Referentie overzicht
Life sciences

GE Healthcare, Eindhoven

De Eindhovense vestiging van GE Healthcare heeft sinds 2016 een nieuwe radiofarmaca apotheek, ter vervanging van de oude apotheek. Alle techniek is door Kuijpers ontworpen en geïnstalleerd. Omdat er in de apotheek radiofarmaca worden geproduceerd, was de uitdaging extra groot: de nieuwe cleanroom moest niet alleen aan de hoge GMP-richtlijnen voldoen maar ook aan de Kernenergiewet.

box-in-box principe

Controlled Environments

GE Healthcare levert medisch-technische oplossingen op het gebied van onder meer medische diagnostiek, farmaceutisch onderzoek en biofarmaceutische productietechnologie. In de radiofarmaca (of: radionuclide)-apotheek werken medewerkers met radioactieve stoffen aan de bereiding van geneesmiddelen die radioactiviteit naar een bepaald orgaan in het lichaam brengen.

Zuivere lucht

Cleanrooms en geclassificeerde ruimtes moeten altijd al aan strenge eisen voldoen om ze steriel te houden. Over alles moet worden nagedacht, van detaillering en materiaalgebruik tot armaturen en een ventilatie installatie. De lucht en de ruimte moeten immers zo zuiver mogelijk worden gehouden. Bij GE Healthcare kwam daar nog wat bij: het binnen boord houden van de stoffen waarmee wordt gewerkt.

Radioactieve deeltjes

“We hadden hier te maken met een ruimte waar met radioactief materiaal wordt gewerkt. Daar moet je continu zorgen voor onderdruk en een lage mate van luchtdoorlatendheid, zodat de radioactieve deeltjes het pand niet verlaten”, illustreert Paul Joosten, Kuijpers PHF Services.

“Tegelijkertijd blijft dit een apotheek waarvoor ook de GMP-richtlijnen gelden. Deze Good Manufacturing Practices-richtlijnen zijn erop gericht om met onder meer ventilatiesystemen vervuilende deeltjes buiten de deur te houden.”

Box-in-box-principe

Om te voorkomen dat de eisen elkaar bijten, kwam Kuijpers met een oplossing volgens het ‘box-in-box’-principe. “We bouwden een ‘GMP’-cleanroom ín de ruimte die aan de Kernenergiewet moest voldoen.” Beide ruimtes beschikken over hun eigen bouwconstructie en hun eigen ventilatiesysteem voor de gewenste onderdruk. Ze worden van elkaar gescheiden door een brede gang en extra dikke, dubbele wanden. Zo voldoen beide ruimtes aan alle eisen die ervoor gelden zonder daarvoor concessies te doen. Het box-in-box-principe is volgens Paul geen revolutionaire vinding omdat het in de wereld van radionuclide laboratoria vaker wordt gedaan. “Het is echter de kunst om het goed te doen.” In Eindhoven lukte dat: Kuijpers rondde het project succesvol af. Sindsdien maken medewerkers van GE Healthcare onder de meest optimale omstandigheden gebruik van deze radiofarmaca apotheek met cleanroom.

Heb je een vraag?

Stel gerust een vraag aan Paul.

Paul Joosten Marktdirecteur Life Sciences & Hightech

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details