De oude, inmiddels onder water gelopen steenkolenmijnen in Limburg zijn al jaren gesloten. Maar ze hebben een tweede leven gekregen: exploitant Mijnwater benut het water in de mijngangen voor het verwarmen en koelen van gebouwen in Heerlen. En binnen enkele jaren waarschijnlijk ook in Kerkrade.
Kuijpers draagt bij aan de regionale energieoplossingen van Mijnwater. Het grondwater in oude mijngangen wordt in Heerlen gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Met hulp van een leidingnet – waarop klanten zijn aangesloten – en energiecentrales wisselen aangesloten gebouwen koude en warmte uit. Bij de productie van koude voor bijvoorbeeld de versafdeling van een supermarkt komt warmte vrij. Daarmee kunnen de appartementen erboven verwarmd worden. Het water uit de mijnen wordt gebruikt om energie te bufferen. Alleen in hele koude of warme periodes hoeven die aangesproken te worden.
Tim Rams, manager van het realisatiebedrijf van Mijnwater, is tevreden over de samenwerking met Kuijpers: “Door de jaren heen heeft Kuijpers diverse installaties voor ons gerealiseerd. Sinds 2024 is daar ook het onderhoud bij gekomen. Die samenwerking verloopt als één team. We komen allemaal uit de regio. We spreken dezelfde taal.
Op het gebied van duurzaamheid, maar ook de letterlijke taal: Limburgs. Dat creëert extra verbinding. Het feit dat we dezelfde duurzaamheidsambitie hebben, versterkt elkaar. De toegevoegde waarde van Kuijpers zit hem vooral ook in de jarenlange ervaring, waardoor ze ons goed kunnen helpen in de doorontwikkeling van ons systeem.”
Een voorbeeld van een project dat Kuijpers in opdracht van Mijnwater heeft gerealiseerd is de clusterinstallatie nabij industrieterrein De Koumen. Kuijpers klantteammanager en projectleider Ivo Felder: “Zo’n clusterinstallatie bestaat uit een samenspel van warmtewisselaars en distributiepompen, en dient als overdrachtspunt van warmte en koude vanuit het hoofdsysteem van Mijnwater naar het nabijgelegen cluster met klanten”. Vanwege de ligging langs een drukke openbare weg was het niet mogelijk om de installatie ter plaatse op te bouwen. Daarom is gekozen om de installatie in zijn geheel te prefabriceren op een stalen frame, een zogenaamde skid, in de Kuijpers-werkplaats in Echt. “Ook het testen hebben we hier gedaan”, aldus Ivo. Gemiddeld waren er dagelijks zo’n twaalf technici van Kuijpers in de weer met de bouw van de installatie. Het opbouwen, installeren en testen bij Kuijpers in huis nam zo’n twee maanden in beslag. Het transport en aansluiten van de skid op locatie was dankzij de gedegen voorbereiding binnen een halve dag gebeurd.
Veiligheid, kwaliteit en efficiency staan voorop. Het Mijnwater-systeem is innovatief. Zowel nationaal als internationaal is er veel interesse in het concept. De uitrol ervan gaat niet over een nacht ijs. Tim: “Hier komt erg veel bij kijken. Samenwerkingspartners die er echt voor gaan zijn essentieel!” Momenteel bereidt Mijnwater de uitrol voor in Kerkrade.
Om daar over een paar jaar energie te kunnen leveren, zetten we nu de eerste stappen. Ook Kuijpers. Ivo vertelt: “bij bestaande klanten vertel ik over de toekomstplannen van Mijnwater. Bij drie van hen zijn inmiddels de installaties voorbereid op een mogelijke aansluiting op het Mijnwatersysteem.”
“Mienge opa woar inne kómpel. Ich kin de jesjiechte van ’t sjwoare leëve va vruijer. Vuur miech is ’t jans vöal weëd dat ós wirk van allewiel inge jreune drieën aafjoave hat noa de koel.”
(NL: “Mijn opa was mijnwerker. Ik ken de verhalen van het zware leven van destijds. Voor mij is het heel veel waard dat ons tegenwoordige werk een groene draai heeft gegeven aan de mijnen.