Wat begon met het idee om enkel de verlichting te verduurzamen, groeide uit tot een compleet nieuw lichtplan voor vmbo-school Ravelijn in Steenbergen. Kuijpers zorgde voor modernere, duurzamere en beter passende verlichting. En dat terwijl de lessen op school gewoon doorgingen. “Zonder goede afstemming was dit niet gelukt”, zegt Jeffrey den Boer, facilitair manager bij OMO Scholengroep Bergen op Zoom e.o., waar het Ravelijn, met zo’n 450 leerlingen, onder valt.
“Als scholengroep hebben we een voorbeeldrol in het verduurzamen van gebouwen”, vertelt Jeffrey. “Uit energiescans bleek dat er bij het Ravelijn nog winst te behalen viel. Bovendien moeten we voldoen aan de milieuregels die voortkomen uit de Omgevingswet. Het was tijd voor energiezuinigere verlichting.” Omdat de scholengroep voor een verbouwing op een andere locatie al fijn met Kuijpers samenwerkte, benaderde Jeffrey hen opnieuw. “Waar andere partijen uitgaan van vervanging van de bestaande verlichting keken ze bij Kuijpers veel meer naar onze wensen en wat er past in iedere ruimte. Ze dachten erg goed mee.”
Een voorbeeld daarvan is het techniekplein. “Daar was weinig licht”, vertelt Ruben van Tetering, projectleider bij Kuijpers. “Leerlingen stonden in hun eigen schaduw of hadden zoveel last van schittering dat aftekenen op een stukje metaal lastig was. Door te kiezen voor lichtlijnen creëerden we een heel ander lichtbeeld, dat veel beter past in deze ruimte.”
Ook de aula vroeg om een maatwerkoplossing. Jeffrey: “Die ruimte heeft een houten rasterplafond met specifieke armaturen die niet meer leverbaar zijn. Gelukkig vond Kuijpers een passend led-alternatief dat naadloos in de bestaande plafonds past.”
In de aula werd ook meteen het lichtplan aangepast. Ruben: “We kozen voor warme verlichting, dat past bij de huiselijke sfeer in deze ruimte. In de rest van het schoolgebouw werd het warme licht juist vervangen door wit licht. Dat zie je in kantoorgebouwen en scholen tegenwoordig vaak.” Jeffrey verwachtte dat medewerkers daar even aan moesten wennen. “Maar dat was helemaal niet zo. Zij reageerden meteen positief: het is helderder en frisser, zeiden ze.”
In totaal verving Kuijpers zo’n zevenhonderd armaturen door ledverlichting. Dat leverde het Ravelijn een energiebesparing op van 39 procent. “Door zoveel mogelijk hetzelfde type verlichting te kiezen, maken we het onderhoud en beheer voor het Ravelijn makkelijker”, zegt Ruben.
“Bovendien adviseerden we om de komende jaren aanvullend budget op te nemen voor het vervangen van de noodverlichting in het pand. Dit heeft namelijk het einde van de technische levensduur bereikt. Zo denken we ook mee over de toekomst van het gebouw.”
Tijdens het project waren de schooldeuren gewoon geopend. “Er liepen leerlingen en docenten rond en de lessen gingen gewoon door”, vertelt Ruben. “Dat klinkt misschien uitdagend, maar dat was het in dit geval niet.” De reden? De goede samenwerking tussen medewerkers van Kuijpers en de conciërges en roostermakers van het Ravelijn. “Onze monteurs zaten dagelijks met de roostermakers om tafel, zodat lokalen waarin wij aan de slag konden vrijgeroosterd werden. De aula werd steeds deels afgesloten. Daarover overlegden we met de conciërges.” Jeffrey blikt ook zeer positief terug op die samenwerking. “Onze medewerkers en die van Kuijpers wisten elkaar goed te vinden. Dat is écht goud waard.”
Dankzij deze moderniserings- en verduurzamingsslag heeft het Ravelijn er naar eigen zeggen een samenwerkingspartner bij. “Bij Kuijpers denken ze mee, schakelen ze snel en is het contact heel prettig. Dat zit ‘m vooral in de gemoedelijkheid. Je weet wie je voor je hebt en kunt elkaar makkelijk vinden. Dat geeft vertrouwen.”