Referentie overzicht
Utiliteit

Gebouw vol Energie

Kuijpers is eind 2019 gestart met de verduurzaming en revitalisering van de twee eigen kantoorpanden in ‘s-Hertogenbosch. Dat doen wij onder de vlag van ‘Gebouw vol Energie’. Dit is een initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch die daarmee in 2050 een energieneutrale gemeente wil zijn. Een kolfje naar de hand van Kuijpers.

Kuijpers
's-Hertogenbosch

In samenwerking met Alba Concepts, DOOR en vb&t gaat het kantoor van Kuijpers van energielabel D naar A.

Duurzaamheid Service & exploitatie Utiliteit

We hadden al langer plannen om onze kantoorpanden in ‘s-Hertogenbosch te gaan renoveren. Met ‘Gebouw vol Energie’ komt het accent nóg meer op duurzaamheid te liggen. Ons doel is om te stijgen van het huidige duurzaamheidslabel D naar energielabel A en Paris-Proof-ready. Hiervoor bundelen we al onze kennis van techniek, verduurzaming en integraliteit om die vervolgens ‘in eigen huis’ toe te passen. Energiezuinig werken en duurzaamheid komen onder meer tot uiting via toepassing van extra isolatie, warmte-koude-opslag, maximaal hergebruik van bestaande gebouw -en installatie onderdelen en overal LED verlichting.

AUKJE KUYPERS ALGEMEEN DIRECTEUR @ KUIJPERS

“Het vernieuwde gebouw wordt een omgeving waar comfort voor onze mensen voorop staat. Een goed en gezond (werk)klimaat, een inspirerende werkplek en meer ruimte voor activity based working. Er valt straks echt wat te kiezen voor onze medewerkers in ons Gebouw vol Energie!”

Flexibel en comfortabel

Het ontwerp van de gebouwen is van de hand van DOOR architecten. Hun inspiratie voor het interieurontwerp haalden ze uit de natuur en landschappen rondom Den Bosch. “Op elke verdieping komen in materiaal- en kleurgebruik elementen terug als bos, water, heide en gras”, vertelt Bence Török van DOOR architecten. “Die dragen bij aan een prettige, comfortabele werkomgeving. Dat is één van de ambities die Kuijpers met dit pand heeft.”

Interactie als energiefactor

Wat in het ontwerp in het oog springt: een nieuwe tussenbouw tussen de twee kantoorpanden. Een transparante, centrale hal die beide gebouwen verbindt. Hier komen straks onder meer de receptie, een werkcafé en het vergadercentrum. De tussenbouw verbindt niet alleen de gebouwen met elkaar maar stimuleert ook ‘ontmoeting’.

“Dit Gebouw vol Energie gaat ook over de menselijke interactie. Ook dat is ‘energie’”, aldus Bence. “Vandaar dat we de tussenbouw zo hebben ontworpen dat mensen elkaar hier gemakkelijk treffen, niet alleen met ruimte voor spontaan overleg maar ook gelegenheid voor formele vergaderingen.”


Circulair en groen

Twee van de 5 basis ambities van Kuijpers voor dit project zijn circulariteit en gezondheid & comfort. Bewuste materiaalkeuzes en veel levend groen dragen bij aan de gezondheid, gepaard met circulariteit levert dat een toekomstbestendig gebouw op. De centrale hal, ook het verbindingshart genoemd, heeft straks een losmaakbare stalen constructie met houten vloeren, een circulaire vliesgevel gecombineerd met begroeide schanskorven die opgevuld zijn met sloopafval.

De begane grond vloer wordt ook losmaakbaar opgebouwd en met hergebruikte klinkers en betonplaten bestraat, niet een gebruikelijke oplossing maar daardoor vermijden we het gebruik van beton helemaal. De afwerkingen zijn ook allemaal circulair en recyclebaar, en bevatten zo min mogelijk schadelijke stoffen. In ontwerp is gekozen voor veel natuurlijk groen, ook buiten. De losse planten en de groenwanden dragen bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. In een latere fase zijn er plannen om een groene pergola voor de gebouwen te plaatsen. Deze werkt niet alleen als een verbindend element van de verschillende gebouwdelen, maar zorgt ook voor natuurlijke zonwering en filter voor de gebouwen.

Financieel haalbaar

Het ontwerp is mooi maar de panden worden geen gebouwen vol spiegeltjes en kraaltjes. Projectdirecteur Alex Hesling van Kuijpers: “Wij zijn net als alle andere gebouweigenaren: ook wij kijken naar de financiële haalbaarheid van onze verduurzamingsplannen. Die ervaringen zijn waardevol, omdat we er een eigen testcase mee opbouwen. Dat doen we door vast te leggen waar we tegenaan lopen bij deze transformatie.

Welke mogelijkheden, onmogelijkheden en oplossingen er zijn. Zo ontwikkelen we een Kuijpers-manier van verduurzamen die we straks graag in de markt zetten.” Algemeen directeur Aukje Kuypers: “We zitten als technisch dienstverlener natuurlijk bovenop de techniek. Er komen steeds meer interessante, betaalbare verduurzamingsoplossingen op de markt die we bij deze renovatie willen meenemen. Zo ervaren we zelf of die doeltreffend én financieel haalbaar zijn.”

Afbeeldingen: DOOR architecten

Neem contact met ons op

Heb je een vraag? Stel hem gerust aan Alex.

Alex Hesling Directeur Kuijpers Lifecycle Partners

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details