Referentie overzicht
Gezondheidszorg

Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL)

Het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis bouwde een nieuw Researchgebouw te Amsterdam. Een mooie, complexe klus voor Kuijpers, omdat werkelijk elk knopje in het gebouw maatwerk vereiste.

Het gebouw is één grote cleanroom

Controlled Environments Utiliteit

Het oude gebouw van Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) stamde uit 1978 en was volledig verouderd, voldeed niet meer aan de richtlijnen voor onderzoek. De specialisten van het NKI doen onderzoek naar de essentie van kanker. Ze proberen te achterhalen waarom cellen ineens ongeremd groeien. Om beter te kunnen experimenteren was er behoefte aan een moderne onderzoeksfaciliteit.

Het Researchgebouw was één van de laatste gebouwen in een reeks van renovaties bij NKI-AVL. Bij een standaard gebouw kun je snel overgaan tot realisatie, maar in dit gebouw was niks standaard. Alle oplossingen die we hebben toegepast, zijn speciaal geëngineerd, geselecteerd en beproefd voor dit project. De klimaatomstandigheden en de verlichting zijn per ruimte regelbaar. In elke ruimte zit een touchscreen, waarop medewerkers informatie kunnen uitlezen over temperatuur, vochtigheid en ventilatie. Bovendien kunnen ze hierop hun werkzaamheden loggen. In de praktijk betekende dat een overgang van papierwerk naar digitale monitoring. De hoogwaardige techniek moet wel in balans blijven met de kosten: het budget is voor een deel met de collectebus bij elkaar gesprokkeld. Het NKI-AVL is het aan de maatschappij verplicht om verantwoorde keuzes te maken.

Het gebouw mocht geen enkele fout opleveren die het onderzoek kan verstoren. Met behulp van een vingerafdrukscan wordt de toegang geregeld. Ook is het gebouw beter beschermd tegen andersoortige ongenode bezoekers: in het oude pand wisten de Amsterdamse stadsmuizen aardig de weg. Met schimmels en bacteriën konden zij de proeven verstoren.

Met de komst van het nieuwe researchgebouw is het NKI-AVL weer een stapje dichterbij het genezen van kanker.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Ad.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details