Referentie overzicht
Utiliteit

Eagle Simrax in Kerkrade bouwt al twintig jaar ‘op’ Kuijpers

“Technische expertise is een must, maar het geheim van de jarenlange relatie tussen Eagle Simrax en Kuijpers zit hem in wederzijds vertrouwen.” Dat vindt Roger Janssen, leader production technologie bij Eagle Simrax in Kerkrade. Ruim twintig jaar zijn de medewerkers van beide bedrijven met elkaar verbonden en voorlopig is het einde nog niet in zicht. Zo staat er binnenkort een grootschalige verduurzaming van de Simrax-gebouwen op stapel.

Wederzijds vertrouwen is de sleutel tot een flinke verduurzaming

Duurzaamheid Service & exploitatie Utiliteit

Eagle Simrax is onderdeel van het Japanse EKK Eagle Industry en produceert in Kerkrade hydrodynamische afdichtingsproducten voor de automobielindustrie. “Denk aan de afdichtingen van de waterpomp of van de airco in je auto”, schetst Roger. “Die maken we voor nagenoeg alle merken personenauto’s, van Skoda tot Porsche. Onze afnemers zitten onder meer in Europa, de Verenigde Staten en Zuid Amerika.”

Rustig, schoon en ruim

De Zuid-Limburgse productielocatie is geen traditionele fabriek waar zware machines luidruchtig staan te draaien en medewerkers veel fysieke arbeid verrichten. Integendeel, het is er rustig, schoon en ruim. 

 De productiehal staat bol van de verfijnde apparatuur waar robots zorgen voor de assemblage en waar medewerkers vooral toezicht houden op de productielijnen, de kwaliteit en de voorraad. Zo’n moderne omgeving wordt mede mogelijk gemaakt door de gebouwinstallaties en -automatisering. Het onderhoud daarvan is in handen van Kuijpers.

Vaste groep onderhoudstechnici

Kuijpers-projectleider Ivo Felder: “We onderhouden hier alle werktuigbouwkundige en klimaatinstallaties. Ketels, kleppen, luchtbehandelingskasten en airco-units maar ook de installaties van de cleanroom waar onder geconditioneerde omstandigheden onderdelen worden geproduceerd. We kiezen er al jaren voor om een vaste groep project- en onderhoudsmonteurs bij Eagle Simrax te laten werken.

Sommigen zijn al twintig jaar lang betrokken vanuit een vorige technisch dienstverlener die later is opgegaan in Kuijpers. De monteurs weten de weg op de productielocatie en kennen de installaties, de regels van Eagle Simrax en de mensen. Ze hebben aan één woord genoeg.”

Eagle Simrax Kerkrade

Open communicatie

Ideaal, ondervindt Roger dagelijks. “Ik ken die jongens en zij kennen mij. Heb ik een vraag aan een monteur, dan stuur ik hem een Whatsapp-berichtje. Andersom kan dat ook. Rechtstreeks contact op de meest gemakkelijke en snelle manier. Dat werkt uitstekend.” Al staat Roger wel op zijn strepen als het erop aankomt. “Noem het ‘streng maar rechtvaardig’. Afspraak is afspraak en werk moet goed en op tijd worden uitgevoerd. Daar draai ik niet omheen. Op dezelfde manier hoeven de Kuijpers-mensen zich niet in te houden als iets niet naar wens verloopt. We zijn open en eerlijk tegen elkaar. We zien dat dit vruchten afwerpt.” Ook financieel, want die openheid zorgt ervoor dat Roger niet voor verrassingen komt te staan. “Ik heb niks aan een offerte waarin bepaalde posten niet zijn opgenomen die later wel betaald moeten worden. Ik hoor graag vooraf waarmee ik rekening moet houden en Ivo en zijn team zijn daar altijd duidelijk over.”

“Het resultaat is een prachtige en moderne productiehal van dertig bij dertig meter die volledig aan alle eisen voldoet.”

Ivo Felder, projectleider

Compleet nieuwe productiehal

Naast het uitvoeren van alle onderhoud schakelt Eagle Simrax Kuijpers ook in voor projecten. Zoals in 2018 bij het vernieuwen van een productiehal. Roger (van huis uit ingenieur) zorgde zelf voor een basisontwerp, Kuijpers schreef mee aan het Programma van Eisen, voerde daarna alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden uit en zorgde voor de brandbeveiliging en regeltechniek. Ivo: “Het resultaat is een prachtige en moderne productiehal van dertig bij dertig meter die volledig aan alle eisen voldoet.”

Verduurzaming van bestaande gebouwen

Het in conditie houden van de panden en bijbehorende gebouwinstallaties hoort er voor Roger standaard bij. “Onze gebouwen zijn allemaal rond 1975 gebouwd”, vertelt hij, “net na de mijnsluitingen hier in Zuid-Limburg. Er kwamen destijds allerlei nieuwe industrieën in de regio van de grond om de werkgelegenheid veilig te stellen. Ons bedrijf was toen één van die nieuwe bedrijven.” Bijna vijftig jaar later is Eagle Simrax er nog steeds en blijft het, met het oog op de toekomst, investeren in de huisvesting.

“Zo starten we binnenkort met Kuijpers een verduurzamingsoperatie: we gaan alle gasgestookte ketels in onze panden vervangen door warmtepomptechniek. Daarmee verminderen we de uitstoot van broeikasgassen en werken we energiezuinig. Als het gaat over maatschappelijk verantwoord en kostenbewust ondernemen – iets waar we veel waarde aan hechten – dan zijn duurzame, technische gebouwoplossingen daar onlosmakelijk mee verbonden.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Ivo.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details