Jheronimus Academy of Data Science, Den Bosch

Van Rijksmonumentaal klooster tot hypermoderne campus

In het stadshart van 's-Hertogenbosch renoveert en verduurzaamt Kuijpers in drie fasen het  Mariënburgklooster, een rijksmonument uit 1897. In het hoofdgebouw is de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) gevestigd. Naast de universiteit is er ruim 3500 m2 aan kantoorruimte beschikbaar voor Data Science gerelateerde bedrijven. Ook beschikt de Mariënburg Campus over 77 gemeubileerde appartementen. JADS werkt samen met de gemeente 's-Hertogenbosch, Tilburg University, de Technische Universiteit Eindhoven en de provincie Noord-Brabant aan data science met het internationale bedrijfsleven in de regio Brabant en daarbuiten. 

Begin 2016 is gestart met de renovatie de Manresa-vleugel. Wat begon als een eenvoudige upgrading van een oude kloostervleugel, eindigde als een hoogwaardig getransformeerde onderwijslocatie die, na de tijdelijke huisvesting van JADS, nu in gebruik is als broedplaats voor start-ups en spin-offbedrijven van JADS.

In de vervolgfase zijn het hoofdgebouw met kapel en het haakgebouw onder handen genomen. In deze gebouwen verzorgde Kuijpers de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties, als ook de warmte-koudeopslag, dataruimten en beveiligingsinstallaties. De opdrachten zijn volledig in BIM uitgewerkt. Kuijpers is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud aan de installaties. Bijzonder aan het traject was dat bouwfase 2 op regiebasis door Kuijpers is uitgevoerd. De opdrachtgever was zelf verantwoordelijk voor alle materiaalinkoop.

Energiezuinig gebouw

De eigenaar wil een toekomstbestendig gebouw neerzetten en kijkt voor energiemaatregelen naar de lange termijn. Bij de transformatie van klooster naar graduate school en appartementen zijn meteen diverse energiemaatregelen genomen. De muren, ramen en daken zijn aan de binnenzijde flink geïsoleerd. Het gebouw wordt volledig verwarmd en gekoeld met behulp van warmte-koude opslag, bestaande uit twee monobronnen. Daarmee wordt zo’n 155.000 m3 aardgas per jaar bespaard. Elektriciteitsbesparing wordt gerealiseerd door het plaatsen van LED-verlichting i.c.m. Dali schakeling. Door het toepassen van een slim systeem met aanwezigheidsdetectie, wordt nog een extra besparing van zo’n 60 % behaald. 

Inmiddels maakt Kuijpers onderdeel uit van het bouwteam voor de renovatie van de naastgelegen gebouwen ‘Walpoort’ en ‘Van Lanschot’, die samen met het hoofdgebouw de Mariënburg Campus vormen. 

Copyright foto's: Joep Jacobs i.o.v. BiermanHenket architecten

In deze aflevering gaat Skip op bezoek bij voormalig klooster De Mariënburg. In dit gebouw is de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) gevestigd. Duurzaamheid was een belangrijk thema bij de renovatie van het gebouw. Skip gaat met projectdirecteur Hans Heijmans in gesprek. Wat maakt het gebouw zo duurzaam?

Vestigingsleider Den Bosch
Wilco van den Heuvel
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referentiesMeer weten?