Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Kuijpers en AFAS Software: de kracht van samenwerking

Het AFAS Clubhuis. Zo heet het nieuwe, futuristisch ogende hoofdkantoor van AFAS Software in Leusden. Eind 2020 werd het gebouw opgeleverd, inclusief een geïntegreerd, gecertificeerd en innovatief brandbeveiligingssysteem met een brandmeld-, een ontruimings- en een sprinklerinstallatie, verzorgd door Kuijpers.

Multifunctionaliteit van het gebouw

Safety & security

Kantoren, sportruimtes, een opleidingscentrum, restaurant, tweelaagse parkeergarage en zelfs een theater. Allemaal met elkaar verbonden via een indrukwekkend atrium met binnentuin. “Dat geeft in een notendop weer hoe veelzijdig het AFAS Clubhuis is”, beschrijft Wim Mars, manager Facilitaire Dienst bij AFAS Software. “Natuurlijk zijn en blijven we een ERP-software-ontwikkelaar. Een succesvolle ook nog, want we groeien al jaren. Ga maar na: 2,7 miljoen Nederlanders ontvangen elke maand hun loonstrookje via AFAS-software. Maar we beseffen ook dat we die groei alleen vasthouden door betere producten te maken, door te blijven innoveren. Dat kan niet zonder onze medewerkers, onze klanten. Dit nieuwe Clubhuis, deze campus, helpt om hen te inspireren, te boeien en te binden. Daarom is dit gebouw zo ontworpen dat we ze beleving, inspiratie, comfort en plezier kunnen bieden.”

Optimalisatie Programma van Eisen

Begin 2019 startte de bouw op de Leusdense terreinen van de voormalige Bank Giro Centrale die AFAS had aangekocht. Kuijpers was onder hoofdinstallateur Homij verantwoordelijk voor het ontwerp en de installatie van alle brandbeveiligingssystemen, inclusief parkeergarage. Wim: “Een gebouw brandveilig maken, betekent een berg aan regelgeving waaraan techniek en systemen moeten voldoen. 

Niet alleen omdat we dat zelf belangrijk vinden, maar ook omdat het bevoegd gezag het vereist. Daarom was de kennis en expertise van Kuijpers op dit vlak waardevol. Zo hebben we in het prille begin samen het Programma van Eisen geoptimaliseerd om tot een te certificeren beveiligingspakket te komen.” 

Integrale oplossing

Dat pakket bestond uiteindelijk uit drie brandmeldcentrales, grote geografische panelen voor de locatiebepaling van meldingen, een omroepsysteem, honderd brandmelders, 550 rookmelders (puntmelders) en een sprinklerinstallatie met duizenden meters aan leidingen en evenzoveel sprinklerkopjes. “De technische detailontwerpen van alle systemen zijn allemaal van onze hand”, bevestigt Arjen Ronner van Kuijpers. 

Hij was bij de AFAS-opdracht de projectleider die over de ontruimings- en brandmeldinstallatie ging, zijn Kuijpers-collega Paul Hommelberg was verantwoordelijk voor de sprinklerinstallatie. “Naast het ontwerp zorgden we ook voor het installeren, testen en in bedrijfstellen van de systemen. Ook hebben we ze allemaal met elkaar gekoppeld zodat AFAS nu één integrale brandbeveiligingsvoorziening heeft waarin alle componenten – detectie, melding, ontruiming en blusvoorziening – naadloos zijn samengevoegd.” 

Innovatief aspiratiesysteem

De keuze voor de types installaties kwam in samenwerking met AFAS tot stand. Hierbij deed Kuijpers, op verzoek van AFAS, ook innovatieve voorstellen. Eén van die innovaties was de installatie van een aspiratiesysteem in het theater en het restaurant. Arjen: “Dit is een hooggevoelig detectiesysteem dat continu monstertjes van de lucht neemt om na te gaan of er rookdeeltjes in zitten. Is dat het geval, dan treedt direct het complete brandbeveiligingssysteem in werking. Mensen kunnen veilig het pand verlaten en de overige systemen doen hun werk.” 

Wim Mars, Manager Facilitaire Dienst bij AFAS

“De nauwe samenwerking met Kuijpers heeft geleid tot een brandveilig gebouw waarbij de systemen op geen enkele wijze afbreuk doen aan de uitstraling.”

Uitdagingen genoeg

Het nieuwe AFAS Clubhuis bracht volgens Paul de nodige uitdagingen met zich mee. Die zaten hem enerzijds in het gebouwontwerp en anderzijds in de multifunctionaliteit van het complex. “Met veel verschillende gebouwdelen die voor een groot deel allemaal andere functies hebben, moet je rekening houden met veel verschillende gevarenklassen”, legt hij uit. “Dat betekent dus dat we per gebouwdeel en per functie hebben gekeken naar wat er specifiek nodig was om aan de veiligheidseisen te voldoen. Ook de gebouwconstructie zelf, met zijn talrijke rondingen en lage plafonds, leidde tot puur maatwerk. Met name onze monteurs hebben hier een stevig staaltje werk verzet om alle leidingen netjes in de plafonds te verwerken.” 

Beheer- en onderhoudscontract

Volgens Wim heeft de nauwe samenwerking met Kuijpers geleid tot een brandveilig gebouw waarbij de systemen op geen enkele wijze afbreuk doen aan de uitstraling. Die tevredenheid vertaalde zich na oplevering in een beheer- en onderhoudscontract voor Kuijpers. Wim: “We doen zelf de maandelijkse en viermaandelijkse tests van alle systemen, Kuijpers is er voor het jaarlijkse beheer en onderhoud, inclusief eventuele aanpassingen aan installaties. Verder organiseren we samen met Kuijpers elk jaar een opleidingsdag voor de beheermedewerkers van AFAS. Kuijpers-technici delen dan de nieuwste ontwikkelingen met ons en frissen onze kennis op over specifieke onderdelen of upgrades van systemen.”

Van kantoren naar vluchtelingenhuisvesting

Naast de vakinhoudelijke kennis die AFAS daarmee binnen handbereik heeft, koestert Wim de samenwerking met Kuijpers ook om een andere reden. “We streven altijd naar het opbouwen van langdurige relaties. Die begint met een klik die je met elkaar moet hebben. Bij Kuijpers was – en is – die er. Misschien ook wel omdat het een familiebedrijf is, net zoals AFAS. Dat schept toch een band.” Dat de samenwerking op rolletjes loopt, werd ook duidelijk toen AFAS onlangs twee leegstaande kantoorpanden beschikbaar stelde voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. 

Wim: “Door een beroep te doen op onze partners wisten we de kantoren in twee weken tijd om te bouwen tot comfortabele en brandveilige woonverblijven voor 250 volwassenen en kinderen. Kuijpers heeft de sprinklerinstallatie aangebracht. Ook in dit bijzondere project zagen we dus echt de kracht van onze samenwerking terug.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Arjen.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details