Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Met een vierjarig contract voor onderhoud en beheer houdt Het Scheepvaartmuseum zijn complete elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in museum en depot in conditie. Kuijpers is hiervoor sinds 1 januari 2018 bij het museum in touw. De nadruk ligt op het creëren en behouden van een binnenklimaat dat goed is voor zowel de levensduur van historische museumstukken als het gevoel van comfort van bezoekers.

Langdurige samenwerking

Duurzaamheid Service & exploitatie Utiliteit

Het Scheepvaartmuseum toont voor de schermen één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Achter de schermen – of liever: boven plafonds, achter wanden en in technische ruimten – houdt Kuijpers met een slim samenspel van technieken het klimaat in orde. Van de warmte-koudeopslag, warmtepompen en cv-ketels tot koelmachines, regeltechniek en luchtbehandeling. Kuijpers draagt ook zorg voor alle elektrotechnische installaties en verlichting.

Adviseren over verduurzaming

Kuijpers komt hiervoor met de regelmaat van de klok ter plekke. Daarnaast zorgt het 24 uur per dag op afstand voor ‘instellen, bewaken en bijstellen’. Dat gebeurt via een gebouwbeheersysteem. Het is overigens niet alleen ‘uitvoeren’ wat de klok slaat. Kuijpers stelt eveneens de meerjarenonderhoudsbegrotingen voor de installaties op én adviseert bij het maken van keuzes voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Daar horen ook adviezen bij over verduurzaming en besparing. Daarmee kan het museum enerzijds aan wettelijke verplichtingen voldoen, anderzijds kan het er de eigen duurzaamheidsambities mee realiseren.

“Wij hebben de ambitie om in 2030 een klimaatneutraal museum te zijn”, aldus hoofd bedrijfsvoering Christian Taal van het museum. De adviestak van Kuijpers onderzoekt de haalbaarheid en de benodigde stappen om deze ambitie te realiseren. De uitkomsten worden verwerkt in scenario’s die vertaald worden in een DMOP (Duurzaam Meerjaren OnderhoudsPlan). Met dit plan worden installaties op de momenten van revisie of vervanging aangepakt om efficiëntere en CO2-arme prestaties te leveren.

“We begeleiden die duurzame koers door installaties actief te monitoren”, vertelt Kuijpers-contractmanager Ewout van Heiningen. “Daardoor kunnen we direct adviseren over duurzame verbeteringen en deze aanbrengen waar dat nodig is. Grotere optimalisaties voeren we planmatig uit.”

Minder aardgas, minder kosten

Zo leverde het Kuijpers team onlangs de optimalisatie van de warmte-koudeopslaginstallatie op. Dit is het kloppende hart van de klimaatinstallatie die warmte, vocht en de CO2-uitstoot van jaarlijks tienduizenden bezoekers moet verwerken. Ewout: “De warmte-koudeopslag regelt in combinatie met warmtepompen de temperatuur in het museum. We hebben de installatie zo verbeterd dat het ontstane warmteoverschot de komende jaren wordt gecorrigeerd en het aandeel nuttige vrije koeling wordt vergroot.

Daarnaast bespaart het museum nu 75%(!) op aardgaskosten.” Binnenkort zijn de wko-leidingen aan de beurt. Deze liggen in het water van het IJ rondom het museum en bestaan nog uit leidingen met flensverbindingen. Om lekkages te voorkomen (met drukschommelingen in de wko-installatie tot gevolg) gaat Kuijpers deze vervangen door leidingen die bestaan uit één geheel.

“De kennis van Kuijpers in het museale veld geeft ons veel vertrouwen om als partners op te trekken om de ambities te realiseren.”

Christian Taal, hoofd bedrijfsvoering Het Scheepvaartmuseum

Temperatuurfluctuaties

Het contract met het Scheepvaartmuseum loopt in ieder geval door tot eind 2021. In de komende periode zal Kuijpers zich onder meer buigen over de klimaatomstandigheden in de verschillende ruimtes van het museum. Daaraan is altijd behoefte vanwege wisselende tentoonstellingen die steeds opnieuw vragen om een kritische blik op de klimaatomstandigheden. Wat ook aandacht vraagt: de verschuiving van ‘vitrine-expositie’ naar het exposeren van objecten in de open ruimte. Hier zijn de temperatuurfluctuaties groter en dat vraagt om weldoordachte plannen en oplossingen voor zowel museumstukken als bezoekers.

Kuijpers is sinds januari 2018 aan boord bij Het Scheepvaartmuseum voor beheer en onderhoud aan de technische installaties. Complex werk in een historische omgeving. In deze video gaat Martin van der Graaf van Kuijpers in gesprek met Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum over de samenwerking, techniek, duurzaamheid en innovatie.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Timo.

Timo Koperdraat Klantteammanager

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details