Referentie overzicht
Life sciences

Cleanroom ViCentra, De Meern

In De Meern heeft Kuijpers een gloednieuwe cleanroom gerealiseerd voor het Nederlandse ViCentra, ontwikkelaar en producent van de kleurrijke, kleine en lichtgewicht insulinepomp Kaleido. Daarmee staan voor de jonge onderneming alle seinen op groen om met Kaleido de wereldmarkt te gaan veroveren.

Ontwerp en realisatie in 4 maanden

Controlled Environments Utiliteit

Kaleido is één van de kleinste insulinepompen ter wereld die mensen met diabetes type 1 laten leven op hun eigen voorwaarden. “Gebruikers kunnen er eenvoudig en zeer nauwkeurig hun insulinetoediening mee regelen”, vertelt Johan van Vlaanderen, global supply chain director bij ViCentra. De behoefte aan een insulinepomp die past bij je levensstijl is groot, weet hij. “Mensen met diabetes type 1 zijn 24/7 bezig met hun diabetes. Kaleido zorgt ervoor dat het allemaal een stukje kleurrijker en gemakkelijker wordt. De pomp is klein, zelfs met een hippe vormgeving. Daarmee helpen we gebruikers zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk om te gaan met hun diabetes.”

Groeiambities

Begonnen als startup is ViCentra inmiddels aan het groeien in Europa; in Nederland en Frankrijk hebben talrijke gebruikers Kaleido al omarmd. Achter de schermen is de uitbreiding van één naar drie productielijnen het fysieke bewijs van de groeiambities. “We zitten middenin een verhuizing naar een ruimer pand in De Meern met een cleanroom die drie keer groter is dan onze oude productiefaciliteit in Utrecht, bijna 150 vierkante meter”, schetst Rees Wilson, technical project manager bij ViCentra.

De nieuwe cleanroom voldoet aan de vereiste ISO-classificatie 7 “omdat we hier medische verbruiksgoederen produceren. Daar gelden strenge normen voor op het gebied van steriliteit en contaminatie. Samen met Kuijpers hebben we een ontwerp gemaakt dat de technici daarna conform alle eisen hebben uitgevoerd.”

Filtering, circulatie en overdruk

De controlled environments-specialisten van Kuijpers PHF Services bundelden hiervoor hun krachten met hun elektrotechnische collega’s. Ook Brecon, net zoals Kuijpers onderdeel van het cleanroomconsortium PP4CE, was van de partij. Projectleider Danny van der Plas van Kuijpers: “De nieuwe cleanroom van ViCentra bestaat niet alleen uit een productieruimte maar ook uit een verpakkingsruimte, een sluis en kleedruimten. Allemaal moeten ze voldoen aan hoge eisen conform de ISO-cleanroom-classificaties.”

Daar is veel techniek voor nodig die Kuijpers concentreerde rondom een luchtbehandelingsunit met filterfans en HEPA-filters. Daarmee wordt een uitstekende filtering, circulatie en overdruk tot stand gebracht zodat de lucht in de cleanroom altijd zuiver is. Daarnaast regelde Kuijpers het systeem zo in dat de temperatuur in de cleanroom continu 19 graden Celsius is met een vochtigheidsgraad van 45% voor een aangenaam werkklimaat.

Flexibiliteit minimaliseert vertraging

De opdracht startte begin 2022 en verliep voorspoedig. “Tót we werden geconfronteerd met leveringsproblemen”, aldus Rees. “De vraag naar luchtbehandelingssystemen is wereldwijd momenteel gigantisch.” ViCentra moest haar planning dus aanpassen. De luxe van een fikse uitlooptijd had ze niet. Rees: “De productie van Kaleido moeten we nog dit jaar op de nieuwe locatie kunnen opstarten vanwege de sloop van de oude locatie.” Kuijpers wist de vertraging te minimaliseren door flexibel te ‘schuiven’ met alle andere werkzaamheden. Danny: “We haalden onder meer het spoelen van alle luchtkanalen naar voren en hebben alle filters alvast geplaatst én laten draaien. Zodra de luchtbehandelingsunit wordt geleverd, resteert alleen de aansluiting ervan nog.” Vanaf dan kan ViCentra gaan valideren en haar Kaleido-lijnen in een gecontroleerde productieomgeving op volle kracht te laten draaien.

Complimenten

Johan: “Dat Kuijpers zo flexibel was en met ons meedacht in oplossingen was erg prettig.” Complimenten heeft hij ook voor de manier waarop Kuijpers op de bouwlocatie met veiligheid omsprong, “want dat vinden we net zo belangrijk”. Rees heeft voor het kwaliteitsniveau van het verrichte werk veel waardering, met een extra compliment aan projectleider Danny en Kuijpers-trainee Guilio Jacobs die opviel door zijn professionaliteit. “Zij hebben, samen met het hele team, een sterk staaltje werk verzet. We hebben in relatief korte tijd een hoogwaardige productiefaciliteit met ze gebouwd waarmee we onze beoogde groei kunnen gaan inzetten. Belangrijk: ook onze medewerkers zijn blij met het resultaat, ze kunnen niet wachten om er aan de slag te gaan.”

Rees Wilson, ViCentra

“We hebben in relatief korte tijd een hoogwaardige productiefaciliteit gebouwd waarmee we onze beoogde groei kunnen gaan inzetten.”

Op de foto vlnr: Danny van der Plas, Johan van Vlaanderen, Rees Wilson en Guilio Jacobs

Virtuele Tour door cleanroom
Nieuwsgierig naar het eindresultaat? Kijk hier zelf rond in de nieuwe cleanroom.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Danny.

Danny van der Plas Projectleider

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details