De oude, inmiddels onder water gelopen steenkolenmijnen in Limburg zijn al jaren gesloten. Maar ze hebben een tweede leven gekregen: exploitant Mijnwater BV benut het water in de mijngangen sinds enkele jaren voor het verwarmen en koelen van gebouwen in Heerlen. Kuijpers, zelf gespecialiseerd in duurzame oplossingen, realiseerde een nieuw distributiestation van Mijnwater in Hoensbroek.
Het distributiestation bestaat uit een technische ruimte, een zogenoemde SKID, die Kuijpers in januari 2019 installeerde in een clusterkelder (een betonnen bak) in Hoensbroek. Dankzij deze ruimte kan Mijnwater vanaf het voorjaar van 2019 water uit de mijnen transporteren naar de gebouwen die erop worden aangesloten.
Vooralsnog zijn dat er zes, waaronder een ijzergieterij, een zwembad en een frisdrankproducent. Op termijn gaat Mijnwater deze gebouwen via haar waternet aan elkaar koppelen waardoor ze straks vooral onderling warmte en koude uitwisselen. Bij een tekort aan energie springen de installaties in de clusterkelder ‘bij’. Is er een overschot, dan zorgt de techniek in de clusterkelder ervoor dat deze energie wordt overgedragen aan het Mijnwaternet (voor buffering of gebruik in een ander cluster).
Kuijpers werkte vanaf de zomer van 2018 aan de realisatie van de technische ruimte. Het basisontwerp van de SKID is van de hand van ingenieurs- en consultancybureau Volantis. Daarna was het de beurt aan de werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkvoorbereiders, engineers en projectleider van Kuijpers: zij droegen zorg voor de gedetailleerde uitwerking van het ontwerp en bereidden de logistieke operatie voor om alle techniek op de plaats van bestemming te krijgen.
Bijzonder aan dit project: de technische installatie is in zijn geheel geprefabriceerd in de Kuijpers-werkplaats in Echt. De clusterkelder ligt namelijk te dicht bij de openbare weg. De omgeving langdurig afzetten voor de nodige werkzaamheden (onder meer laswerk in staal en RVS) kon niet.
“We hebben de technische ruimte daarom volledig in eigen huis opgebouwd. Je moet het zien als een installatie op een roostervloer met een stalen frame dat we als kant-en-klaar pakket konden opleveren”, aldus Kuijpers-projectleider Ivo Felder. “Ook het testen hebben we hier gedaan.” Gemiddeld waren er dagelijks zo’n twaalf technici van Kuijpers in de weer met de bouw van de installatie.
Het opbouwen, installeren en testen bij Kuijpers in huis nam zo’n twee maanden in beslag. Het transport en aansluiten van de SKID in de clusterkelder was dankzij de gedegen voorbereiding in een halve dag gebeurd. Mijnwater beschikt inmiddels over haar derde, duurzame distributieknooppunt waarmee ze Heerlense inwoners en bedrijven kan voorzien van duurzame warmte en koude uit mijnwater.
De Kuijpers-installatie past in de missie van Mijnwater om heel Zuidoost-Limburg van duurzame mijnwaterenergie te voorzien. Inmiddels ervaren al vele tientallen woningen, kantoren, winkels en scholen het comfort van deze duurzame vorm van energie. Omliggende landen met gesloten steenkolenmijnen tonen inmiddels interesse in de aanpak van Mijnwater. En ook Mijnwater zelf is nog niet klaar, want de komende jaren wil ze nog meer SKIDS realiseren in de regio.