwasserij. Die stellen Lavans in staat de kleding in een gesloten wassysteem te reinigen zodat kruisbesmetting en microbiologische verontreiniging geen kans krijgen.

High-care en cleanroomwasserij

Een bijzonder onderdeel van de nieuwbouw is de zogenoemde high-care met cleanroomwasserij. “We hebben bij Lavans te maken met een stevige groei in klanten uit de foodsector”, legt Danny uit. “Het wassen van kleding van die opdrachtgevers gebeurt op basis van zeer strenge reinigingsclassificaties. Daar heb je moderne voorzieningen voor nodig. De nieuwbouw was voor ons de uitgelezen kans om een wasserij te realiseren die geschikt is voor deze klantcategorie.”

Kuijpers realiseerde de high-carefaciliteit en cleanroomwasserij. Die stellen Lavans in staat de kleding in een gesloten wassysteem te reinigen zodat kruisbesmetting en microbiologische verontreiniging geen kans krijgen. “We zijn er zeer tevreden over en denken al voorzichtig na over uitbreiding van de cleanroomwasserij.”

Voortzetting van ruim dertigjarige relatie

Inmiddels is de nieuwbouw volledig in gebruik en is Kuijpers ook ingeschakeld voor het onderhoud van de installaties. Daarmee zetten Lavans en Kuijpers een relatie voort die al meer dan dertig jaar bestaat. “Kuijpers onderhield onze machines al toen we beide nog relatief kleine Helmondse bedrijven waren”, weet Danny. “Inmiddels zijn we alle twee enorm gegroeid. In al die jaren is de klant-leverancierrelatie tussen onze familiebedrijven intact gebleven. En wat mij betreft blijft dat zo.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Martijn.

Martijn van Gerven Projectleider

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details