Referentie overzicht
Utiliteit

Complexe renovatie C30 Shell Campus, Den Haag

Het honderd jaar oude voormalig hoofdkantoor van Shell International BV in Den Haag is omgevormd tot duurzame werkomgeving: een aardgasloos gebouw met aandacht voor daglicht, luchtkwaliteit en vermindering van het energieverbruik, terwijl de monumentale status ervan wordt beschermd. In deze complexe en omvangrijke uitdaging is Kuijpers verantwoordelijk voor alle technische installaties.

Aardgasloos Rijksmonument

Duurzaamheid Utiliteit

Het pand aan de Carel van Bylandtlaan 30 – ook wel C30 genoemd – is door Kuijpers omgevormd tot een aardgasloos gebouw. Naast de keuze voor stadsverwarming in combinatie met een WKO en warmtepompen, zijn er diverse besturingsoplossingen ontwikkeld om energieverspilling tegen te gaan. Eén daarvan is het daglichtmanagementsysteem waarbij sensoren daglicht opvangen en de verlichting in het gebouw daarop aanpassen, wat leidt tot energiebesparing. Ook is er veel aandacht voor de monitoring van luchtkwaliteit en ventilatie, waarbij verwarmings- en ventilatieniveaus worden afgestemd en aangepast op de bezetting van de ruimte.

Kwaliteitswerk

“Voor deze grootschalige renovatie kozen we voor een samenwerking met verschillende aannemers, die elk op hun eigen vakgebied focussen en tegelijkertijd als team kijken naar manieren om de energie-efficiëntie van C30 te verbeteren”, vertelt Dominic Volpato. Als C30-programmamanager bij Shell is hij verantwoordelijk voor het ombouwen van het monumentale pand tot een duurzame, moderne kantoorruimte.

“De open en eerlijke gesprekken die we met elkaar voeren, dragen niet alleen bij aan op tijd geleverd kwaliteitswerk – een extra uitdaging in tijden van COVID-19 – maar ook aan mijn primaire doelstelling om het project veilig op te leveren. Kuijpers is een partner die er alles aan doet om beide doelen te bereiken.”

”Kuijpers is een partner die er alles aan doet om beide doelen te bereiken.”

Innovatieve prefab-oplossing

Met zijn monumentale trappenhuis, glas in lood en voornamelijk houten bovenvloer ademt C30 geschiedenis en sfeer. “Daarom is het belangrijk om ter plaatse passende oplossingen te ontwikkelen die recht doen aan het gebouw”, stelt Marco Jungbeker, directeur Projectenbedrijf bij Kuijpers en Dominic’s tegenhanger bij het C30-project. “Zo werken we bijvoorbeeld met speciale zaagmachines in daarvoor bestemde ruimtes en ontwikkelden we een techniek om met zwaar materieel om te gaan.

Ook kozen we voor een innovatieve prefab-oplossing, waarbij een groot aantal installatiedelen apart is ingemeten en off-site gefabriceerd. Hierdoor lukt het ons de verschillende onderdelen op tijd beschikbaar te hebben en nauwkeurig in te passen binnen de unieke vormen van het gebouw.”

Betere toekomst

Zowel Shell als Kuijpers keken enorm uit naar de voltooiing van de C30-renovatie. “Dit is een ongelooflijk spannend en uitdagend project”, vindt Dominic. “Een van de beste verbouwingen van een monumentaal pand.” Marco is het daar helemaal mee eens. “Alles wat we doen moet bijdragen aan een betere toekomst voor volgende generaties. Voor mij is de renovatie van C30 – met zijn diepgaande focus op duurzaamheid, veiligheid en gezondheid – daarvan hét voorbeeld.”

Dominic Volpato, C30-programmamanager bij Shell

”De open en eerlijke gesprekken die we met elkaar voeren, dragen niet alleen bij aan op tijd geleverd kwaliteitswerk – een extra uitdaging in tijden van COVID-19 – maar ook aan mijn primaire doelstelling om het project veilig op te leveren.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Eric.

Eric Gijsbertsen Directeur Centrale Projecten

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details