Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Nationaal Monument Kamp Vught

Al jarenlang houdt Nationaal Monument (NM) Kamp Vught de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend. Het museum koppelt hier ook het thema ‘vrijheid’ aan, dat onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen nog altijd actueel is. Om de betekenis van vrijheid door te geven aan jongeren en de generaties die nog komen, is het herinneringscentrum in 2019 vernieuwd. Kuijpers zorgde hierbij voor alle werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties.

Gefaseerd uitgevoerd

Duurzaamheid Utiliteit

De vernieuwing betrof de ontvangsthal, de uitbreiding met een auditorium en leslokalen, de entree en de ruimte waar voortaan een permanente expositie is te zien met indrukwekkende getuigenissen in woord en beeld. Daarmee heeft NM Kamp Vught een eigentijdse manier gevonden om ook nieuwe generaties te blijven vertellen over de gebeurtenissen uit het verleden en de betekenis van vrijheid, toen én nu.

Ingetogen uitvoering

Kuijpers voerde de verbouwing uit met Bouwbedrijf Hurks. Dankzij wederzijds respect voor elkaars expertises verliep de samenwerking vanaf dag 1 goed. De eerste schop ging begin 2019 de grond in toen de viering van 75 jaar bevrijding van Brabant voor de deur stond. De werkzaamheden ontrolden zich ingetogen, passend bij de ‘lading’ van de locatie. 

Geen radio op de bouwplaatsen dus, want het museum en het kampterrein bleven tijdens de werkzaamheden gewoon open voor bezoekers. Om diezelfde reden is het project in drie fases uitgevoerd. Zo konden rondleidingen blijven doorgaan en kwam de ‘beleving’ van het kamp niet in het gedrang.

Duurzaam W-werk

Werktuigbouwkundig zorgde Kuijpers voor verduurzaming van NM Kamp Vught. Het paste, waar nodig, bestaande werktuigbouwkundige installaties aan of realiseerde nieuwe, duurzame installaties. Zo kwamen er onder meer een lucht-waterwarmtepomp, nieuwe luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning (inclusief nieuwe kanalen) en energiezuinige pompen bij. Ook droeg Kuijpers zorg voor het isoleren van alle leidingwerk.

“Verder installeerden we een geautomatiseerde klimaatinstallatie”, licht W-projectleider Rick van Lith van Kuijpers toe. “In het auditorium en de leslokalen wordt er geventileerd op basis van de luchtkwaliteit. Er komen elke dag nogal wat schoolklassen en andere groepen naar NM Kamp Vught. De vloerverwarming zorgt voor een basistemperatuur en met lucht valt dan snel te schakelen. Het is een prima en duurzame oplossing om ruimtes comfortabel te houden.”

Zonnepanelen

Ook elektrotechnisch heeft Kuijpers de nodige duurzame oplossingen doorgevoerd. Zo liggen er nu 230 zonnepanelen op het dak en bestaat de gehele verlichting uit led. “Ook in de expositieruimte”, knikt E-projectleider Henk van den Tillart van Kuijpers. “Hier installeerden we een DMX-gestuurd ledsysteem, speciaal voor het uitlichten van objecten.” Ook aan een eenvoudige bediening door medewerkers is gedacht. “Er werken hier veel vrijwilligers. Die moeten zich bezig houden met verhalen vertellen en rondleiden, niet met techniek. Vandaar dat we hebben voorzien in voorgeprogrammeerde meet- en regeltechniek. Een touchscreen volstaat om klimaatsysteem en de verlichting aan te zetten, de sterkte van ventilatie installatie en licht regelt zich vanzelf.” Kuijpers zorgde verder voor alle andere elektrotechniek in het pand, van de wandcontactdozen tot de camerabewakinginbraakdetectie en brandmeldsystemen.

Fotografie (foto 1 t/m 3): Jan van de Ven 

Over NM Kamp Vught

In SS-concentratiekamp Vught – of: Konzentrationslager Herzogenbusch zoals Kamp Vught toen heette – werden van januari 1943 tot september 1944 ruim 32.000 mensen gevangen gehouden. Velen van hen vonden de dood in Vught of, na transport, in andere kampen. In 1990 opende Koningin Beatrix het herinneringscentrum; Prins Bernhard deed dat in 2002 na een vernieuwingsslag opnieuw. Hij werd toen geholpen door de twaalfjarige Jade Kagie uit Vught die is geboren op de dag van de opening in 1990. Zo werd gesymboliseerd dat NM Kamp Vught steeds vaker wordt bezocht door jongeren. In 2019 is het koningshuis er opnieuw bij: op 27 november 2019 verricht Koning Willem-Alexander de officiële opening van het gemoderniseerde NM Kamp Vught. 

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Wilco.

Wilco van den Heuvel Regiodirecteur Zuidoost

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details