Nieuw laboratorium Sanquin, Amsterdam

Ruim baan voor life sciences-onderzoek

Sanquin ontwikkelt rond haar Amsterdamse hoofdkantoor een Health & Innovation District (Hid). Op deze campus kunnen bedrijven en startups in de transfusiegeneeskunde, oncologie, immunologie en hematologie zich ontwikkelen, samenwerken en faciliteiten delen. Eén van de gebouwen is daarvoor onlangs verbouwd door Kuijpers die zorgde voor het ontwerp en de bouwkundige en installatietechnische realisatie.

Max Noordanus, projectmanager van Sanquin: “Met de ontwikkeling van het Hid bieden we bedrijven moderne labruimtes om er onderzoek te doen of deze voort te zetten.” Sanquin onderzocht in 2021 of ze het ruim vijftig jaar oude, leegstaande CDT-gebouw in het Hid kon transformeren in zo’n geschikte werkomgeving met laboratoria, kantoren en andere gemeenschappelijke ruimtes, zoals een pantry en spreekkamers. Dat bleek het geval en na het opstellen van een Programma van Eisen en een schetsontwerp selecteerde Sanquin eind 2021 Kuijpers als hoofdaannemer voor het definitieve ontwerp en de uitvoering.

‘In bouwteam werken maakt flexibel’

Projectmanager Maarten de Jong van Kuijpers: “Deze opdracht hebben we bewust in bouwteam uitgevoerd omdat korte lijnen en flexibiliteit een must waren, onder meer vanwege de krappe bouwtijd.” Want er stond nogal wat op het takenlijstje, zoals het ontwerpen en realiseren van tweeduizend vierkante meter laboratoria, kantoren en andere ruimtes, inclusief vloerafwerking, wanden, deuren, ramen, plafonds. Ook de vernieuwing van de gevels hoorde erbij. Verder boog Kuijpers zich over een nieuwe sprinklerinstallatie, de gebouwautomatisering en alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige werkzaamheden. Tijdens de bouw bleek bovendien een tussentijdse herziening van het ontwerp nodig. “Een toekomstige huurder tekende in die fase zijn huurcontract. Hij bracht zijn eigen eisen en wensen mee die van invloed waren op het ontwerp dat er lag”, licht Max toe, “dus dat was aanpassen geblazen.” Negen maanden na het ontvangen van de opdracht leverde Kuijpers het casco van het vernieuwde CDT-gebouw op.

Hoogwaardige laboratoriumruimten

Het project kende naast de herziening van het ontwerp nog andere uitdagingen. Maarten: “We moesten bijvoorbeeld rekening houden met de constructie van het pand. Het is een bestaand gebouw met betonnen liggers en lichtgewicht dakplaten van gasbeton. Die zijn niet meteen geschikt als basis voor de montage van moderne, installatietechnische voorzieningen. In ontwerp en engineering hielden we daar nadrukkelijk rekening mee. Dat resulteerde in de hoogwaardige laboratoriumruimten zoals we die nu hebben opgeleverd.” Een andere uitdaging: de lange levertijden van zowel bouwkundige als installatieonderdelen en materialen. “De oplossing vonden we in het werken met vooropdrachten”, aldus Maarten.

Max Noordanus (Sanquin) - We selecteerden Kuijpers onder meer vanwege de voorgestelde aanpak van ‘samen ontwikkelen, samen optrekken’.

Goede samenwerking leidt tot goede oplossingen

Max: “We selecteerden Kuijpers onder meer vanwege diens goede staat van dienst en de voorgestelde aanpak van ‘samen ontwikkelen, samen optrekken’. Daarin zijn we niet teleurgesteld. We hebben continu met elkaar overlegd over onze grote en kleine wensen en over wat wel en niet realiseerbaar was.” Maarten illustreert dit met een voorbeeld. “In het CDT-gebouw stonden op diverse locaties bestaande luchtbehandelingskasten die na een grondige schoonmaakbeurt en enkele modificaties nog prima werkten. Zonde om daar afstand van te doen. Collectief was hun ventilatiecapaciteit voldoende, maar individueel kwamen sommige wat te kort. Daarom hebben we samen met de technici van Sanquin een protocol opgesteld voor de luchtbehandeling in het CDT-gebouw. Aan de hand daarvan bepaalden we welke kasten we op welk moment inschakelen. Zo kan Sanquin met de bestaande luchtbehandeling volledig aan de ventilatievraag van vandaag voldoen.”

Projectmanager
Maarten de Jong
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties