Logistiek Centrum vanHaren, Waalwijk

Kuijpers maakt vanHaren-pand energieneutraal

Schoenengigant vanHaren heeft haar logistiek centrum in Waalwijk met maar liefst 11.000 vierkante meter uitgebreid. Kuijpers zorgde voor zowel de werktuigbouwkundige- als de elektrotechnische installaties, van camerabeveiliging, domotica en inbraakbeveiliging tot klimaatbeheersing, gebouwautomatisering en verlichting. De omvangrijke klus is een vervolg op de inmiddels jarenlange relatie tussen vanHaren en Kuijpers die begon bij de nieuwbouw van het Waalwijkse logistieke centrum in 2013. 

Destijds voerde Kuijpers er alle E-werkzaamheden uit voor de nieuwbouw. Met het daaropvolgende onderhoudscontract zijn de Kuijpers-technici er over de vloer blijven komen om de installaties in conditie te houden.

Energieneutraal gebouw

In 2018 volgde de opdracht voor het ontwerp en de realisatie van een PV-installatie op het dak. Hierbij voorzag Kuijpers het logistiek centrum van 1.622 PV-panelen, goed voor een jaarlijkse CO2-besparing van circa 228 ton. Dit staat gelijk aan het verbruik van honderd huishoudens. De schone stroom die vanHaren er sindsdien mee opwekt (gemiddeld 400.000 kWh per jaar, voor de duur van twintig jaar), is voor eigen gebruik. Wekt ze méér stroom op dan ze nodig heeft, dan levert ze het overschot aan het energienet. Dankzij de zonne-energie is dit gebouw op elektrotechnisch gebied volledig energieneutraal. Het project kan rekenen op tevredenheid van de klant. Na afloop noemde vanHaren ‘de goede voorbereiding, de projectleiding, de kwaliteit van het geleverde werk en de flexibiliteit in de voortgang’ belangrijke pijlers onder de goede samenwerking met Kuijpers.

4,5 miljoen

vanHaren deed niet lang daarna wederom een beroep op Kuijpers. Vanwege de grote toename van de online verkoop wilde ze extra opslag creëren voor 4,5 miljoen paar schoenen. Het leidde tot een uitbreiding van de bestaande distributiehal met 11.000 vierkante meter. Kuijpers zorgde hier opnieuw voor realisatie van alle technische installaties. PV-panelen heeft deze uitbreiding echter (nog) niet; de stroom die de bestaande PV-installatie opwekt, is genoeg voor beide gebouwen.

Noodverlichting

Met de uitbreiding kreeg de distributiehal ook slimme onderhoudsarme nood- en vluchtwegverlichting. Kuijpers koos voor een installatie met een geïntegreerde centrale noodverlichting. “Die wordt meegeschakeld met de normale verlichting”, legt Kuijpers-projectleider Jos van Keulen uit. “Valt de spanning weg, dan blijven in totaal zeventig armaturen van de noodverlichting branden.” Aansturing van de armaturen gebeurt centraal, via een noodverlichtingskast. Kuijpers regelde de verlichting bovendien zo in, dat er met elke afzonderlijke armatuur kan worden ‘gecommuniceerd’. Ook de vluchtwegsignalering boven de deuren wordt op deze manier aangestuurd.

Gemak in onderhoud

vanHaren heeft de extra opslagcapaciteit inmiddels in gebruik genomen. Voor het efficiënt onderhouden van de verlichting zorgde Kuijpers voor een meldingssysteem dat defecte armaturen direct detecteert. Daarnaast beschikt vanHaren over een centrale accu-unit in de technische ruimte. Daardoor hoeven de verplichte, vijfjaarlijkse vervangingen niet meer met hoogwerkers, per armatuur, tussen de stellingen te worden uitgevoerd. Zo blijven de onderhoudskosten beperkt en kan het bedrijfsproces van vanHaren ongehinderd doorgaan. 
Na afloop noemde vanHaren ‘de goede voorbereiding, de projectleiding, de kwaliteit van het geleverde werk en de flexibiliteit in de voortgang’ belangrijke pijlers onder de goede samenwerking met Kuijpers.

Op de groepsfoto (vlnr): Frank Verhoeven (Kuijpers), Jos van Keulen (Kuijpers) en Arthur Bontekoe (sitemanager bij vanHaren).

Projectleider
Jos van Keulen
[javascript protected email address]

Gerelateerde referenties