Crematorium voor Tilburg en Omstreken flink verduurzaamd

De noodzaak om koelmachines en luchtbehandelingskasten te vervangen, was voor Crematorium voor Tilburg en Omstreken hét moment om in juni 2021 ook duurzaamheidsvoorzieningen te treffen in haar hoofdgebouw. Kuijpers zorgde voor diverse gebouwtechnische oplossingen die er nu voor zorgen dat de CO2-voetafdruk van het crematorium kleiner wordt.

Het Tilburgse crematorium en Kuijpers zijn geen onbekenden van elkaar. Sinds vijf jaar voert Kuijpers hier het onderhoud uit aan gebouwinstallaties. Kuijpers-projectleider Job van Lieshout: “We hebben in de afgelopen maanden wat geplande onderhoudswerkzaamheden naar voren gehaald. Het hoofdgebouw – dat onder meer uit ontvangstruimtes, ceremonieruimtes en kantoren bestaat – was gedurende de verbouwing namelijk tijdelijk gesloten, dus dat kwam goed uit. Maar de nadruk lag echt op het verduurzamen van het pand. Hierbij hebben we sommige installaties vervangen en andere energetisch aangepast. Bijvoorbeeld door er nieuwe, energiezuinige apparatuur aan te koppelen.” 

Alles op het dak

Omdat er in het pand geen ruimte was voor alle nieuwe technische oplossingen, zijn de meeste nieuwe installaties op het dak geplaatst. Daar is nu vanuit de lucht een sterk staaltje techniek te zien, mede dankzij maar liefst 624 pv-panelen die Kuijpers er installeerde. Deze voorzien het crematorium voortaan van duurzaam opgewekte stroom.

Stroomverbruik verlagen

De pv-panelen zijn geen overbodige luxe maar noodzaak, vinden Hanne van der Linden (directeur) en Arno Brouwer (teammanager) van het crematorium. “Het stroomverbruik is groter geworden toen we als bedrijf verder zijn gegroeid. We waren ons bewust van de voetafdruk die we daarmee achterlieten. Om die te verkleinen, is mijn voorganger al in 2020 gestart met de voorbereidingen voor deze duurzaamheidsverbouwing.”

Palet aan oplossingen

Dat leidde tot de vraag aan Kuijpers welke mogelijkheden er waren voor het verduurzamen van het bestaande gebouw. Dat resulteerde in een palet aan oplossingen: van pv-panelen, energiebesparende luchtbehandeling met warmteterugwinning en nieuwe koelapparatuur tot ledverlichting op het buitenterrein, nieuwe regelkasten en gebouwautomatisering. Job: “In het crematorium kan nu elke ruimte optimaal geconditioneerd worden. Hiervoor hebben we zogenoemde variabele volumeboxen geplaatst. Daarbij draait de luchtbehandeling vanzelf een tandje lager als er weinig mensen in een ruimte zijn. Ook de verwarming/koeling en CO2-meters werken op basis van fysieke aanwezigheid: ze draaien volop als er veel mensen binnen zijn en gaan in ‘stand-by’ als er weinig tot niemand is.” 

"Kuijpers ging respectvol om met de omgeving, ceremonies en bezoek aan begraafplekken gingen tijdens de periode van werkzaamheden gewoon door." - Hanne van der Linden, directeur Crematorium Tilburg en Omstreken

Goede organisatie

Alle duurzaamheidsvoorzieningen zijn in nauwe afstemming gerealiseerd met de opdrachtgever en andere partijen. Want ook bouwkundig zijn er tijdens diezelfde verbouwing verbeteringen doorgevoerd, zoals het vervangen van het dak en het aanbrengen van isolatie. Verder is ook een toiletgroep verbouwd en kreeg het in- en exterieur een schilderbeurt. Dit alles vroeg om een goede organisatie en een feilloze planning zodat iedereen wist wat er op welk moment moest gebeuren. Job: “Onze chef-monteur Patrick Stadhouders ontpopte zich hierbij als de spin in het web. Op een bepaald moment liepen er twintig partijen op het crematorium rond; Patrick was degene bij wie iedereen met praktische vragen terecht kon.”

Respectvol en flexibel

Alle bedrijvigheid zorgde ervoor dat het tijdelijk behoorlijk druk was op en om het terrein. Iets wat in schril contrast staat met de sereniteit die er normaal gesproken heerst. “Maar het is ontzettend goed gegaan”, vertelt directeur Van der Linden. “Kuijpers en alle andere bedrijven zijn zeer respectvol met de omgeving omgegaan. Dat moest ook wel: het hoofdgebouw was weliswaar gesloten, maar de ceremonies in onze andere twee gebouwen gingen gewoon door. En ook het bezoek aan de begraafplekken op ons uitvaartpark vond gewoon doorgang.” Teamleider Brouwer is eveneens tevreden. “In vijf weken tijd was de klus geklaard, ondanks de soms hoge buitentemperaturen en de enorme regenbuien waarmee de medewerkers te maken kregen. Maar dankzij hun flexibele opstelling – zoals werken in de avonduren en in het weekend – konden we ons hoofdgebouw op 19 juli 2021 weer openen. Nu is het nog een kwestie van inregelen. Ook daar buigt Kuijpers zich over, zodat we in elke ruimte de energiebesparing én het comfort bereiken die we willen.”

Projectleider
Job van Lieshout
[javascript protected email address]

Gerelateerde referenties