Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Gemeente Borsele verduurzaamt

Kuijpers werkt sinds 2020 in opdracht van de gemeente Borsele aan het onderhoud en de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Een aantal projecten is al afgerond en op dit moment is een volgend project in uitvoering: het verduurzamen van het gemeentehuis in Heinkenszand. Daar maakt de verouderde verwarmingsinstallatie plaats voor nieuwe HR-ketels, mogelijk in combinatie met lucht/water warmtepompen en inclusief een compleet nieuw gebouwbeheerssysteem.

Verduurzamingsroute: energietransitie

Duurzaamheid Service & exploitatie Utiliteit

Net zoals alle andere Nederlandse gemeenten stippelt ook Borsele een verduurzamingsroute uit om bij te dragen aan de energietransitie. Het eigen gemeentelijk vastgoed is hierbij onderwerp van onderzoek.

Lucht/water warmtepomp voor een comfortabel binnenklimaat

Eén van de gebouwen waar het onderzoek nu tot concrete resultaten leidt, is het gemeentehuis. “Daar zijn we al mee begonnen omdat de bestaande koel- en verwarmingsinstallaties aan het einde van hun levensduur waren”, vertelt Rico Geluk, medewerker gebouwbeheer van de gemeente Borsele. “Op mijn wensenlijstje van verduurzamingsoplossingen staan lucht/water warmtepompen in combinatie met energiezuinige ketels. Honderd procent gasloos koelen en verwarmen is voor ons op dit moment nog niet haalbaar.

Met lucht/water warmtepompen kunnen we wel een eerste stap gaan zetten om het gebouw te verduurzamen. Die zullen in het voorjaar, de zomer en het najaar het merendeel van het werk gaan doen om op duurzame wijze te zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. De HR-ketels zijn nodig als het bijvoorbeeld een periode erg koud is.” Dat de gemeente lucht/water warmtepompen als meest waarschijnlijke optie ziet, heeft volgens Geluk te maken met de Zeeuwse bodem. Die is op verschillende locaties namelijk ongeschikt voor aardwarmte. 

Rico Geluk, medewerker gebouwbeheer van de gemeente Borsele

Kuijpers is altijd op de hoogte van de laatste stand van de techniek, houdt zich uitstekend aan afspraken én komt uit de buurt.

Optimaal profiteren van duurzame oplossingen

Het vervangen en verduurzamen van de installaties in het gemeentehuis realiseert Kuijpers in fases. Startpunt was vorig jaar het vervangen van alle radiatorkranen waarna de nieuwe installatie tot eind 2021 stapsgewijs wordt geïnstalleerd: van het plaatsen van pompen en het vervangen van de cv-ketels tot het inregelen van de installatie. Kuijpers-projectleider Nick Verhelst: “Regeltechniek is onmisbaar om optimaal van de verduurzamingsmaatregelen te profiteren.

 Daar zijn we hier in de gemeente Borsele nu al mee bezig. Zo zorgen we ervoor dat de juiste hoeveelheden warmte en koude straks op de juiste plek in het gebouw terecht komen.” Zodra het project eind 2021 helemaal is afgerond, blijven de servicetechnici van Kuijpers betrokken om het onderhoud aan de installatie te verzorgen.

Kennis én werkgelegenheid

De huidige verduurzaming van het gemeentehuis is het eerste grotere werk dat Kuijpers voor de gemeente Borsele uitvoert. En naar volle tevredenheid van Geluk. “Bij Kuijpers zijn ze altijd op de hoogte van de laatste stand van de techniek. Prettig voor ons, want de ontwikkelingen in technische en verduurzamingsoplossingen gaan ontzettend snel. Ook niet onbelangrijk: ik ken Kuijpers als een bedrijf dat zich uitstekend aan afspraken houdt én uit de buurt komt, dankzij het Zeeuwse team dat werkt vanuit Goes. Als gemeente hebben we de morele plicht om oog te hebben voor de werkgelegenheid in deze regio. Met Kuijpers’ aanwezigheid in Zeeland slagen we daarin.”

De komende jaren zal Borsele meer verduurzamingsstappen zetten. Op dit moment laat ze door een adviesbureau onderzoeken welke maatregelen haalbaar zijn, van pv-panelen en warmtepompen tot bouwkundige- en installatietechnische aanpassingen. Dit onderzoek wordt onder meer voor dorpshuizen en brandweerposten uitgevoerd. De bevindingen moeten leiden tot een routekaart waarmee Borsele de komende jaren op weg gaat naar energiezuinige gemeentelijke gebouwen. 

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Nick.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details