Referentie overzicht
Food

Kuijpers realiseert sprinkler- en brandmeldinstallatie bij Saturn Petcare

Een fabriek brandveilig maken, kan een uitdaging zijn. Zeker als de productie er gewoon moet doordraaien. Dit was het geval bij de fabriek van Saturn Petcare in Hattem waar Kuijpers zorgdroeg voor de aanleg van een sprinklerinstallatie en een brandmeldinstallatie. Het leidde onder meer tot de inzet van 3D-scantechnologie en een complete werkvloer op hoogte. Allemaal in nauwe samenwerking met de klant die vanaf dag één actief betrokken was bij het project.

3D-scan van alle installaties in het gebouw: betrouwbaar en efficiënt.

Safety & security

Saturn Petcare is onderdeel van het Duitse heristo AG en produceert in Hattem honden- en kattenvoer in aluminium kuipjes en blikken. “Dat doen we met 250 medewerkers”, vertelt technisch projectleider Geert de Graaf van Saturn Petcare. “Onze afzetmarkt is vooral Duitsland waar we leveren aan supermarktketens. De huismerken die zij in de schappen hebben liggen, maken wij.”

Voorkomen, beheersen en blussen

Enkele jaren geleden besloot het bedrijf de brandbeveiliging van de productielocatie op te schroeven. Geert: “We willen de brandveiligheid uiteraard goed voor elkaar hebben omwille van onze medewerkers en de bedrijfscontinuïteit. De mate van beveiliging hangt onder meer af van de risico’s en de eisen van de gemeente en de verzekeringsmaatschappij. We hebben hier bijvoorbeeld een flinke opslag met veel houten pallets. Dan moet je goed kijken naar hoe je effectief brand voorkomt, beheerst of blust.”

Tot ín de vriescel

Eén van de opties was om het gebouw in te delen in afzonderlijke zones. ‘Compartimentering’ dus, conform het Bouwbesluit. Maar dat was voor Saturn Petcare geen optie, zeker niet in de productiehal. “Daarom kozen we voor een sprinklerinstallatie in de fabriek én een nieuwe brandmeldinstallatie met automatische rookmelders in de kantoren. Daarmee hebben we nu een systeem op onze locatie dat detecteert, meldt én blust.

Tot in de vriescel aan toe.” Kuijpers verzorgde het complete pakket van beide installaties, van ontwerp en engineering tot realisatie. Geert: “Het was voor ons van doorslaggevend belang dat we met een partij in zee gingen die het project turnkey kon opleveren, dus inclusief testen en certificeren. Wij zijn zelf immers diervoederproducenten, geen brandbeveiligingsexperts.”

Integratie met gebouwgebonden installaties

Kuijpers’ expertise kwam goed van pas bij het integreren van de nieuwe sprinklerinstallatie in de dakopbouw met de bestaande, gebouwgebonden installaties. Het ging niet alleen om de verlichting en armaturen maar ook om technische voorzieningen die de productiemachines in de fabriekshal aansturen. “Stel nou dat er brand uitbreekt en de machines blijven gewoon aan”, illustreert Geert. “Dan zouden de transportbanden ongewild brandend materiaal kunnen verplaatsen waardoor de brand zich verder verspreidt. Dankzij de integratie die Kuijpers tot stand bracht, vallen de transportbanden nu direct stil zodra het sprinklersysteem in werking treedt.”

Betrouwbare data

Voor het in kaart brengen van de gebouwgebonden installaties koos Kuijpers voor het maken van een 3D-scan. Projectmanager Wilfred de Ridder van Kuijpers: “Deze fabriek barst van de techniek. Het was ondoenlijk om alles handmatig in kaart te brengen en daar ter plaatse onze engineering op los te laten. Daarom kozen we in overleg met de opdrachtgever voor het driedimensionaal scannen van alle bestaande installaties en machines aan het dakniveau.” Hierbij maakt een laser een zogenoemde ‘point cloud’ van het gebouw. Speciale software smeedt de vele duizenden laserstipjes tot één geheel waardoor het dak en de aanwezige installaties virtueel te bekijken zijn, inclusief maatvoering. “Onze engineers konden vanaf dat moment aan hun computerscherm de complete integratie ontwerpen en voorbereiden.” De 3D-toepassing was boven verwachting goed: Wilfred ervaarde op geen enkel moment een coördinatieprobleem, omdat zelfs de kleinste details in kaart waren gebracht. “Door de hoge betrouwbaarheid van de data en het efficiencyvoordeel dat we eruit halen, zullen we deze 3D-techniek voortaan vaker in bestaande gebouwen gaan toepassen.”

Waterreservoir van 925 m3

Een goed werkend sprinklersysteem staat of valt met de (snelle) beschikbaarheid van water. Bij Saturn Petcare komt dat water uit een waterreservoir dat Kuijpers op het middenterrein van de productielocatie bouwde. Wilfred: “Tien bij elf meter telt-ie, met een inhoud van 925 kubieke meter. Een flink exemplaar dus. Daar tegenaan plaatsten we een prefab pompkamer, bestaande uit een container met twee dieselgedreven sprinklerpompen. Deze transporteren in geval van brand onder hoge druk water via ondergrondse leidingen naar de sprinklerinstallatie.”

De waarde van een betrokken klant

Gedurende het project was de fabriek van Saturn Petcare gewoon in bedrijf, net zoals de kantoren. “Dit vroeg veel organiserend vermogen. Vooral vanuit klantzijde was de flexibiliteit enorm hoog”, complimenteert Wilfred. “Wij kunnen heel veel zelf, maar dit project toont de waarde aan van actieve betrokkenheid van de klant.” Geert noemt het vanzelfsprekend dat hij ‘er bovenop zat’, “want dat bevordert een soepele uitvoering van het werk”. Alle afstemming verliep via hem. Ook zorgde hij er steeds voor dat ruimtes leeg waren en dat er afgezette zones waren zodat iedereen veilig kon werken.

“Communicatie is hierbij de cruciale factor. Niet alleen tussen de partijen die het project uitvoeren, maar juist ook met de medewerkers van de fabriek en op de kantoren. Daarom werkten we met planningen op dagbasis. Die deelden we met het personeel zodat ze precies wisten wat er ging gebeuren en wanneer. Dan konden ze hun werkzaamheden aanpassen, al of niet op een andere, tijdelijke werkplek. Dit is allemaal vlekkeloos verlopen.”

Tussenvloer tussen fabriek en dak

Een bijzondere en creatieve ingreep om ‘de winkel open te houden’, was de aanleg van een tussenvloer. Wilfred: “Normaal gesproken gebruiken we in hoge ruimtes een speciale hoogwerker. In de productiehal konden we die echter niet overal inzetten vanwege de productielijnen die er staan. In overleg met Saturn Petcare besloten we een tussenvloer te bouwen.” Het ging om een complete werkvloer tussen het dak en de fabriek eronder. Geert weet nog dat het een flinke operatie was. “Maar wel een succesvolle: we hebben de vloer in een weekend gebouwd, waarna de monteurs van Kuijpers er aan de slag konden. Boven de hoofden van onze medewerkers dus. Zo hebben we de productie kunnen laten doordraaien, zonder downtime.”

Inmiddels is het brandbeveiligingssysteem – volledig gecertificeerd – in werking. Bij de oplevering in februari 2023 zijn bovendien de handtekeningen gezet onder een vijfjarig onderhoudscontract. Kuijpers zorgt er daarmee voor dat de installaties blijven doen wat ze moeten doen: mens en productie veilig houden. Zodat de honden- en kattenbaasjes in Duitsland hun dieren hun vertrouwde maaltje kunnen blijven voorzetten, bereid in de keuken van Saturn Petcare.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Wilfred.

Wilfred de Ridder Projectmanager

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details