Referentie overzicht
Utiliteit

Luchthuishouding bij Agilent Technologies in balans

Kuijpers werkt sinds 2018 voor Agilent Technologies in Middelburg. Met verschillende projecten zorgen de technici voor prettige en veilige werkomstandigheden, van het realiseren van een goede luchtbalans in de laboratoria tot het aanbrengen van ledverlichting in alle productieruimtes.

Evenwichtige luchthuishouding was belangrijk. Er werd gewerkt met een lokaal Zeeuws team.

Duurzaamheid Service & exploitatie Utiliteit

Agilent Technologies is een Amerikaans bedrijf dat tot de wereldtop behoort in de ontwikkeling en productie van laboratoriumapparatuur en toebehoren. Deze worden in de hele wereld gebruikt bij het verrichten van verschillende soorten onderzoek zoals medisch, forensisch en dna-onderzoek. Op de productielocatie in Middelburg ligt het accent op de fabricage van een specifiek onderdeel voor de apparatuur: capillaire kolommen (holle draadjes van glas), zo fijn als een haar.

Evenwichtige luchthuishouding

De productie van de glazen onderdelen is omgeven door chemische processen die deels plaatsvinden in zogenoemde zuurkasten. Dit vraagt om faciliteiten die het voor medewerkers comfortabel, gezond én veilig maken om er te werken. Een evenwichtige luchthuishouding is er daar één van. 

Kuijpers zorgt daar nu voor. Een precisiewerkje, want een goede luchthuishouding is het resultaat van het in balans brengen van luchtafzuiging en luchttoevoer. Zonder balans ontstaat te veel onder- of overdruk wat zich concreet uit in bijvoorbeeld tocht.

Meten is weten

Om onbalans te voorkomen, brengen we allereerst de afzuigingscapaciteit van de zuurkasten in kaart. Daarna wordt per laboratorium berekend hoeveel toevoer er nodig is voor ‘evenwicht’. “Op basis van de meetdata optimaliseren we vervolgens elke ruimte. Waar nodig vervangen we ventilatoren of luchtbehandelingskasten”, vertelt  collega Jan Peursum.

 “Dit resulteert niet alleen in een gezonde en veilige werkomgeving zonder tocht, maar ook in energiebesparing: balans in luchttoe- en afvoer voorkomt immers energieverspilling.” Eind 2021 zijn alle ingrepen voor luchttoevoer en ventilatie afgerond.

“Onze gebouwen zijn op leeftijd. Er is altijd wel wat te doen of te verbeteren.”

Marc Blok, Agilent Technologies

Geruisloze ingrepen voor ledverlichting

Ook elektrotechnisch zorgen de technici van Kuijpers voor vernieuwing. Marc Blok, workplace servicemanager van Agilent Technologies, haalt als voorbeeld de vervanging van verlichting aan. “We moeten als bedrijf aan een aantal verplichtingen rond verduurzaming voldoen. Energiezuinige verlichting is er daar één van. In de afgelopen maanden heeft Kuijpers één van onze gebouwen volledig van ledlampen voorzien. Dat ging nagenoeg geruisloos, want onze productie heeft nauwelijks wat van de werkzaamheden gemerkt.” Ook de flexibiliteit en multidisciplinaire kennis die Kuijpers meebrengt, waardeert hij. “Onze gebouwen zijn op leeftijd. Er is daardoor altijd wel iets te doen of te verbeteren. Als we eens een spoedklusje hebben, ergens in onze panden, wordt dat snel door de mannen opgepakt. Ze zijn immers thuis in E én W.”

Onderdeel van familiebedrijf

Kuijpers is met een vast team in Middelburg aan de slag en de lijnen met de opdrachtgever en betrokken adviseur zijn kort. Die manier van werken is kenmerkend voor Kuijpers, in heel Nederland én in Zeeland waar de activiteiten snel groeien. Volgens Jan heeft die groei niet alleen te maken met het brede palet aan technische disciplines. “We zijn ook onderdeel van een familiebedrijf dat dit jaar honderd jaar bestaat. Dat zegt wel iets over stabiliteit en betrouwbaarheid. Verder speelt mee dat we in Goes een echte Zeeuwse basis hebben. We zijn daarmee altijd dichtbij voor de opdrachtgevers in deze provincie.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Jan.

Jan Peursum Vestigingsleider Goes

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details