Nieuwbouw Nemho, the Next material house, Weert

Maatwerkinstallaties voor Research en Development gebouw Trespa

In opdracht van Trespa International B.V. is Kuijpers betrokken bij de drie lagen tellende nieuwbouw van het R&D-gebouw Nemho. Trespa, innovator op het gebied van architectonisch plaatmateriaal voor gevelbekleding, decoratieve gevels en laboratoriummeubilair, breidt daarmee haar hoofdvestiging in Weert aanzienlijk uit. Kuijpers is verantwoordelijk voor al het werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatiewerk in Nemho.

Nemho staat voor ‘Next material house’, de afdeling waar straks alle onderzoek en ontwikkeling wordt verricht voor Trespa, Arpa Industriale S.p.a, Westag & Getalit AG, Formica Group en HOMAPAL. Het gebouw telt circa 3.200 vierkante meter en bestaat vooral uit laboratoria (zoals een verwerings- en syntheselab) en kantoren. Ook komt er een impregneerlijn en ruimte voor opslag van onder meer chemicaliën. Het pand wordt deels tegen het bestaande kantoorgebouw van Trespa gebouwd. Kuijpers verzorgt in de nieuwbouw alle installatietechnische werkzaamheden en gebouwaansluitingen en zorgt ervoor dat er goede koppelingen ontstaan met het naastgelegen pand.

Van trafo tot luchtbehandelingsinstallatie

Op elektrotechnisch gebied loopt het werk uiteen van het realiseren van laagspanningsinstallaties en een nieuwe trafo tot een aardingsinstallatie en systemen voor brandmelding, toegangscontrole en bliksembeveiliging. Werktuigbouwkundig zorgt Kuijpers voor onder meer de installaties voor ventilatie- en luchtbehandeling, koeling, verwarming en brandbestrijding (inclusief sprinkler). Ook een gebouwbeheersysteem met meet- en regeltechniek en leidingen voor gassen en perslucht vallen onder de opdracht. Alle werkzaamheden worden verricht in een bouwteam waarvan ook Trespa zelf, de architect, de bouwkundig aannemer en de labmeubelleverancier deel uitmaken.

Installaties ondersteunen onderzoeksprocessen

Het brede palet aan E- en W-werkzaamheden, zowel ontwerp als uitvoering, heeft Kuijpers allemaal in eigen huis. Tjesse van Hoving, Kuijpers-projectmanager: “We zijn in een vroeg stadium – al bij het voorlopig ontwerp – bij het project betrokken om mee te denken over indeling en plaatsing van alle installaties die nodig zijn. Want onbeperkt ruimte is er niet. Zo bevatten de laboratoria in totaal veertig zuurkasten waarvoor een fikse capaciteit aan luchtafzuiging nodig is. Vanwege de grote hoeveelheid zuurkasten blijft er weinig ruimte in het plafond over voor het leidingwerk, de bekabeling en andere installatieonderdelen, ondanks een vrije hoogte van één meter. Het was dus flink passen en meten om alles boven de plafonds weg te werken.”

Ontwerpen in BIM

Net zoals in alle andere projecten die Kuijpers realiseert, maakten Tjesse en zijn collega’s ook hier gebruik van het BIM (Bouw Informatie Model). In dit model staan alle benodigde, installatietechnische en bouwkundige data overzichtelijk op één plek bij elkaar. Voordeel daarvan is, dat iedereen in het project over dezelfde informatie beschikt. Daardoor is de kans op ontwerp- en bouwfouten minimaal. Kuijpers-engineers vertaalden de installatietechnische behoefte direct in het BIM wat leidde tot sterke staaltjes van op maat gemaakte voorzieningen, zoals het compacte installatiewerk boven de laboratoria. Maar ook de bovengemiddelde afzuiging in de persruimte is illustratief voor de weinig-standaard oplossingen die Kuijpers realiseert voor Trespa, net zoals de technische installatie voor het opvangen van grote stroompieken bij lamineeractiviteiten.

In maart 2020 is Nemho klaar. Kuijpers blijft daarna nog vier jaar bij Trespa betrokken voor het onderhoud van de installaties. Beide partijen hebben daarvoor onlangs het contract getekend.


Afbeelding: Broekbakema architecten

Projectleider
Tjesse van Hoving
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties