Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Faculteit Technische Natuurwetenschappen

De faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) is de grootste faculteit van de TU Delft en richt zich op het vinden van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. Het nieuwe faculteitsgebouw is gebouwd door de combinatie Hurks – Kuijpers/ULC in samenwerking met labinrichter Waldner. Het is een installatietechnisch en constructief uniek en aantrekkelijk gebouw met faciliteiten die flexibiliteit bieden voor innovatief onderzoek en hoogwaardig onderwijs voor vandaag en in de toekomst.

State-of-the-art onderzoeksfaciliteit

BIM - Building information modeling Controlled Environments Duurzaamheid Service & exploitatie

Het gebouw van Faculteit Technische Natuurwetenschappen bestaat voor het overgrote deel uit laboratoria voor de afdelingen BioNanoscience, Chemical Engineering en Biotechnology die voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van trillingen, temperatuurstabiliteit en ventilatie. Een warmtekoudeopslag (WKO) verzorgt duurzame verwarming en koeling voor het totale gebouw. Deze WKO verwarmt ook het naastgelegen Holland PTC (Holland Particle Therapy Centre). Bijzonder is ook dat de integrale afstemming tussen de bouwcomponenten volledig is uitgewerkt in BIM (Bouw Informatie Model), van ontwerp tot engineering! In dit project wordt BIM tevens ingezet voor het beheer van het gebouw, met name om te zien hoe datgene wat vervangen moet worden eruit ziet en waar het zit.

Trillingsarme basis

Het ontwerp van het 30.000 m2 tellende gebouw is van de hand van Ector Hoogstad Architecten. Het is buitengewoon ruim opgezet met een groot atrium, twee vleugels met drie bouwlagen en een installatielaag. Het gebouw voldoet aan zeer strenge eisen voor innovatief onderzoek. Gebruikers beschikken onder meer over een aantal labs met een zeer hoog ventilatievoud en extreem stabiele temperaturen.

 De nieuwbouw is uitgerust met fermentatielabs, chemische labs, fysische labs en practicumruimten met groot aantal zuurkasten. De laboratoria zijn opgetrokken op een trillingsarme basis met een eigen fundering los van de rest van het gebouw. Vanwege de trillingsgevoeligheid van de labs, is de directe omgeving van de faculteit omgevormd tot een autoluw en heringericht park.

Prettige samenwerking

Het ontwerp- en bouwproces ervan is net zo bijzonder als het gebouw zelf. Het combineren van zeer hoge en specifieke gebruikerseisen voor onderzoek met flexibiliteit voor toekomstbestendig onderwijs én comfort was een nieuwe uitdaging voor opdrachtgever en opdrachtnemers. Beheer en onderhoud van de installaties zijn voor 30 jaar ondergebracht bij installatiecombinatie Kuijpers-ULC. 

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Peter.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details