Energiezuinige cleanroom voor Sioux Technologies Assembly

Installaties in cleanrooms zijn op zichzelf al zeer geavanceerd vanwege hun bijdrage aan het creëren van een ultraschone werkomgeving. Bij de nieuwe cleanroom van Sioux Technologies Assembly in Eindhoven voegde Kuijpers daar nog een element aan toe: een energiezuinige afstelling van de luchtbehandeling. Die leidt tot optimale reinheid doordat elke ventilatorunit in elke ruimte apart kan worden afgesteld en bediend.

Sioux Technologies is een innovatief technologiebedrijf in de ontwikkeling en productie van technische producten en oplossingen. Opdrachtgevers huren de expertise van Sioux in of besteden projecten uit aan de zevenhonderd specialisten in onder meer technische software, mechatronica, elektronica, mathware en assemblage. Sioux helpt bedrijven om hun product, proces of dienstverlening te verbeteren en ondersteunt hierbij in research & development of treedt op als ‘afdeling’ R&D en Productie.

Cleanroomexperts

Kuijpers heeft deze bouwopdracht uitgevoerd als hoofdaannemer, samen met andere partners uit de Professional Partners for Cleanrooms (PP4CE)- alliantie. Dit is een samenwerkingsverband tussen een aantal gerenommeerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in ontwerp, inrichting en bouw van cleanrooms. Kuijpers was bij Sioux naast hoofdaannemer ook verantwoordelijk voor de technische installaties, van luchtbehandeling, koeling en verwarming tot alle elektrotechnische installaties zoals de brandmeldinstallatie, de verlichting en de stroomvoorziening. Ook de bijbehorende regeltechniek en het cleanroombeheersysteem komen van de hand van Kuijpers-professionals.

Flexibel filteren

In het oog springend in dit project is de luchtbehandeling die Kuijpers hier realiseerde: de losse Fan Filter-units (FFU’s) met HEPA-filters (bedoeld voor een zeer hoge luchtkwaliteit in de cleanroom) zijn in de plafonds geplaatst en allemaal individueel benaderbaar via het cleanroombeheersysteem. Daarmee zijn ze stuk voor stuk afzonderlijk te verstellen; in het cleanroombeheersysteem worden de verschillende parameters, zoals het verbruikte elektrisch vermogen, overzichtelijk gevisualiseerd.

"Sioux stond open voor innovatie"

Van idee naar oplossing

Dat stelt Sioux in staat om de ruimte flexibel te filteren en de filtervervuiling effectief te beoordelen. Deze voorziening maakt de luchtbehandeling energiezuiniger dan menig ander luchtbehandelingssysteem in cleanrooms. Het idee komt uit de koker van Kuijpers-projectmanager Vincent van der Molen. “Normaal gesproken is de regeling van de FFU’s erg eenvoudig. Daarmee is het lastig om een trend in de vervuiling van de filters vast te stellen. Jammer, want het energieverbruik van de FFU’s neemt een aanzienlijk aandeel van de energieconsumptie voor z’n rekening.” Kuijpers heeft het idee in samenwerking met een softwareontwikkelaar uitgewerkt en getest; Sioux stond open voor implementatie van dit innovatieve ontwerp.

Innovatie leidt tot energiebesparing

Het ontwerp leidt tot een oplossing waarbij de Eindhovense hightech-leverancier de lucht in zijn ruimtes – of delen ervan – kan filteren op een energiezuinigere manier. Ook kan beter worden beoordeeld welke delen van de cleanroom de filters meer belasten. Niet alleen scheelt dit energie, de koppeling met het cleanroombeheersysteem zorgt er ook voor dat Sioux op elk moment van de dag kan meten hoe het is gesteld met de toestand van een filter. Zo houden ze de reinheid – en daarmee de werking ervan – feilloos in het oog. Nog een voordeel: monitoring op afstand via het cleanroombeheersysteem maakt het ook mogelijk metingen te verrichten voor verdere energie-optimalisatie.

Projectmanager
Vincent van der Molen
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties