Referentie overzicht
Hightech

Cleanroom Neways Cable & Wire Solutions, Echt

Neways Cable & Wire Solutions in Echt is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige complexe kabelbomen voor opdrachtgevers als Defensie en ASML en klanten uit de medische hoek. Sinds kort produceert het bedrijf al zijn toepassingen in een ruim duizend vierkante meter tellende cleanroom, gebouwd door Kuijpers in samenwerking met Brecon (PP4CE partner van Kuijpers).

Compleet flexibel Co2 neutraal. Samenwerking met Brecon en PP4CE

Controlled Environments Utiliteit

“In de nieuwe cleanroom produceren we zogenoemde complexe kabelbundels voor de semi-conductors- of halfgeleidersproductie”, vertelt Wouter Tilman. Hij is Quality Environment Safety & Health Manager van Neways Cable & Wire Solutions. “Deze kabels zijn niet te vergelijken met de huis-tuin-en-keuken-kabels voor je computer thuis. Het gaat om kabels waar enorme hoeveelheden data doorheen gaan, die krachtstroom geleiden en die tegelijkertijd goed isoleren. ASML gebruikt de kabels van Neways bijvoorbeeld bij de productie van microchips-machines.”

Schoonmaken en schoon houden

De eisen aan de kabels zijn streng. Zo moeten ze stofvrij zijn en mogen ze onder geen beding zijn ‘besmet’ met organisch materiaal. Wouter: “Onze opdrachtgevers stellen dan ook hoge eisen aan onze productieomgeving. Het produceren en reinigen van kabelbomen onder geconditioneerde omstandigheden is voor ons gewoon een must.”

Tot voor kort beschikte Neways in Echt over een cleanroom van driehonderd vierkante meter met aanpalend een ruimte waar medewerkers alle materialen zuiver en stofvrij hielden. Door de toegenomen vraag en complexiteit van de producten wilde Neways de totale productie onder cleanroomcondities laten plaatsvinden. Daarom besloot het de hele hal in een cleanroom te transformeren, met de hulp van Kuijpers en Brecon.

Goede ervaringen

Kuijpers, Brecon en Neways waren geen onbekenden van elkaar. Al in 2014 realiseerde Kuijpers samen met Brecon een cleanroom voor een ander bedrijfsonderdeel van Neways, ook in Echt. Die goede ervaringen zorgden ervoor dat Neways in 2019 weer contact zocht met Kuijpers en Brecon, nu voor Neways Cable & Wire Solutions. De opdracht: ontwerp en realiseer een cleanroom conform ISO-classificatie 8 waarin ook reinigingsprocedures kunnen plaatsvinden conform de richtlijnen van Grade 2 en 4. 

Deze cleanroom werd in 2019 gerealiseerd. Eind 2021 kwam daar een relatief kleine uitbreiding tot circa zeshonderd vierkante meter bij. Deze opdracht werd nog tijdens het ontwerpproces op verzoek van Neways aangepast naar ruim duizend vierkante meter.

Tijdelijke units en een lege ‘balzaal’

Kuijpers-projectmanager René Michiels: “Dit had natuurlijk gevolgen voor het oorspronkelijke plaatje, de kosten en de planning van het project. Vooral omdat we met die duizend vierkante meter ook aan de slag moesten op plaatsen waar de productie plaatsvond. En die móest tijdens de bouw gewoon doorgaan.” Om teveel budgetoverschrijding en uitloop in de planning te voorkomen, nam hij samen met Wouter alle mogelijkheden door om te zorgen voor én die duizend vierkante meter én de bedrijfscontinuïteit. “Uiteindelijk kozen we niet voor een ‘stofschotten-circus’ waarbij medewerkers om de zoveel tijd binnen de hal moesten verhuizen. We kozen voor héél wat anders: tijdelijke units op het Neways-parkeerterrein. De huur daarvan bleek lager dan de kosten die met meerdere tussentijdse verplaatsingen gepaard zouden gaan.” En dus verhuisde de hele productie in één weekend naar het tijdelijke onderkomen. René: “Daarna konden wij ongehinderd in een lege ‘balzaal’ aan de slag.”

Circulair en duurzaam

Talloze meters leidingen, kanalen, buizen, wanden en panelen kwamen eraan te pas om de hal te transformeren in een geconditioneerde omgeving. Het was niet allemaal ‘nieuw’ wat de klok sloeg. René: “Er zaten nog diverse roosters en armaturen in het plafond die we hebben hergebruikt, passend bij de circulaire gedachte.” Daarnaast heeft Kuijpers gebruik gemaakt van de bestaande luchtbehandelingskast en koelmachine van Neways. “Die hebben we uiteraard aangepast zodat ze volledig voldoen aan de eisen voor ISO-classificatie 8, ook softwarematig. Verder hebben we het complete koelwaterleidingsysteem opnieuw geëngineerd en plaatsen we circa vijftig extra HEPA-fan-filter-units naast de vijftien die er al waren.” Ook is de cleanroom volledig voorzien van ledverlichting en gebruikt de ruimte geen CV-installatie maar stroom op basis van windenergie. Wouter: “Deze cleanroom is volledig CO2-neutraal. Binnenkort gaan we ook zonnepanelen leggen. Dan zijn we ook energieneutraal.”

Flexibiliteit is troef

Bijzonder: Kuijpers maakte de totale ruimte flexibel. Met stroom- en datavoorzieningen om de drie meter en overal persluchtaansluitingen kunnen medewerkers er voortaan werken waar ze willen. Wouter: “De cleanroom is bovendien verdeeld in vier compartimenten die we desgewenst van elkaar kunnen afsluiten. Zijn we voor verschillende opdrachtgevers aan de slag, dan kunnen we de installaties zo inregelen dat we de ene ruimte net wat ‘strenger’ ventileren dan de andere ruimte.”

Wouter Tilman

“Het is een prachtige, geavanceerde en gecontroleerde productieomgeving geworden. Geen afgesloten ‘doos’ maar een heldere, transparante ruimte dankzij grote glazen wanden.”

Glazen wand

De cleanroom was op 16 juni 2022, na een kleine vier maanden bouwen, klaar. Wouter: “Het is een prachtige, geavanceerde en gecontroleerde productieomgeving geworden. Geen afgesloten ‘doos’ maar een heldere, transparante ruimte dankzij grote glazen wanden. Neways-collega’s kunnen elkaar zo gewoon zien, er is interactie. Er is ook een vergaderruimte die uitkijkt op de cleanroom.

Die hebben we omgedoopt tot ‘Go to the Gemba Room’, een term die we ontleenden aan de LEAN-business-strategie.”(Go to the Gemba betekent vrij vertaald: Ga naar de werkvloer – red.). Op basis van het ontwerp wisten we natuurlijk al een beetje hoe het ging worden. We wisten het nóg beter toen Kuijpers ons een 3D-impressie in REVIT liet zien. Die gaf ons meteen de gelegenheid de ruimtelijke indeling goed te bepalen. Dat was heel prettig.”

Geen concessies aan kwaliteit

Ook René is tevreden. “Ik denk dat iedereen die hieraan heeft meegewerkt trots mag zijn. Niet alleen op het eindresultaat maar ook op het proces om daar te komen. Dat verliep van A tot Z soepel.” Hij doelt op de goede communicatie, het transparante overleg en ook de gastvrijheid waarmee Neways ruimte beschikbaar stelde aan het Kuijpersteam. Zoals de bedrijfskantine om er te eten en kantoorruimte voor bouwoverleg. Wouter: “We liepen gemakkelijk bij elkaar binnen. Dat gaf de samenwerking net wat extra’s, je creëert een band met elkaar. En dat hielp weer bij het samen bedenken van goede ideeën. Bij het zoeken naar oplossingen om de klus op tijd en binnen budget te klaren. Dit is hier allemaal gelukt, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.” 

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan René.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details