Referentie overzicht
Food

Externe opslagtanks Avandis, Zoetermeer

Avandis is een van Europa’s modernste producenten van alcoholische en non-alcoholische dranken. Op de locatie in Zoetermeer zorgen de geavanceerde afvullijnen, een doordacht logistiek systeem en jaren vakmanschap voor wereldwijde levering van hoogwaardige dranken. Met de realisatie van vijf externe opslagtanks helpt Kuijpers Avandis dat proces nog beter in te vullen.

Veiligheid hét speerpunt tijdens realisatie nieuwe opslagtanks

Industrie

Voor de drankenbereiding in Zoetermeer gebruikt Avandis opslagtanks met daarin – per tank – 100.000 liter pure alcohol. In 2018 nam de producent het eigen proces nog eens kritisch onder de loep. “Onze opslagtanks bevonden zich in de fabriek”, vertelt Edward Peereboom, manager techniek en projecten bij Avandis. “Hoewel er een prima plan klaarlag voor schuimblus-, gasdetectie- en stikstofinstallaties in het bestaande proces, vormde een nieuwe vergunningsaanvraag de basis voor een ander belangrijk vraagstuk: zou het niet beter zijn onze opslagtanks naar buiten te verplaatsen? Een complexe en omvangrijke operatie”, stelt Edward. “Maar wel één die de veiligheid en continuïteit van het proces in de fabriek zou vergroten.”

Edward Peereboom (Avandis)

“Als ik om een aanpassing vroeg, hadden de monteurs aan een half woord genoeg. En als ze zelf zagen dat iets beter kon, kwamen ze ook met doordachte, transparante oplossingen of alternatieven. Die flexibiliteit en meedenkende houding spraken ons enorm aan.”

Aanvullende kennis

Dat Kuijpers eerder een vergelijkbare externe opslag realiseerde voor een leverancier van roomlikeur, wekte de interesse van Edward en zo werd Kuijpers – na een aanbestedingstraject – aangehaakt als partner voor de gehele werktuigbouwkundige uitvoering bij Avandis.

Het project werd opgedeeld in een binnen- en buitendeel. In de fabriek realiseerde Kuijpers eerst het totale leidingwerk van de drankenbereiding naar de tankopslag, inclusief aanpassingen aan de infrastructuur. “Er lag een summier ontwerp, maar de concrete invulling daarvan kwam voor rekening van Kuijpers”, geeft Edward aan. Vervolgens was Kuijpers buiten verantwoordelijk voor het plaatsen en aansluiten van vijf nieuwe tanks, pompen, een ontvangststation en waterafvoersystemen.

Het meest complexe onderdeel was het prefabben van een uitgebreide manifold op de eigen locatie in Helmond, die ervoor zorgt dat verschillende routes gecreëerd kunnen worden. “Het plaatsen van die manifold in Zoetermeer vond ik heel bijzonder”, herinnert Edward zich. “Wat op papier was bedacht en in Helmond gemaakt viel op dat moment naadloos in elkaar. Een heel mooi moment waarbij Kuijpers’ hoge kwaliteitsstandaard concreet zichtbaar werd.”

De benodigde KIWA-keuring en -certificering (BRL-K756) vertrouwde Avandis ook toe aan Kuijpers. Complexe materie volgens Edward. “Omdat de letter van de wet niet altijd naadloos aansluit op onze branche. Kuijpers’ aanvullende kennis en kunde stelde ons in staat te voldoen aan alle regels en veiligheidsstudies zonder concessies te doen aan ons proces of het werk van onze operators.”

Meedenkende houding

Vooral de betrokkenheid vanaf het prille begin viel Edward op. “Als ik om een aanpassing vroeg, hadden de monteurs aan een half woord genoeg. En als ze zelf zagen dat iets beter kon, kwamen ze ook met doordachte, transparante oplossingen of alternatieven. Die flexibiliteit en meedenkende houding spraken ons enorm aan.”

Precies dat is volgens projectleider Herman Gerritsen kenmerkend voor de aanpak van Kuijpers. “Door kritisch te kijken naar elk punt in het proces, kun je eventuele problemen snel omzetten in kansrijke uitdagingen”, stelt hij. “Omdat Avandis ook die ruimte bood, konden we samen een installatie realiseren die precies doet wat hij moet doen.”

Edward Peereboom bij Avandis Zoetermeer

Pronkstuk

24 december 2020 droeg Kuijpers het werk formeel over aan Avandis. Projectleider Herman kijkt daar met een positief gevoel op terug. “Er moest zoveel gebeuren en als ik nu de poort bij Avandis binnenrijd, staat daar een schitterende installatie. Daar mogen we samen echt trots op zijn.”

“Een pronkstuk”, vult Edward hem aan, “waarmee Avandis zeker veertig jaar vooruit kan.” Voor hem uit de trots zich ook in de gezamenlijke aandacht voor veiligheid. “Tenslotte is veiligheid hét speerpunt in dit hele verhaal: ons proces moest veiliger worden, maar er moest ook veilig worden gewerkt. Daarin is Kuijpers ontzettend sterk. Dat we gedurende de werkzaamheden nul veiligheidsincidenten hadden en ze me op dat gebied zelfs vaak een stapje voor waren, vind ik misschien nog wel het mooiste resultaat. En een aanleiding om Kuijpers bij toekomstige werkzaamheden zéker opnieuw te benaderen.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Marcel.

Marcel Toonen Directeur Industrie

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details