Onlangs ging bij Het Scheepvaartmuseum definitief de gaskraan dicht. Dat kon door een warmtepomp die aangesloten is op de warmte-koudeopslaginstallatie. Eerder al werd deze wko-installatie door Kuijpers opnieuw ingeregeld. Dat zorgde voor een daling van 80% op het gasverbruik. Terwijl het elektraverbruik gelijk bleef. Uiterlijk in 2030 wil het museum ecopositief zijn.
Even een flink aantal jaren terug in de tijd. In 2010 is het museum gerenoveerd. Timo Koperdraat (klantteammanager bij Kuijpers): “Toen zijn er ‘veilige’ instellingen gekozen voor de installaties. Niet gek, zo ging het toen overal. Nu hebben we in de praktijk onderzocht hoe we een optimaal binnenklimaat konden creëren. We gaan uit van een lagere basistemperatuur waarbij de installaties minder hoeven te werken. Dit heet dynamisch klimatiseren: we gaan mee met de buitentemperatuur en besparen ontzettend veel energie.”
Gerald Hubers (hoofd gebouwbeheer bij Het Scheepvaartmuseum): “Juist wij kunnen mensen inspireren door ook het perspectief van duurzaamheid mee te nemen in onze activiteiten. Zo proberen we niet alleen onze schadelijke impact te reduceren, maar ook onze positieve impact te vergroten. We hebben niet alleen beleid, maar voeren concreet maatregelen uit om te zorgen dat we als museum koploper zijn op het gebied van duurzaamheid.
Zo hebben we een tentoonstelling die duurzaamheid onder de aandacht brengt en die zelf circulair is gebouwd. Onze energie kopen we 100% duurzaam in, opgewekt door wind en zon. Kuijpers helpt ons al jaren als expert op het gebied van duurzaamheid en met slimme inzet van techniek. Gezamenlijk hebben we een routekaart opgesteld en plannen nu al de volgende aanpassingen om nog duurzamer te werken.”
Kuijpers heeft vaste mensen op locatie en zorgt daarnaast 24 uur per dag op afstand voor ‘instellen, bewaken en bijstellen’. Dat gebeurt via een gebouwbeheersysteem. Ook adviseren de mensen van Kuijpers bij het maken van keuzes voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Daar horen ook adviezen bij over verduurzaming en besparing. Het museum voldoet hiermee enerzijds aan wettelijke verplichtingen, anderzijds kan het er de eigen duurzaamheidsambities mee realiseren.
Gerald geeft een voorbeeld: “Op het binnenplein van het museum organiseren we regelmatig evenementen. Jarenlang was het een onverwarmde ruimte. Tijdens evenementen zetten we dan een partij heaters neer. Dat kan natuurlijk duurzamer. Daarom hebben we onlangs – samen met Kuijpers – de klimatisering van het plein aangepakt. We gebruiken nu circulatielucht, waar minder energie voor nodig is. Het plein heeft een zwevende akoestische vloer. Hier hebben we gebruik van gemaakt: de ruimte eronder is nu één grote inblaasruimte. Het kanalenstelsel is aangelegd in de gewelven van het museumgebouw uit 1656. Het museum kon dus gewoon open blijven. Een partner als Kuijpers denkt daarover mee.”