Ardo is een internationaal groeiend familiebedrijf met expertise in vriesverse groenten, kruiden en fruit. Op de Ardo-locatie in Zundert worden verse (blad)groenten als spinazie, rode kool en boerenkool verwerkt tot diepvriesproduct. Kuijpers realiseerde een capaciteitsuitbreiding om de crème-keuken te optimaliseren op het gebied van capaciteit, hygiëne, arbo en ergonomie.
Binnen de Ardo groep is Zundert de belangrijkste locatie voor bereiding van diepvriesproducten met een crèmesaus-toevoeging, zoals spinazie à la crème. Via de crème-keuken vinden deze producten hun weg naar de retail, foodservice en foodindustry. “Door de crème-keuken aan te passen en deels opnieuw te bouwen, voldoen we niet alleen aan de wereldwijd groeiende vraag, maar borgen we ook de kwaliteit van onze producten op lange termijn”, vertelt Paul Wortel, Manager Investments bij Ardo. “Zo sluit onze productieomgeving beter aan op hedendaagse eisen én op onze eigen wensen op het gebied van capaciteit, hygiëne, arbo en ergonomie.”
Middels een 3D-ontwerp adviseerden Kuijpers-projectleider Nardo de Wit en zijn collega’s over de route van het leidingwerk en de benodigde werktuigbouwkundige oplossingen voor de gewenste crème-keuken. “Daarna hebben we een compleet nieuwe installatie opgeleverd, inclusief manifolds en koppelborden”, legt Nardo uit.
“Naast productleidingen voor spinazie, rode kool en appelmoes is de crème-keuken nu voorzien van een CIP-installatie (Cleaning in Place), die zorgt voor automatische reiniging. Ook realiseerden we utility-leidingen voor stoom, condensaat, proceswater, perslucht en ijswater.”
“In de samenwerking vulden we elkaar aan en leerden we van elkaars processen.”
Omdat de nieuwe installatie werd gerealiseerd in een draaiende fabriek, waren een goede planning en transparante communicatie onmisbaar. “Dat past ook bij de waarden van zowel Ardo als Kuijpers”, vindt Nardo. “Meedenken met wat belangrijk is voor de ander en je werkzaamheden daar zo goed mogelijk op inrichten.” Paul beaamt dat: “Tijdens het hele proces waardeerden we elkaars bijdragen en ideeën. We hebben natuurlijk ieder ons eigen specialisme, maar in de samenwerking vulden we elkaar aan en leerden we van elkaars processen.”
Gemiddeld werkten de Kuijpers-collega’s met tien vakmensen op de site. “Wat mij vooral bijblijft is de gezamenlijke inzet, van zowel Ardo als Kuijpers”, zegt Nardo. “We vormden een team. Moest er worden gewerkt op zaterdag zodat Ardo’s processen optimaal konden doordraaien? Dan zetten we daar samen de schouders onder. Daarop ben ik minstens zo trots als op die mooie, nieuwe, hoogwaardige installatie.” Om de goede samenwerking te onderstrepen, kreeg Kuijpers een aanvullende opdracht voor de appelmoeslijn. Deze is in 2020 opgeleverd.