Referentie overzicht
Food

Voorfabriek Klaver Kaas, Middenmeer

Klaver Kaas verwerkt sinds 1977 melk voor de productie van zuivere blanke kazen en romige kazen met een bijzonder smaakje. Toen de kaasmakerij in het Noord-Hollandse Winkel uit zijn jas groeide, werd het tijd voor een compleet nieuwe fabriek, gelegen aan de A7 op Agriport in Middenmeer. “Een mega-uitdaging”, noemt mede-eigenaar Marcel Klaver het. Het eerste procesdeel van het kaasmaken – de zogenaamde voorfabriek – vertrouwde Klaver Kaas toe aan Kuijpers.

Ook met ambities is rekening gehouden: in 3D-tekenwerk is al ruimte gemaakt voor uitbreidingen.

Industrie

In 2001 verwerkte Klaver Kaas op jaarbasis 1,5 miljoen liter melk tot kaas. Een groot verschil met de 23 miljoen liter die het familiebedrijf vorig jaar verwerkte en de 25 miljoen die op de planning staat. “Vanuit passie voor het boerenambacht begonnen we in Winkel met één kaaslijn”, vertelt mede-eigenaar Marcel Klaver. “Daarna volgden lijn twee en drie, maar nog steeds was het werk zeer arbeidsintensief. Dat onze productie jaarlijks zo’n zeven procent groeit en we in Winkel ook niet verder konden uitbreiden, maakte het tijd voor een compleet nieuwe kaasmakerij. Dit keer gefundeerd op eigentijdse technieken en automatisering.”

Professionaliseringsslag

“Voor ons is dit natuurlijk een mega-uitdaging”, stelt Marcel Klaver. “Zo’n grote professionaliseringsslag vraagt om deskundige samenwerkingspartners. Die vonden we onder meer in Kuijpers. Hun professionaliteit en ervaring was vanaf de eerste kennismaking merkbaar.”

De werkzaamheden van Kuijpers strekten zich uit over de volledige voorfabriek. Dit betreft:

  • de melkontvangst en -opslag,
  • de kaasmelkpasteur,
  • de afhandeling van melk, wrongel en wei in de kaasmakerij,
  • de weiopslag en -afgifte,
  • een complete CIP-keuken voor de reiniging van alle componenten.

Concreet ging het daarbij om de detailengineering en om realisatie van al het leidingwerk en de installaties, inclusief het aansluiten van nieuwe tanks en manifolds op utility- en product¬leidingen en de softwarevoorbereiding. Ook met ambities werd rekening gehouden: Kuijpers verzorgde het 3D-tekenwerk, waarin al ruimte is gemaakt voor mogelijke uitbreidingen op een later moment.

Door een deel van het werk in de zomer van 2021 prefab te realiseren, kon in september voortvarend van start worden gegaan op de locatie zelf. In week 1 van 2022 werd de eerste melk in Middenmeer gelost en ’s avonds werden daarmee de eerste testkazen al gemaakt. Voor Kuijpers-projectmanager Bjorn Fransen een mooi moment. “Doordat er in het voortraject goed over zaken was nagedacht, verliep die opstart ook soepel.”

Marcel Klaver, mede-eigenaar Klaver Kaas

“Wie hier een jaar geleden liep, zag braakliggend terrein. Nu staat daar ons pand. Werkend en wel én klaar voor de toekomst.”

Grote betrokkenheid

Goede communicatie speelde in het hele traject een grote rol, geeft Bjorn aan. Hij roemt daarbij Klaver Kaas om de grote betrokkenheid bij het hele project. “Korte lijnen zijn belangrijk. Het hielp enorm dat Marcel minstens twee keer per week on site kwam. We bouwen met elkaar natuurlijk ook niet zomaar een fabriek; we bouwen aan de wens van familiebedrijf Klaver Kaas. Zo’n traject is altijd extra bijzonder.”

Dat beaamt Marcel Klaver. “Wie hier een jaar geleden liep, zag braakliggend terrein. Nu staat daar ons pand. Werkend en wel én klaar voor de toekomst. Ik ben enorm trots op het geheel: op wat we hier met alle partijen samen hebben gerealiseerd. Ik moest even wat tranen van blijdschap wegpinken toen ik er voor het eerst doorheen liep en ik verwacht dat dat nog wel een keer zal gebeuren.”

“Zo’n grote professionaliseringsslag vraagt om deskundige samenwerkingspartners. Die vonden we in Kuijpers. Hun professionaliteit en ervaring was vanaf de eerste kennismaking merkbaar.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Bjorn.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details