Referentie overzicht
Life sciences

Hightech productiefaciliteit voor Fujifilm

Bij Fujifilm in Tilburg verandert een fabrieksgebouw voor het inpakken van fotorolletjes in een hightech productiefaciliteit voor het maken van cell culture media. Fujifilm nam Kuijpers in de arm voor het ontwerpen en realiseren van de cleanroom in het gebouw. De productiefaciliteit is in februari 2021 opgeleverd.

Van fotorolletjes naar biofarmacie

Controlled Environments Safety & security Smart building

Cell culture media zijn poeders en vloeistoffen die farmaceuten gebruiken bij het maken van nieuwe medicijnen. De productie ervan stelt zeer hoge eisen aan de omgeving. Fujifilm selecteerde Kuijpers om hiervoor een Hightech productiefaciliteit (cleanroom van 1.725 verkante meter) te realiseren conform het box-in-box-principe. Hierbij staat de cleanroom volledig op zichzelf binnen de constructieschil die Fujifilm zelf onder handen neemt.

Multidisciplinair team

Eind 2019 werd Kuijpers hoofdaannemer van de opdracht. Het bracht een multidisciplinair Kuijpers-team mee met controlled environments-specialistengebouwautomatiseerdersexperts in beveiligingssystemenE- en W-vakmensen en luchtbehandelingsexperts. Ook partner Brecon Group (specialist in cleanroom bouwsystemen) was er onder aanvoering van Kuijpers bij. In bouwteamverband is de opdracht vervolgens integraal opgepakt. Hierbij heeft Kuijpers het basisontwerp dat er al lag, doorvertaald naar een functioneel ontwerp dat voldoet aan de extreem hoge eisen die aan cleanrooms worden gesteld.

“Met een strakke planning en een ontwerp dat nog niet helemaal klaar was, hebben we vanaf dag 1 rijkelijk gebruik gemaakt van de kennis, ervaring en flexibiliteit van Kuijpers”, blikt John Manteleers, manager Engineering & IT van Fujifilm Tilburg, terug. Die bleek al snel veel waard, vooral organisatorisch. Eric Vogels, Kuijpers-projectdirecteur: “Door de korte doorlooptijd besloten we al tijdens de ontwerpfase spullen te gaan bestellen. Dat is niet zonder risico’s natuurlijk, maar dankzij onze ervaring durfden we dat aan.” Ook de huidige lange levertijden en zelfs compleet stilgevallen leveranties door de coronacrisis waren aanleiding om al vroeg met de bestellijsten aan de slag te gaan. 

”Met Kuijpers haalden we een partij in huis die je niets hoeft te vertellen over complexe opdrachten, die weet hoe je een basisontwerp vertaalt naar een functioneel ontwerp.”

Medewerker Fujifilm

Veilig en gezond

Ook op de bouw was een goede organisatie een must. Niet alleen om de voortgang van het project te bewaken, maar ook om de gezondheid en veiligheid van medewerkers op de bouw in het oog te houden. De honderd mensen die er dagelijks rondliepen, moesten immers ook de anderhalve meter in acht nemen. Samen met Fujifilm zat Kuijpers er bovenop om het project onder deze omstandigheden in goede banen te leiden. Grote vertragingen waren er daardoor niet en na een jaar van ontwerpen en bouwen kwam eind 2020 de oplevering in zicht.

En dat is naar de zin van Sander Vermeulen, Director Business Development bij Fujifilm. “Het grote publiek kent ons van de fotorolletjes. Maar we zijn al jaren actief in de healthcare- en biofarmaciesector. We hebben inmiddels cell culture media productielocaties in onder meer Japan en de Verenigde Staten. We merken dat de druk op de productiecapaciteit van medicijnbestanddelen wereldwijd enorm is, mede door de recente ontwikkeling van de coronavaccins. Vanuit Tilburg gaan we met onze productie de Europese markt bedienen. Ons doel: tot de top cell culture media-fabrieken in Europa behoren. Daar hoort vanzelfsprekend een tóp productiefaciliteit bij en die hebben we nu gerealiseerd, samen met Kuijpers.” 

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Erik.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details