Museum Prinsenhof, Delft

Museum Prinsenhof in Delft is meer dan een gebouw met een museale functie, het gebouw zelf is óók geschiedenis. Hier vond één van de meest dramatische gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis plaats: de moord op Willem van Oranje in 1584. Met het oog op de expositie “Vermeer komt thuis” (Vermeer woonde en werkte zijn hele leven in Delft) wilde de gemeente Delft het museum veilig en geschikt maken voor het tonen van topstukken. Typisch een klus voor Kuijpers.

“Het straatje” van Johannes Vermeer werd door het Rijksmuseum uitgeleend aan Museum Prinsenhof. Toen dit besloten werd, was dit uiteraard eerst nog strikt geheim. De gemeente Delft ging, als eigenaar van het museum, op zoek naar een technisch dienstverlener die wilde optreden als partner in de veiligheid van het museum, in aanloop naar deze bijzondere expositie. Bijzonder aan deze zoektocht was dat het museum de algemene vraag stelde: “hoe maken jullie onze locatie veilig en geschikt voor het tonen van topstukken?”. Kuijpers scoorde de klus. Er was geen tijd te verliezen.

Het bouwteam (Kuijpers samen met Den Hoed Aannemers, Deerns en Van Hoogevest Architecten BV) ging direct aan de slag, zodat we geen vertraging zouden oplopen. In de vier maanden bouwtijd is het museum slechts vijf weken dicht geweest.

Vele disciplines van Kuijpers kwamen samen in deze opdracht: Beveiliging en zowel E- als W-installaties. Beveiligingstechnisch gezien hebben we vernieuwend vakwerk geleverd. De bestaande beveiligingssystemen zijn geïntegreerd in een nieuw security managementsysteem. Daarnaast zijn de bestaande beveiligingssystemen uitgebreid en vervangen waar nodig.

Een vergelijkbaar project duurt normaalgesproken ongeveer een jaar. Door slim samen te werken heeft het bouwteam het museum in vier maanden geoptimaliseerd voor de komst van “Het straatje”. Dat was ook een vereiste, want de tentoonstelling begon.

Projectleider
Marcel de Greef
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties