Referentie overzicht
Utiliteit

Hoofdkantoor a.s.r. Utrecht

Kuijpers voerde met Ballast Nedam de 36 maanden durende renovatie uit aan het kantoor van verzekeraar a.s.r. in Utrecht. Het gerenoveerde kantoorgebouw werd eind 2015 opgeleverd en kreeg in juni 2016 het predicaat “Meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland”, na de opening door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Dit project won de Nederlandse Bouwprijs 2017 en Bouwpluim 2015. Daarnaast is het gebouw het meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland

Duurzaamheid Safety & security Utiliteit

De renovatie van het immense Hoofdkantoor a.s.r. Utrecht, die we samen met Ballast Nedam uitvoerden, was een complex en integraal project, met name omdat het pand werd gerenoveerd terwijl grote delen ervan in gebruik bleven. Het kantoor van a.s.r. is met 85.000 m² één van de grootste kantoorgebouwen in Nederland. Het hernieuwde kantoor telt 2.800 werkplekken voor 4.000 fte’s.

“Meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland”

Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem

Renoveren met de winkel open 

Tijdens de renovatie bleven grote delen van het gebouw in gebruik voor medewerkers van a.s.r. Dat vereiste een uitstekende coördinatie van werkzaamheden tussen zowel a.s.r en de bouwcombinatie als de bouwcombinatie met de onderaannemers. De bouwcombinatie zette ketenintegratie en fasering in om het realisatieproces te optimaliseren.

Het werk op de bouwplaats stemden we af op de werkzaamheden van a.s.r. zelf. Door met elkaar in gesprek te blijven wist a.s.r. waar en wanneer we welke werkzaamheden uitvoerden en wisten wij wanneer we op bepaalde plekken even niet konden werken. Dagelijks waren op het hoofdkantoor van a.s.r. 2.800 medewerkers en 350 bouwvakkers veilig aan het werk.

Duurzame ambities gerealiseerd

Het hoofdkantoor van a.s.r. stamt uit de jaren ’70 en was aan vernieuwing toe. Renovatie bleek qua kosten en duurzaamheid de beste optie. In het Programma van Eisen stelde a.s.r. een concrete duurzaamheidsambitie: energielabel A en streven naar BREEAM ‘Excellent’. Om die reden is gekozen voor duurzaam materiaalgebruik, een lage milieubelasting en staat daarnaast een hoge gebruikskwaliteit centraal.Het ontwerp is BREEAM Excellent gecertificeerd. De hoogst haalbare certificering voor bestaande gebouwen en er wordt gewerkt aan het oplevercertificaat. A.s.r. had de ambitie om het verouderde kantoorgebouw uit 1974 zo te renoveren dat aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid voldaan zou worden.

Dat is gelukt, aldus Fiona van ’t Hullenaar (directeur Business Support a.s.r.): “Het meest trots ben ik op de energiebesparing die we bereikt hebben. We gebruiken nu 56% minder energie dan in het oude pand. We zijn van energielabel G naar energielabel A++ gegaan.”

Kuijpers verving alle technische installaties door moderne, energiezuinige apparatuur zoals een warmte-koudeopslaginstallatie, een duurzame energievoorziening met zwakstroom- en elektrotechnische installaties en klimaatplafonds met sprinklerinstallaties.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Corné.

Corné Blakenburg Projectdirecteur

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details