Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Gemeente Hattem op weg naar de toekomst

Een molen, het Anton Pieck Museum, een havengebouw en een monumentaal stadhuis; het is slechts een greep uit het gemeentelijk vastgoed van de gemeente Hattem. Toen de gemeente voor het onderhoud van de installaties in haar 13 panden wilde gaan samenwerken met 1 partij, kwam Kuijpers bij de aanbesteding als beste uit de bus. Sinds december 2021 werkt Kuijpers in samenwerking met de gemeente aan het onderhoud én aan het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed in de (nabije) toekomst.

Van 25 leveranciers naar 1

Duurzaamheid Service & exploitatie

Ze zijn niet standaard, de gebouwen van de gemeente Hattem. Want naast onder meer het Anton Pieck Museum en een molen zitten ook een parkeergarage, een kinderdagverblijf, de historische Dijkpoort en de gemeentewerf in het vastgoedbestand. Allemaal gebouwen en plekken met hun eigen installaties (van verouderde cv-ketel tot complete luchtbehandelingsinstallatie) en ‘gebruiksaanwijzing’. Tot eind 2021 verzorgden veel verschillende partijen het onderhoud, nu doet Kuijpers dat. Een opdracht die Kuijpers graag aanpakt, vertelt projectleider Stefan Wanders: “Al die verschillende panden maakt deze samenwerking leuk. Het is weer eens wat anders dan een installatie in een standaard kantoorgebouw. Bovendien is het een opdracht die nog een flink aantal jaren doorloopt. We kunnen dus echt iets betekenen in de verduurzaming van de installaties, iets waar wij als Kuijpers sterk in zijn. In het Anton Pieck Museum bijvoorbeeld zit nog een redelijk oude installatie. We gaan kijken hoe we die kunnen vervangen en kunnen aanpassen aan de eisen van deze tijd. Ook start over een tijdje de renovatie van het stadhuis. Een uitdagende klus, want het gebouw valt onder monumentenzorg. Je kunt niet zomaar overal een boor of een breekijzer inzetten, dat vraagt om precisiewerk en rekening houden met regels.”

Conditiemeting als startpunt

In eerste instantie is Kuijpers begonnen met het onderhoud van installaties in de gemeentelijke panden. Daarnaast denkt Kuijpers mee over de toekomst. “Om een goede start te maken, hebben we een derde partij een conditiemeting laten uitvoeren op alle gemeentelijke installaties.

Zo kregen we goed in beeld wat de conditie van de installaties is, welke kosten eraan komen, wat er met spoed moet gebeuren en wat we daarna kunnen oppakken. Heel waardevol.”

Toegevoegde waarde

Michel Westerink, vastgoedregisseur van de gemeente Hattem, sluit zich daarbij aan. “Voorheen werkten we met zo’n 25 leveranciers. Het was wel eens lastig om het overzicht te houden en om te voorkomen dat de ene partij naar de andere ging wijzen als er iets aan de hand was. We wilden ontzorgd worden en zoveel mogelijk bij één partij neerleggen. Kuijpers kwam sterk uit de bus, zowel op het vlak van storingen oplossen en onderhoud als ideeën over de vernieuwing van onze installaties én de prijs.

Ze leveren op die manier echt een toegevoegde waarde. De manier van werken is prettig. Een pluspunt is bijvoorbeeld dat Kuijpers alle gegevens van onze installaties omzet in QR-codes. Als we die scannen zien we direct belangrijke informatie over bouwjaar, merk, aansluitingen. Heel handig voor ons gebouwbeheersysteem.”

‘Kuijpers zet gegevens van onze installaties om in QR-codes. Als we die scannen zien we direct belangrijke informatie over bouwjaar, merk, aansluitingen. Heel handig voor ons gebouwbeheersysteem’

Michel Westerink, gemeente Hattem

Lange termijnrelatie

Het contract met de gemeente Hattem loopt twee jaar, met een verlenging van nog eens acht jaar. “De insteek is om tien jaar met elkaar te werken. We gaan dus een langetermijnrelatie met elkaar aan. Zo kunnen we ook echt dingen aanpakken. Ons vastgoedbestand is geen standaard pakket, en we hebben ook geen standaard stadhuis, dat stamt uit 1536. We willen kijken of we dat energieneutraal kunnen maken. Daarvoor heb je een ervaren partij nodig, en dat is denk ik gelukt.”

“Ik heb Kuijpers inmiddels leren kennen als een enthousiaste partij, meedenkend. Er zit veel kennis en betrokkenheid. Natuurlijk moeten we elkaar nog beter leren kennen. Dat moet je ook tijd gunnen, en niet te snel te grote stappen willen zetten. Het belangrijkste is dat je met elkaar in overleg blijft, en dat het tweerichtingsverkeer is. Tot nu toe werkt het prima, ik denk dat we samen mooie dingen kunnen gaan doen.” 

Samen verder komen

Kuijpers is ook blij met de opdracht die er ligt, en met de intentie om langdurig samen te werken. “Het contact verloopt vlot, met korte lijntjes en onze technisch beheerder die dichtbij onze vestiging in Zwolle zit. We vinden elkaar in een visie voor de toekomst. Samen gaan we zorgen dat we over een paar jaar verder zijn.” 

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Stefan.

Stefan Wanders Projectleider Maintenance

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details