Referentie overzicht
Life sciences

Uniek biosafety-laboratorium Erasmus MC

Meer dan ooit weten we dat infectieziekten een serieuze bedreiging zijn voor de volksgezondheid. Om deze effectief te bestrijden is goed onderzoek naar de aard van gevaarlijke virussen essentieel. Dat gebeurt in een Biosafety-laboratorium (BSL) in het Erasmus MC. De faciliteit is uniek in Nederland, het is een BSL 3 high containment onderzoekscentrum. Wereldwijd zijn er nog geen honderd van dit type laboratoria en in ons land is dit momenteel zelfs het enige BSL 3-laboratorium van deze omvang. Het EMC werkt als verificatielab ook nauw samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Uniek BSL-3 lab

Controlled Environments Smart building Utiliteit

Kuijpers was als hoofdaannemer eindverantwoordelijk, Cleanroom Combination Group zorgde voor de bouwkundige werkzaamheden. We werkten drie jaar lang intensief samen met het projectteam van Erasmus MC Rotterdam, met adviseurs en leveranciers om dit bijzonder complexe en unieke project op het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau te realiseren. Aan de bouw van het laboratorium ging voor de klant een voorbereidingsperiode van 7 jaar vooraf. Claus en Kaan Architecten en Deerns tekenden voor het ontwerp. Het laboratorium omvat 4.400 m2 vloeroppervlak, verdeeld over drie verdiepingen en is gevuld met state-of-the-art technologie. 

Technisch hoogstandje

De complexiteit in het ontwerp, de vele randvoorwaarden, de hoge kwaliteitseisen bij de realisatie en het werken in een beperkte ruimte op 100 meter hoogte maakten de bouw van het laboratorium tot een echt hoogstandje. “Bij het Erasmus MC draait het echt om high-containment, oftewel isolatie op het allerhoogste niveau”, stelt Paul Joosten, destijds projectmanager vanuit Kuijpers.

 “Alles wat in en uit die ruimtes gaat – van mensen en goederen tot lucht – moet geïsoleerd worden van de buitenwereld. Wij hebben daarom onze systemen continu heel zorgvuldig getest en ervoor gezorgd dat deze voldoen aan alle gestelde eisen.”

Kritisch meedenken

Kuijpers bleef gedurende het hele proces kritisch meedenken. Joosten: “Wat aan tafel is bedacht, voldoet in de praktijk niet altijd aan de norm.” Om met alternatieve oplossingen te komen die wel aan de norm voldeden, richtte Kuijpers op zijn locatie Den Bosch en bij Cleanroom Combination Group in Bergeijk een aantal proefopstellingen in om kritische zaken vooraf te testen. 

Op basis van de resultaten werd het ontwerp in overleg met het Erasmus MC geoptimaliseerd. Volgens Paul Joosten draait het bij het zoeken naar de juiste oplossing om vertrouwen. “Als iets niet werkt, moet je geen lapmiddel zoeken, maar fris kijken wat integraal de beste oplossing is. Alleen als je die ruimte krijgt en er serieus mee aan de slag gaat, kun je een project als dit succesvol opleveren.”

Kennis en energie

Het Erasmus MC heeft het laboratorium sinds 2018 in gebruik. Gezamenlijk hebben we een heel geavanceerd laboratorium hebben gebouwd waarbij de veiligheid voor de omgeving is gewaarborgd. Bovendien is de interne veiligheid voor de medewerkers maximaal. Dat klinkt heel logisch, maar inmiddels is in een tijd als deze extra duidelijk geworden hoe belangrijk een hoogstaand laboratorium is.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Paul.

Paul Joosten Marktdirecteur Life Sciences Hightech

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details