Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Klooster Mariadal, Roosendaal

De medewerkers van de gemeente Roosendaal verhuisden eind 2019 tijdelijk naar het klooster Mariadal. Kuijpers maakte dit monumentale pand in de maanden ervóór geschikt voor eigentijds werken. Waar de zusters Franciscanen hier vroeger met een kaal peertje de gangen verlichtten, werken de medewerkers er nu overal met ledverlichting die volledig voldoet aan de eisen van de 21ste eeuw.

Rijksmonument (bouwjaar: 1934)

Service & exploitatie Utiliteit

Klooster Mariadal Roosendaal herbergt nog talrijke details uit het verleden. Van originele plafonds en stucwerk op een rieten ondergrond tot de bel en het bijbehorende uurwerk in de kapel. Het gaf de monteurs van Kuijpers een unieke kans een blik te werpen op techniek van vroeger. Toch was de opdracht vooral: breng de voorzieningen naar het niveau van nu. “Boren in wanden en vloeren was echter uit den boze”, vertelt projectleider Tom Huybregts van Kuijpers. “Dit klooster heeft een monumentale status. Daarom hebben we langs alle wanden in de gangen houten hulpconstructies laten aanbrengen waarin we vervolgens de benodigde draadgoten hebben verwerkt.”

Wel zo energiezuinig

Alle ruimtes, waarin de nonnen vroeger met weinig voorzieningen leefden en werkten, moesten transformeren in moderne, veilige kantoren. Mét een data-installatie en wifi-voorzieningen, mét voldoende stopcontacten, een brandmeldinstallatie, noodverlichting en natuurlijk de reguliere verlichting zodat het in elke ruimte goed werken is. Kuijpers koos ervoor alle bestaande verlichting in één keer te vervangen door ledlampen. “Daarmee voorkomen we dat we sommige oude lampen in een later stadium alsnog moeten vervangen”, zegt Tom. 

De keuze viel automatisch op led vanwege de bestaande nutsaansluiting van het klooster. Kuijpers mat hiervoor de benodigde én beschikbare capaciteit door. Daaruit bleek dat de aansluiting de 21ste-eeuwse apparatuur en netwerken prima aankan, maar dat gewone verlichting teveel van het goede zou zijn. Door energiezuinige ledverlichting toe te passen, ontstaan er geen problemen met de beschikbare capaciteit en is uitbreiding van de bestaande aansluiting niet nodig.

“Dit klooster heeft een monumentale status. Daarom hebben we langs alle wanden in de gangen houten hulpconstructies laten aanbrengen waarin we vervolgens de benodigde draadgoten hebben verwerkt.”

CV-installatie in de tuin

Kuijpers bracht alle nieuwe elektrotechnische voorzieningen conform NEN 3140 aan in het klooster. Ook de realisatie van de werktuigbouwkundige faciliteiten, zoals nieuwe waterleidingen en een moderne cv-installatie, hoorden daarbij.

Bijzonder: deze laatste voorziening staat in een separate behuizing in de tuin van het klooster. In het gebouw zelf waren daar, vanwege de strikte regels van de monumentale status, geen mogelijkheden voor.

Klooster Mariadal, Roosendaal

Ook onderhoud

‘Het klooster als kantoor’ is een tijdelijke situatie. De medewerkers werken er voor een periode van twee jaar omdat het stadskantoor van Roosendaal wordt verbouwd tot een nieuw duurzaam HUIS van Roosendaal. In deze periode draagt Kuijpers tevens zorg voor het onderhoud van alle installaties in Mariadal. Zodra het HUIS van Roosendaal klaar is, verhuizen de medewerkers weer terug. Daarna ontmantelt Kuijpers alle installaties. Het Roosendaalse BVR Groep is daarna aan zet om het pand te herontwikkelen tot een appartementengebouw voor wonen en zorg.

Verlichting naar Gambia

Met die ontmanteling in het vooruitzicht sloot Kuijpers zich graag aan bij het initiatief van verlichtingsleverancier ETK Licht om de armaturen te hergebruiken. Deze gaan na gebruik naar een school in Gambia. Of álle armaturen een reis naar Afrika maken, is nog niet zeker. Wat Kuijpers betreft, kan een deel ook naar lokale doelen in en om Roosendaal gaan.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Tom.