Referentie overzicht
Utiliteit

Gebouw vol Energie, ‘s-Hertogenbosch

Kuijpers is eind 2019 gestart met de verduurzaming en revitalisering van de twee eigen kantoorpanden in ‘s-Hertogenbosch. Dat doen wij onder de vlag van ‘Gebouw vol Energie’. Dit is een initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch die daarmee in 2050 een energieneutrale gemeente wil zijn. Een kolfje naar de hand van Kuijpers.

In samenwerking met Alba Concepts, DOOR en vb&t gaat het kantoor van Kuijpers van energielabel D naar A.

Duurzaamheid Service & exploitatie Utiliteit

We hadden al langer plannen om onze kantoorpanden in ‘s-Hertogenbosch te gaan renoveren. Met ‘Gebouw vol Energie’ is het accent nóg meer op duurzaamheid komen te liggen. Ons doel is om te stijgen van het huidige duurzaamheidslabel D naar energielabel A en Paris-Proof-ready. Hiervoor bundelen we al onze kennis van techniek, verduurzaming en integraliteit om die vervolgens ‘in eigen huis’ toe te passen. Energiezuinig werken en duurzaamheid komen onder meer tot uiting via toepassing van extra isolatie, warmte-koude-opslag, maximaal hergebruik van bestaande gebouw -en installatie onderdelen en overal LED verlichting.

AUKJE KUYPERS ALGEMEEN DIRECTEUR @ KUIJPERS

“Het vernieuwde gebouw is een omgeving waar comfort voor onze mensen voorop staat. Een goed en gezond (werk)klimaat, een inspirerende werkplek en meer ruimte voor activity based working. Er is nu écht wat te kiezen voor onze medewerkers in ons Gebouw vol Energie!”

Flexibel en comfortabel

Het ontwerp van de gebouwen is van de hand van DOOR architecten. Hun inspiratie voor het interieurontwerp haalden ze uit de natuur en landschappen rondom Den Bosch. “Op elke verdieping komen in materiaal- en kleurgebruik elementen terug als bos, water, heide en gras”, vertelt Bence Török van DOOR architecten. “Die dragen bij aan een prettige, comfortabele werkomgeving. Dat is één van de ambities die Kuijpers met dit pand heeft.”

Interactie als energiefactor

Wat in het ontwerp in het oog springt: een nieuwe tussenbouw tussen de twee kantoorpanden. Een transparante, centrale hal die beide gebouwen verbindt. Hier is onder meer de receptie, een werkcafé en het vergadercentrum te vinden. De tussenbouw verbindt niet alleen de gebouwen met elkaar maar stimuleert ook ‘ontmoeting’.

“Dit Gebouw vol Energie gaat ook over de menselijke interactie. Ook dat is ‘energie’”, aldus Bence. “Vandaar dat we de tussenbouw zo hebben ontworpen dat mensen elkaar hier gemakkelijk treffen, niet alleen met ruimte voor spontaan overleg maar ook gelegenheid voor formele vergaderingen.”

Circulair en groen

Twee van de 5 basis ambities van Kuijpers voor dit project zijn circulariteit en gezondheid & comfort. Bewuste materiaalkeuzes en veel levend groen dragen bij aan de gezondheid, gepaard met circulariteit levert dat een toekomstbestendig gebouw op. De centrale hal, ook het verbindingshart genoemd, heeft een losmaakbare stalen constructie met houten vloeren, een circulaire vliesgevel gecombineerd met begroeide schanskorven die opgevuld zijn met sloopafval.

De begane grond vloer is ook losmaakbaar opgebouwd en met hergebruikte klinkers en betonplaten bestraat. Dit is niet een gebruikelijke oplossing maar daardoor hebben we het gebruik van beton helemaal vermeden. De afwerkingen zijn ook allemaal circulair en recyclebaar, en bevatten zo min mogelijk schadelijke stoffen. In ontwerp is gekozen voor veel natuurlijk groen, ook buiten. De losse planten en de groenwanden dragen bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. In een latere fase van de bouw is er een groene pergola voor de gebouwen geplaatst. Deze werkt niet alleen als een verbindend element van de verschillende gebouwdelen, maar zorgt ook voor natuurlijke zonwering en filter voor de gebouwen.

Financieel haalbaar

Het ontwerp is mooi maar de panden zijn geen gebouwen vol spiegeltjes en kraaltjes. Projectdirecteur Alex Hesling van Kuijpers: “Wij zijn net als alle andere gebouweigenaren: ook wij hebben gekeken naar de financiële haalbaarheid van onze verduurzamingsplannen. Die ervaringen waren waardevol, omdat we er een eigen testcase mee hebben opgebouwd. Dat deden we door vast te leggen waar we tegenaan liepen bij deze transformatie.

Welke mogelijkheden, onmogelijkheden en oplossingen er waren. Zo ontwikkelen we een Kuijpers-manier van verduurzamen die we graag in de markt zetten.” Algemeen directeur Aukje Kuypers: “We zitten als technisch dienstverlener natuurlijk bovenop de techniek. Er komen steeds meer interessante, betaalbare verduurzamingsoplossingen op de markt die we bij deze renovatie hebben meegenomen. Zo ervaren we zelf of die doeltreffend én financieel haalbaar zijn.”

Afbeeldingen: DOOR architecten

Lees hier het artikel dat verscheen in VITALOGIE magazine over ons Gebouw vol Energie.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Alex.

Alex Hesling Directeur Kuijpers Lifecycle Partners

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details